28. dubna 2023 • 22:36

Top výkon Veselého, Barcelona je po výhře blízko Final Four

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z nejlepších výkonů kariéry Jana Veselého v Eurolize pomohl Barceloně k vítězství ve druhém čtvrtfinále play off. Katalánský tým porazil vzdorující Žalgiris Kaunas 89:81 a ve středu v litevské basketbalové baště může doručit očekávaný postup do Final Four. Český pivot zářil nejvíc v celé sezoně a dal 26 bodů, rozehrávač Tomáš Satoranský zaznamenal šestibodový zápis.



Fantastická podívaná, radost z druhé čtvrtfinálové výhry v Katalánsku a výrazná česká stopa. Včerejší bitva mezi Barcelonou a Žalgirisem Kaunas sice znovu začala trojkou Nikoly Mirotiče, jinak měla zcela odlišný průběh než první zápas série (91:69).

„Věděli jsme, že budou hrát agresivněji než ve středu a snažili jsme se tomu vyrovnat,“ vyprávěl po utkání Jan Veselý.

Český pivot se naladil k úžasnému výkonu, v polovině druhé čtvrtiny byl už na 12 bodech, když trefoval střely z pole i z čáry trestného hodu a smečoval.

https://twitter.com/euroleague_time/status/1652028070545465349

Těsnou poločasovou výhru zajistil Barceloně právě Veselý, který upravil před odchodem do šaten skóre na 45:44. Za dvacet minut zaznamenal úctyhodných 18 bodů.

Ani ve třetí čtvrtině outsider neodpadl, až trojka Nico Laprovittoly zajistila katalánskému týmu těsné vedení 68:66. Barcelona mohla ve druhé půli spoléhat na Mirotiče, jenže ani Veselý střelecky neodpadl.

Dařilo se i druhé české hvězdě. Když Tomáš Satoranský získal míč a po úprku přes celé hřiště upravil na 78:73, užíval si aplaus zaplněné haly. Klíčovou trojku pak trefil proti „svým“ Litevec v dresu Barcy Rokas Jokubaitis a minutu před koncem zvýšil Veselý na 87:81, čímž bojovníky z Litvy definitivně zlomil.

„Zůstali jsme psychicky ve hře a to byl klíč k vítězství. Žalgiris hrál úžasně, velmi fyzicky. My jsme ale zvládli získat klíčový druhý bod, i když práce ještě hotová není,“ řekl Veselý.

Třiatřicetiletý rodák z Ostravy byl v tu chvíli na úchvatných 26 bodech – pouze 6 bodů od svého kariérního maxima v Eurolize. Jeho tým zvýšil vedení v sérii, jasno může být už ve středu v Kaunasu.

Euroliga v číslech

Čtvrtfinále play off - 2. zápasy:

FC Barcelona-BC Žalgiris Kaunas 89:81 (20:21, 25:23, 23:22, 21:15)

Nejvíce bodů: VESELÝ 26 (6 doskoků, 2 asistence), Mirotič 22, Jokubaitis 9, Kalinič 8, SATORANSKÝ 6 (3 doskoky, 3 asistence) – Brazdeikis 20, Ulanovas 13, Birutis 10.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud