Martin Hašek
9. září 2023 • 10:20

Historická prohra All Blacks: hvězdy srazila disciplína, cíl zůstává

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejslabší All Blacks? Po prvním zápase je na hodnocení popíchnutí francouzské legendy Oliviera Magneho ještě brzy, start světového šampionátu ale ragbistům Nového Zélandu nevyšel. S domácí Francií padli v horké páteční noci v Paříži 13:27. Poprvé v historii tak prohráli zápas základní skupiny a utrpěli zároveň svou nejvyšší porážku v dějinách mistrovství světa.



Byla to parádní haka! Vedl ji Aaron Smith a spolu se spoluhráči vstříc ledovým Francouzům několik metrů před sebou křičel: „Je to můj čas! Můj moment! Naše dominance! Naše převaha bude triumfovat!“

Ostrou verzi používají All Blacks před těžkými zápasy, kdy jim hrozí porážka, a po zápase se s ní taky teď musejí vyrovnávat. Slova o dominanci se rozpustila v koncentrovaném odporu Les Bleus a řadě chyb, z nichž milimetrově přesný francouzský kopáč Thomas Ramos těžil body z trestných kopů.

All Blacks prohráli o 14 bodů, což je jejich nejvyšší porážka v historii mistrovství světa. A vůbec poprvé za 36 let dějin šampionátu prohráli v základní skupině.

„Jsme určitě zklamaní. Největší věc byla naše disciplína, dali jsme jim příliš mnoho trestných kopů,“ hodnotil druhořadník Sam Whitelock. „V téhle situaci jsme zatím nebyli a je to něco, s čím se musíme vyrovnat.“

Očekávaný úvodní hit šampionátu začal divokými prvními minutami. All Blacks trvalo jen 93 sekund, než doručili první pětku. Beuaden Barrett překopnul míč na levé křídlo a Mark Telea v brankovišti míč v klidu zpracoval a položil první pětku. Francouzi ale rychle reagovali a díky dvěma Ramosovým trestným kopům vedli 6:5.

V poločase byl těsný start 9:8 pro Francouze, a krátce po půli navíc Telea po rychlém kontru položil další pětku a Nový Zéland vedl, v zápase ale naposledy. V 55. minutě prolomil obranu Nového Zélandu Damian Penaud svou pětkou.

O chvíli později All Blacks na deset minut oslabil odchod Willa Jordana kvůli žluté kartě a náskok Francie stále narůstal. Dvě minuty před koncem vše završila další pětka Melvyna Jamineta. Nový Zéland začal šampionát historickým debaklem.

„Statistiky jsou statistiky. V minulosti jsme vyhráli všechny naše zápasy ve skupině, ale nevyhráli jsme turnaj. A naším cílem je vyhrát celý turnaj,“ hodnotil novozélandský trenér Ian Foster.

Mužstva, která na mistrovství světa prohrají první zápas, většinou titul nezískávají. Tradici ale před čtyřmi lety v Japonsku prolomila Jižní Afrika, která v otevíracím mači prohrála s Novým Zélandem, ale nakonec došla až k titulu.

„Světové šampionáty jsou náročné, ale první zápas nerozhoduje,“ uvedl Richie Mo’unga, útoková spojka All Blacks. „Výsledek není rozhodně ideální, ale můžeme si z toho něco vzít. Víme, co jsme udělali špatně a musíme se z toho poučit.“

Oba týmy utrpěly nepříjemné ztráty. Novému Zélandu se zranil kapitán Sam Cane, Francouzi už krátce po začátku zápasu museli postrádat mlynáře Juliena Marchanda.

„Soupeř skóroval velmi brzy, docela snadno. Pak jsme ztratili Juliena Marchanda. Začali jsme tím nejhorším možným způsobem, ale to je součást hry,“ hodnotil francouzský kouč Fabien Galthié. „Trochu nás zaskočila atmosféra, ale nakonec jsme vyhráli velkým rozdílem.“

Nový Zéland by ze skupiny A i přes úvodní porážku neměl mít problém s postupem do čtvrtfinále. Tam mu teď hrozí vítěz nadupaného béčka, kde hrají i další dva z největších favoritů – Irsko a Jižní Afrika.

PORÁŽKY ALL BLACKS NA MS

1991 semifinále Austrálie 6:16
1995 finále JAR 12:15
1999 semifinále Francie 31:43
  o 3. místo JAR 18:22
2003 semifinále Austrálie 10:22
2007 čtvrtfinále Francie 18:20
2019 semifinále Anglie 7:19
2023 základní skupina Francie 13:27

MS v ragby 2023: program, skupiny a výsledky šampionátu ve Francii >>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud