František Prachař
7. října 2013 • 14:53

ANALÝZA: Proč se stal z Klička boxerský král bez soupeřů?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překonal další překážku a vylepšil si skvostné statistiky. Boxer Vladimir Kličko je po triumfu nad Alexandrem Povětkinem opět blíže k tomu, aby se stal jedním z nejvýraznějších šampionů v historii těžké váhy. V sobotu si připsal v Moskvě na konto kromě pásů WBO, WBA a IBF také 61. výhru kariéry, 15. obhajobu titulu v řadě a celkem 22. vítězství v mistrovském souboji. Co z něj dělá krále?



Chybí agresor

Vladimir Kličko nemá v těžké váze adekvátní soupeře. I proto je jako poslední opravdu velká bitva supertíhy považován souboj Lennoxe Lewise s Vitalijem Kličkem (starší bratr) z roku 2003. Kvalita špičky se oproti dobám Mika Tysona, Muhammada Aliho a dalších rapidně snížila. Chybí agresor s instinktem zabijáka. Vitalij je proto mistrem světa čtvrté významné organizace WBC i ve 42 letech. Vladimir má velmi efektivní styl. Od chvíle, kdy se stal v roce 2004 šampionem, mu nejvíce vzdoroval Povětkin, který sice vydržel do konce, ale ocitl se čtyřikrát na podlaze ringu…

Kličko dovedl utkání do vítězství až po velkém boji
Kličko dovedl utkání do vítězství až po velkém boji

Silné zázemí

Kdo chce boxovat s Kličkem, musí se hodně snažit nejen v ringu, ale také v zákulisí. Kličko má v Německu silné zázemí promotérské společnosti K2 (kterou vlastní se svým bratrem) a soupeře si pečlivě vybírá. S Povětkinem boxoval o titul vůbec poprvé na cizí půdě v Moskvě, o což se postaral ruský boháč Andrej Rjabinský. Ukrajinci za to ale zaplatil rekordních 332,5 milionu korun, domácí bijec bral pouze 110… Kličko navíc bojuje jen s tím, kdo mu garantuje, že mu v případě prohry dá šanci na odvetu.

17 let v profiringu

V 37 letech má Kličko na kontě 64 duelů (3 porážky) mezi profesionály, což je úctyhodná porce. Navíc už 24krát boxoval o světový titul a pouze dvakrát zaváhal. Jeho protivníci naopak často nedosáhli ani poloviny jeho statistiky. Třeba Povětkin má za sebou jen 27 zápasů. Muž přezdívaný „Ocelové kladivo“ navíc hodně těží i ze skvělého technického základu z amatérského boxu, díky tomu vyhrál v roce 1996 olympiádu v Atlantě.

Železná kondice

Kličko měří 198 cm a váží 110 kg. Je výtečně fyzicky připraven, což dokazuje skvěle vyrýsovaná postava. Železnou kondici získal poté, co třikrát prohrál a experti o něm tvrdili, že má skleněnou bradu. Soupeře nyní převyšuje o několik tříd. Jako šampion se navíc ještě nesetkal s nikým, kdy by měl srovnatelné dispozice. V těžké váze sice takoví boxeři jsou (Tyson Fury, Kubrat Pulev, Deontay Wilder, David Price), ale obvykle jim chybí dostatek zkušeností a Kličko se s nimi zatím neměl důvod utkat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud