5. května 2008 • 15:46

Vyhraje Woods všechno

Autor:

Časy se mění i v golfu. Ještě nedávno nemyslitelná otázka, totiž jestli Tiger Woods vyhraje pokaždé, když v sezoně nastoupí na hřiště, už nezní tak absurdně.



Nemusíte zrovna milovat matematiku, abyste pochopili, o co kráčí. Devět vítězství na PGA Tour z deseti turnajů a šestnáct z posledních pětadvaceti. Čtyři starty v letošní sezoně a čtyři vítězství, včetně výletu na evropskou tour do Dubaje.

To je bilance Tigera Woodse.

Beztak fenomenálního golfisty, kterého letošní výkony staví do ještě vyššího patra výjimečnosti.

"Ani nevím, jak jsem to dokázal. Jen jsem si v duchu opakoval, že se mi to v minulosti už podařilo," konstatoval Woods, když v neděli těsně vyhrál turnaj legendárního Arnolda Palmera v Orlandu.

V polovině soutěže byl až dvacátý a na vedení ztrácel sedm ran. Po třetím kole se už dělil o první místo s dalšími pěti hráči. A nakonec triumfoval o pouhou ránu před 45letým Bartem Bryantem, kterému nepomohl ani životní golf.

"To je prostě Tiger. Nedá se nic dělat," konstatoval veterán, když Woods vyřešil "hrdelní" situaci a na poslední jamce proměnil osmimetrový putt z kopce. Téměř stejný jako ten, který mu zajistil stejné vítězství o ránu na stejném turnaji před sedmi lety nad krajanem Philem Mickelsonem.

Jak to? Ve stále vyrovnanějším golfu, kde má teoreticky téměř každý šanci na vítězství, je supertalent Woods lepší a lepší. Vyhrál už 64. turnaj kariéry na americké tour, kde se dělí o historické 3. místo s Benem Hoganem a před sebou má jen dvě další legendy, Jacka Nicklause (73 titulů) a Sama Sneada (82).

"Kdo mě může porazit? Všichni, kdo hrají turnaj," odvětil skromně Woods, kterého ode dneška čeká další podnik, tentokrát ze série World Golf Championship v Miami. Jak jinak - obhajuje titul a málokdo sází proti němu.

"Nemyslím si, že Tiger zvítězí všude. Golf je těžká hra se silnou konkurencí," myslí si Kolumbijec Camilo Villegas, který předloni na Doralu skončil za Woodsem o jeden úder druhý. "Pokud by ale Tiger vyhrál všechny turnaje až do konce roku, tak my všichni bychom měli s golfem skončit," dodal Villegas.

Soupeři mohou žertovat, vztekat se, běsnit. Woods je ovšem pro golf požehnání. Nikdy neříkej nikdy, ale takový hráč se už prostě nemůže objevit...


ČENĚK LORENC

Články odjinud


Články odjinud