31. srpna 2021 • 13:45

Češi znají soupeře v boji o MS, utkají se s Litvou, Bosnou a Bulharskem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté v kvalifikaci o účast na mistrovství světa v roce 2023 narazí v základní skupině F na Litvu, Bosnu a Hercegovinu a Bulharsko. Rozhodl o tom dnešní los v sídle Mezinárodní basketbalové federace (FIBA) ve švýcarském Miesu. Šampionát za dva roky budou hostit Indonésie, Japonsko a Filipíny.



„Je to vyrovnaná skupina, kdy bude samozřejmě záležet na aktuálních sestavách. Třeba v Bulharsku mají jednoho euroligového hráče a obvykle ho do týmu dostanou. Bosna pro změnu disponuje americkým hráčem na perimetru a ostatní opory s výjimkou Nurkiče z NBA zřejmě bude mít také k dispozici. Je to typický tým z bývalé Jugoslávie, který se nikdy nevzdává. S Litvou jsme se v poslední době utkávali často a i s ní můžeme uspět,“ řekl kouč českého týmu Ronen Ginzburg.

„Obecně jde říct, že kdokoli může doma porazit kohokoli. My ale s kvalitní sestavou a dobrým přístupem jistě máme šanci na postup,“ uvedl Ginzburg. Přeje si, aby měl k dispozici všechny dostupné krajánky, a to i z Japonska, kde vedle Patrika Audy bude nově působit také Ondřej Balvín. „Především ale doufám, že v zahraničních soutěžích získají hráči ještě víc zkušeností. Věřím, že s naším jádrem z posledních let včetně mladých kluků můžeme dosáhnout dobrých výsledků.“

Kvalifikační zápasy v základních skupinách se budou hrát mezi 20. a 30. listopadem letošního roku, od 21. února do 1. března 2022 a 27. května do 5. června příštího roku. Do další fáze se posune 24 týmů a vytvoří čtyři šestičlenné skupiny.

Do nich si týmy přenesou výsledky s dosavadními soupeři a utkají se se zbývajícími třemi soky. Okna jsou vyhrazena od 22. do 30. srpna 2022, od 7. do 15. listopadu a 20. do 28. února 2023. Na mistrovství světa postoupí z každé skupiny první tři celky.

Ondřej Sehnal se v reprezentaci může učit od Jana Veselého či Tomáše Satoranského
Ondřej Sehnal se v reprezentaci může učit od Jana Veselého či Tomáše Satoranského

S Litvou si Ginzburgovi svěřenci zopakují souboje z kvalifikace mistrovství Evropy, jehož jednu ze základních skupin bude hostit příští rok v září Praha. S jistotou účasti na šampionátu prohráli loni v únoru ve Vilniusu 89:97 a o rok později na stejném místě v „bublině“ podlehli 74:94.

S Bosnou a Hercegovinou bojovali Češi v závěrečné fázi kvalifikaci na minulé mistrovství světa v Číně, kde nakonec dosáhli na historické 6. místo. V září 2018 v Sarajevu vyhráli 85:80 a v únoru 2019 doma v Pardubicích už s jistotou postupu zvítězili 69:64. S Bulharskem naposledy změřili síly v kvalifikaci na ME v roce 2019. V únoru 2018 v Botevgradu vyhráli 78:76 a v červenci 2018 v Pardubicích zvítězili 81:75.

Ginzburg doufá, že se tým v kvalifikaci vrátí do domácího prostředí. Naposledy v ní hrál před vlastním publikem loni v únoru proti Dánsku. ”Už se našich fanoušků nemůžu dočkat. Je to dlouho, co jsme před nimi mohli hrát naposledy, doufám tak, že už nepřijde žádné nové překvapení od covidu. Jistě jsme si navzájem už chyběli a věřím, že nám zase dají velkou podporu,„ dodal Ginzburg.

Přímou účast v kvalifikačních bojích mělo jistou 24 účastníků mistrovství Evropy 2022 včetně českého výběru, dalších osm si zajistilo start v předkole. Před losem byl český tým zařazen do třetího koše spolu s Polskem, Ruskem a Tureckem.

Z druhého koše pro něj vedle Litvy připadaly v úvahu také Itálie, Řecko a Německo, v šestém s Bosnou a Hercegovinou byly Velká Británie, Izrael a Nizozemsko a v sedmém s Bulharskem figurovaly Island, Estonsko a Bělorusko.

MS bude poprvé v historii hostit více zemí. Japonsko a Filipíny, účastníci posledního MS, mají automaticky jistý start. Indonésie má jako podmínku skončit do osmého místa na asijském šampionátu, který uspořádá v příštím roce.

Pokud se jí to podaří, zabojuje v asijsko-oceánské kvalifikaci 16 týmů o pět účastnických míst místo šesti. V americké zóně bude hrát 16 zemí o sedm míst na MS, v africké 16 mužstev o pět.

Los první fáze kvalifikace basketbalistů o mistrovství světa 2023 - evropská část:

Skupina A: Srbsko, Slovensko, Belgie, Lotyšsko.

Skupina B: Bělorusko, Velká Británie, Řecko, Turecko.

Skupina C: Chorvatsko, Švédsko, Finsko, Slovinsko.

Skupina D: Izrael, Německo, Estonsko, Polsko.

Skupina E: Francie, Portugalsko, Maďarsko, Černá Hora.

Skupina F: Bosna a Hercegovina, Litva, Bulharsko, ČR.

Skupina G: Gruzie, Severní Makedonie, Španělsko, Ukrajina.

Skupina H: Rusko, Nizozemsko, Island, Itálie.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud