22. října 2020 • 16:00

Dohady o golf: může se hrát, nebo ne? Hřiště není příroda, míní ČUS

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Česku sevřeném omezeními kvůli epidemii nového koronaviru se rozehrála debata o možnosti hrát golf. Česká golfová federace tvrdí, že všichni hráči mohou maximálně po dvojicích provozovat tento sport i nadále. Česká unie sportu (ČUS) má ale opačný výklad nových vládních opatření. Rozpor spočívá v tom, zda je golfové hřiště příroda, nebo sportoviště.



Do parků a přírody mohou lidé navzdory omezení pohybu chodit nadále, i když maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. A právě za přírodu považuje federace i golfové hřiště. „Máme za to, že část přírody, ve které se nachází udržovaná zeleň (v našem případě 'golfiště'), vždy naplňuje popisovanou 'přírodu',“ uvedla ve svém výkladu.

Vzhledem k tomu, že ve vládním nařízení nejsou výslovně jako zakázaná zmíněna venkovní sportoviště, se rovněž domnívá, že na provoz venkovních sportovišť zákaz necílí. Obecně je ale pohyb omezen na cesty do zaměstnání, na nákup a zpět a další přesně vyjmenované aktivity, mezi něž patří rekreační pobyt v přírodě a parcích, ale nikoli cesty za aktivitami na venkovních sportovištích.

Ode dneška tak pro rekreační sportovce zůstávají uzavřené například i venkovní tenisové kurty a další hřiště, která se v minulých dnech po malých skupinách ještě využívala. „Amatérský sport je v podstatě zastaven. Ze zákazu volného pohybu osob je dána výjimka pouze ve vztahu k přírodě a parkům, nikoliv ke sportovištím,“ uvedl v tiskové zprávě Daniel Viduna, advokát spolupracující s Českou unií sportu. Profesionální sportovci na venkovní sportoviště mohou, protože tam chodí do zaměstnání.

Podle výkladu ČUS je amatérům zapovězený i golf. „Golfové hřiště podle mého názoru nesplňuje definici přírody a parku. Jedná se o sportoviště, a to i přes skutečnost, že na golfovém hřišti lze organizačně zajistit vysoký rozptyl osob,“ tvrdí Viduna.

Veřejnost může maximálně po dvojicích sportovat v přírodě a parcích. Při běhu, cyklistice a dalších sportovních aktivitách nemusejí lidé nosit roušky.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud