3. února 2018 • 16:30

ANALÝZA experta před Super Bowlem: The Underdogs vs. The Goliath!

Autor: Jindřich Rajchl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdo má Vánoce, jiný chanuku a v Asii se zase slaví nový čínský rok. My, fanoušci NFL, máme Super Bowl. Největší svátek amerického fotbalu v roce, kdy se v posledním zápase sezony utká nejlepší tým konference AFC s týmem, jenž pro změnu ovládl konferenci NFC. Žádné čtrnáctidenní soupeření na 4 vítězné zápasy. Jen jeden duel, jedna noc. Jen 60 minut, které rozhodnou o všem. I proto je Super Bowl v USA vůbec nejsledovanější televizní událostí a každoročně trhá rekordy v žebříčcích televizních ratingů. Tenhle zápas si žádný fanoušek nemůže nechat ujít. A v České republice a na Slovensku vám jej nabídne pouze televizní stanice Sport2. V přímém přenosu v noci z neděle na pondělí. 



V letošním vyvrcholení sezony na sebe v neděli 4.2. v Minneapolis narazí týmy Philadelphia Eagles a New England Patriots. Téměř na den přesně po 13 letech tak budou mít Orli z Pensylvánie příležitost oplatit Patriotům porážku ze Super Bowlu XXXIX, jenž se odehrál v Jacksonvile na Floridě.

Přímý přenos sledujte na programu Sport2, online na iSport.cz zde >>

Pro pamětníky jen připomenu, že se jednalo o zlatou éru fotbalu ve Philadelphii, kdy za kormidlem vládl head coach Andy Reid a quarterbackem byl muž s číslem 5 - Donovan McNabb. Eagles se pravidelně probojovávali do play off, ale po hříchu v něm stejně pravidelně selhávali – nejčastěji v Conference Championship Game. Do Super Bowlu se tak dostali pouze jednou v celé své bohaté historii, nicméně jak už jsem zmínil výše, odešli z něj poraženi. Nedělní noc jim nabídne možnost velké odvety.

Tým Eagles je skutečně obrovským příběhem letošní sezony. Poté, co byl jejich tým zcela rozmetán Chipem Kellym, se většina fanoušků i odborníků obávala, že na boje v závěrečné vyřazovací fázi se budou Eagles dalších několik let dívat pouze na televizní obrazovce.

Kdo, kdy, kde? Vše, co potřebujete vědět o Super Bowlu najdete ZDE » 


Špičková práce kouče Pedersona

Nicméně vysoce oceňovaný generální manažer Howie Roseman dokázal celý tým zázračně rychle přebudovat a posunout jej mezi elitu ligy. Najal hlavního kouče Douga Pedersona, jenž sice nebyl největším jménem mezi možnými kandidáty, ale ve Philadelphii zatím odvádí naprosto špičkovou práci.

V tomto článku není prostor na rozbor všech aspektů, které do hry svého týmu vnesl, ale za všechny bych uvedl jeden příklad – v momentě, kdy se v zápase Divizního kola vůbec nedařilo jeho útoku prosadit se proti defenzivě Falcons, naordinoval Nicku Folesovi akce, jež se ve zkratce nazývají RPO (run-pass-option), kdy quarterback naznačí předání míče svému running backovi a až podle pohybu obrany se rozhodne, jestli mu míč skutečně přenechá, nebo zda si jej ponechá ve svém držení a rozhodne se jej přihrát vzduchem na některého ze svých receiverů. Obrana Atlanty na tuto změnu nedokázala adekvátně zareagovat a Eagles i díky tomuto skvělému coachingu putovali do dalšího kola.

To vše se jim podařilo i přesto, že v průběhu základní části přišli o svého quarterbacka Carsona Wentze i nejlepšího ofenzivního tackla Jasona Peterse. Právě díky zranění Wentze byli před play off pasování do role outsiderů, přičemž v obou zápasech play off byl za favorita označován jejich soupeř.

Eagles si ale tuhle roli outsiderů naprosto zamilovali a po každém vítězném zápase si jejich hráči nasazovali psí masky na své obličeje (na znamení anglického výrazu „underdogs“), aby demonstrovali, že se nevyplatí je podceňovat. Samozřejmě asi není ani třeba zdůrazňovat, že jako outsideři vstupují i do Super Bowlu.

Hráč Philadelphia Eagles Chris Long slaví postup svého týmu do Super Bowlu s psí maskou
Hráč Philadelphia Eagles Chris Long slaví postup svého týmu do Super Bowlu s psí maskou

David vs. Goliáš

Ostatně málokterý závěrečný zápas sezony se v posledních letech dal označit jako souboj Davida s Goliášem. Tentokrát snad ale žádné jiné přirovnání nemůže na souboj Patriots – Eagles pasovat lépe. Na jedné straně již mnohokrát odepisovaný tým z Philadelphie, jenž ještě nikdy Lombardi Trophy nezískal a jehož quarterbackem je Nick Foles, u nějž se se ještě před dvěma lety zdálo, že jeho kariéra je u konce.

Na druhé straně mocní Patriots, pětinásobní držitelé prstenů pro vítěze ligy, obhájci trofeje z loňské sezóny, vedení legendárním coachem Billem Belichickem a s quarterbackem Tomem Bradym, jenž je zcela oprávněně označován jako GOAT (greatest of all time = nejlepší v historii).

Pats si v play off nejdříve hladce poradili s Titans a poté v konferenčním finále udolali Jaguars s jejich urputnou obranou, která připravila ofenzívě Pats skutečně horké chvilky.

Podobný scénář tak můžeme očekávat i v samotném Super Bowlu. Eagles se budou snažit vytvořit co největší tlak na Toma Bradyho a nedat mu dostatek času na to, aby svými milimetrovými pasy hledal své spoluhráče. Zcela jistě k tomu budou nejčastěji využívat svoji největší defenzivní zbraň, ocelovou pěst na pozici DT, Fletchera Coxe.

Ten doslova opanoval oba přechozí zápasy a pokud jej Pats chtějí přibrzdit, tak jejich ofenzivní linie bude muset odvést naprosto dokonalou práci. Bill Belichick a Josh McDaniels se ale jistě pokusí otupit pass-rush Eagles outside runy a krátkými přihrávkami do flatových zón, jež bude Brady odhazovat do dvou vteřin po snapu. Nicméně pokud si tyto herní varianty Eagles pohlídají a donutí jít Bradyho s míčem hlouběji do pole, tak může Fletcher Cox opět začít řádit.

Další galapředstavení podceňovaného Folese?

Na druhé straně musí Pats a jejich defenzivní koordinátor Matt Patricia najít způsob, jak zastavit výše popsané hry typu RPO, jimiž Foles doslova rozebral jak obranu Falcons, tak i statisticky nejlepší obranu v lize z týmu Vikings. Tenhle styl hry totiž Folesovi dokonale vyhovuje, a pokud jej Patriots nepřinutí jej změnit, může se velmi pravděpodobně stát, že nám tento podceňovaný quarterback s číslem 9 předvede další galapředstavení a připraví defenzívě Pats pořádně dlouhou noc.

Eagles pak mohou být pro Patriots podobně nepříjemným soupeřem, jako byli před 14 dny Jaguars. Ti měli zápas rozehraný více než dobře, ale poté se uchýlili ke konzervativnímu stylu, když se snažili ubránit svůj náskok až do konce utkání, což se jim nakonec vymstilo.

U Eagles ovšem tohle rozhodně nehrozí. Ti, jak jsme viděli před dvěma týdny, nohu z plynu nesundají až do 60. minuty zápasu. A pokud povedou, budou se snažit svůj náskok dále navyšovat a bušit do svého soupeře jak do boxovacího pytle. To je totiž Pedersonova nátura.

Brady, veterán i muž, který si nechal snížit plat

Zda-li to ovšem bude stačit na Goliáše z New Englandu, to se dozvíme až v neděli v noci. Brady a spol. už prošli mnoha tuhými bitvami a na jejich straně misky vah jsou roky a roky zkušeností s podobně těžkými zápasy. A samozřejmě i hráči, kteří těmito bitvami prošli.

Za všechny musím jmenovat dva – Jamese Harrisona, veterána ligy, jenž přišel letos z týmu Steelers a dodává defenzívě Pats potřebný leadership a Dannyho Amendolu – muže, jenž si už dvakrát nechal dobrovolně snížit plat, aby mohl zůstat právě v týmu Pats a jenž svým skvělým výkonem (84 yardů a 2 touchdowny) přispěl lvím podílem k tomu, že Pats vůbec v tomto zápase hrají.

Ať vyhraje kdokoliv, jedno je již jisté – čeká nás neskutečně dramatická podívaná a souboj dvou nejlepších týmů sezony. Skvělý fotbal, to nejlepší, co lze v NFL vidět. A jako zpestření hymna v podání Pink a poločasové vystoupení Justina Timberlaka – tak schválně, jestli po 15 letech zase uvidíme odhalenou bradavku.

Tenhle zápas si žádný fanoušek nemůže nechat ujít. A v České republice a na Slovensku vám jej nabídne pouze televizní stanice Sport2. V přímém přenosu v noci z neděle na pondělí. Startujeme přesně o půlnoci a doufáme, že budete všichni u toho!

The Underdogs vs. The Goliath! Co víc si může fanoušek NFL přát?

Autor je komentátor NFL televizní stanice Sport1 a Sport2.

Online přenos ze Super Bowlu sledujte na iSport.cz ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud