Jan Jaroch
28. dubna 2023 • 13:20

Bitka obrů na Realu: chvat na vězení a prázdné lavičky. Hráč odešel o berlích

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brutální chvat jako z UFC, vyprázdněné lavičky a předčasně ukončený zápas, protože ani jednomu týmu nezbyly dva hráči, kteří jsou minimem pro dohrání utkání. Slavná bitka z NBA mezi basketbalisty Indiany a Detroitu z roku 2004, jíž se přezdívá Malice in The Palace, dostala evropského bratříčka. V euroligovém play off vzplály vášně v druhém utkání série mezi Realem Madrid a Partizanem Bělehrad. Tak dramaticky, že zápas byl ukončen 100 vteřin před koncem za stavu 80:95 pro srbský tým, jenž se překvapivě ujal v sérii vedení 2:0. A tenhle vývoj favorizovaní Španělé vůbec neunesli.



„Ostře odsuzujeme události, které proběhly na konci zápasu. Nereprezentují hodnoty, které liga a basketbal zosobňují,“ stojí v prohlášení Euroligy, jež bude vynášet tvrdé tresty.

Napětí začalo eskalovat už dlouho před koncem mače. Partizan bezpečně vedl o 15 bodů, když Francouz Vincent Poirier v madridských službách tvrdě fauloval bělehradskou hvězdu Kevina Puntera, autora vítězné trojky z prvního utkání a střelce 14 bodů v tom druhém. Na stejného borce pak mířil o půl minuty později tvrdý a opět zcela zbytečný atak španělské rozehrávačské legendy Sergio Lulla, jenž definitivně rozpoutal chaos.

Z následné mely vyčnívá zápasnický chvat Guerschona Yabuseleho, 201 centimetrů vysokého a 123 kilo vážícího dlouhána. Ten vzal zezadu do kleští Australana v srbských službách Dante Exuma a hodil s ním o zem v akci, která připomíná velmi povedené takedowny z UFC. Obě střídačky se vyprázdnily, což pro každého hráče v takové chvíli znamená automaticky vyloučení.

Zákrok na vězení

Exum opouštěl madridskou halu o berlích, lékař Partizanu Moma Jakovljevič prohlásil, že má Australan přetrženou šlachu na prstu u nohy. „To, jak ho Yabusele hodil judistickým chvatem na zem, je na vězení, doživotní zákaz činnosti. Vždyť mu mohl zlomit páteř nebo vážně poranit hlavu a ukončit mu kariéru,“ běsnil srbský lékař.

Nejchladnější hlavu si zachovali Željko Obradovič, trenér Partizanu a madridský kapitán Rudy Fernandez. „Co se stalo, nedělá dobré jméno basketbalu ani oběma klubům. Nikdy k tomu nemělo dojít, ale každý máme emoce. Odteď se budu snažit uklidnit všechny v Bělehradu. V Madridu mám spoustu přátel, přijali nás tu hezky a nesmí se jim nic stát, až dorazí k odvetě,“ žádal Obradovič před pokračováním série v Srbsku, které je na programu v úterý.

Partizan má nejvyšší návštěvy z celé Euroligy a také nejdivočejší příznivce. Zástupy jich v pátek nad ránem vítaly své hráče v Bělehradu jako hrdiny.

Jak se změní poměr sil na palubovce po vynesení trestů, však může ještě zahýbat celou sérií, jelikož Real má širší a kvalitnější lavičku.

Tresty odnesl víc Partizan

Oba kluby dostaly pokuty 50 tisíc eur (1,2 milionu korun). Z hráčů obdržel logicky nejtvrdší trest Yabusele z Realu (5 zápasů), jeho spoluhráč Deck vynechá jedno utkání. Trestu unikl Llull, sám přitom za incident přijal zodpovědnost. „Já jsem celou tu hrůzu odstartoval tvrdým faulem. Omlouvám se všem fanouškům,“ uvedl Španěl. Větší pohroma se tak žene na Partizan. Klíčoví hráči Punter a Lessort přijdou o dva, respektive jeden duel. Chybět bude i zraněný Exum.

Čtvrtfinále play off Evropské ligy basketbalistů - 2. zápasy:

Real Madrid - Partizan Bělehrad 80:95, stav série 0:2,
Monako - Maccabi Tel Aviv 86:74, stav série 1:1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud