Jan Barák
31. ledna 2018 • 18:58

Super Bowl 2018: Lapí Patriot Orla? Zpívat k tomu bude Timberlake

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blíží se! Díky za něj! Nekulatý, ale nesmírně zajímavý, 52. ročník finále amerického fotbalu NFL bije do dveří. Super Bowl 2018 bude vpuštěn do domácností celého světa v noci z neděle 4. února na pondělí, hostitelským městem je letos Minneapolis a tamní fungl nový stánek U.S. Bank Stadium. Slavnou Vince Lombardi Trophy pozvednou buď úřadující šampioni New England Patriots, nebo Philadelphia Eagles. Oba týmy vyhrály v základní části, ve které se hraje jen 16 zápasů, suverénním způsobem své konference AFC (Patriots) a NFC (Eagles). Připomeňme si pár základní informací k Super Bowlu LII.



Super Bowl 2018: Kdy a kde?

NFL volilo dobře, hrát se bude v neděli 4. února na supermoderním U.S. Bank Stadium s kapacitou 66 tisíc diváků, která může být navýšena až na 73 tisíc. Na novém útočišti Minnesoty Vikings, které bylo otevřeno v roce 2016 a stálo závratných 975 milionů dolarů (stát Minnesota zaplatil 348 milionů dolarů, město Minneapolis 150 milionů a organizace Vikings 447 milionů), pořádají své zápasy i univerzitní baseballisté Minnesota Golden Gophers (NCAA).

"Tento stadion nám tady umožní udržet Minnesotu Vikings na další tři dekády. Tak, aby naše děti a vnoučata mohly hrdě nosit purpurovou barvu a chodit na americký fotbal, jsem z toho nadšený," liboval si po dostavbě senátor Minneapolis Geoff Michel.

Vikings letos v základní části na U.S. Bank Stadium dovedli do vítězného konce sedm z osmi utkání a mohli se stát prvním týmem v historii NFL, který by hrál Super Bowl na svém stadionu. Želbohu rychta 7:38 v konferenčním finále NFC (National Football Conference) od Eagles byla proti.

Kromě Super Bowlu bude U.S. Bank Stadium hostit v roce 2018 i třeba prestižní letní X-games.

Vše o Super Bowlu a americkém fotbale najdete ZDE »

Hostitelským městem Super Bowlu je letos Minneapolis a tamní fungl nový stánek U.S. Bank Stadium Hostitelským městem Super Bowlu je letos Minneapolis a tamní fungl nový stánek U.S. Bank StadiumFoto ČTK

New England Patriots vs. Philadelphia Eagles

O 52. Super Bowl se v Minneapolis utkají týmy New England Patriots a Philadelphia Eagles, které spolu v základní části ročníku 2017/18 nehrály. Co říká historie? Že půjde o reprízu Super Bowlu z roku 2005, kdy v Jacksonvillu vyhráli Patrioti 24:21. Tým z Foxborough ve státě Massachusetts hrál Super Bowl už desetkrát, v polovině případů slavil titul. Eagles jsou ve finále potřetí, v letech 1981 ani 2005 ale Super Bowl nezískali. Oba celky byly v základní části nejlepší ve svých konferencích s bilancí 13 výher a tří porážek.

V play off byly obě organizace také úspěšné. Patrioti v rundě číslo jedna porazili Tennessee 35:14 a v "semifinále" pak Jacksonville 24:20, poté co duel otočili v poslední čtvrtině ze stavu 10:20 díky touchdownům Dannyho Amendoly. Vloni Patriots v dechberoucím finále utavili Atlantu Falcons v prodloužení 34:28.

Philadelphia se sice ve čtvrtfinále trápila s Atlantou a vyhrála jen 15:10, ale v semifinále jasně přehrála Minnesotu 38:7.

Philadelphia Eagles slaví triumf ve své divizi NFC a tedy postup do Super BowluFoto ČTK/AP

Show potáhne Justin Timberlake

Sázka na jistotu. Poločasovou přestávku vyplní svým vystoupením hvězdný Justin Timberlake. 36letý americký zpěvák se v Super Bowlu představí už potřetí, vystupoval v letech 2001 v Tampě na Floridě (vyhrál Baltimore) a v roce 2004 v Houstonu (radovali se New England Patriots). Tehdy byl Timberlake i spoluviníkem "skandálu", kdy zpěvačce Janet Jackson vykouklo při interpretaci jedné z písní ňadro.

Vítěz deseti cen Grammy a čtyř cen Emmy se do Minneapolisu těší. "Bude to velkolepé, jinak to ani neumím, nechte se překvapit," řekl autor hitů Cant Stop The Feeling nebo Cry Me a River v jednom z rozhovorů.

The Pepsi Super Bowl Halftime Show je nejsledovanějším "hudebním pořadem" roku. Vloni padaly všechny rekordy, vystoupila Lady Gaga a dívalo se více než 150 milionů lidí na celém světě. Americkou státní hymnu letos navíc v Minneapolis zazpívá Timberlakeovi slávou minimálně rovná zpěvačka Pink.

Čeští fanoušci Super Bowlu mohou vidět zápas mezi Patriots a Eagles v noci z neděle na pondělí (0.30) na televizním kanálu Sport TV. Portál iSport.cz přinese z finále ONLINE přenos, který můžete sledovat ZDE »

Zápas rozhodl neopakovatelný moment, v němž receiver Stefon Diggs donesl postupový touchdown v poslední sekundě mače.
Zápas rozhodl neopakovatelný moment, v němž receiver Stefon Diggs donesl postupový touchdown v poslední sekundě mače.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud