Martin Hašek
8. září 2023 • 20:00

Pravidla ragby: Co to je skládka? Diváci slyší komunikaci s videem

Vstoupit do diskuse
0
  • Nový Zéland patří tradičně mezi hlavní favority MS, podle českého trenéra Miroslava Němečka získají zlatoNový Zéland patří tradičně mezi hlavní favority MS, podle českého trenéra Miroslava Němečka získají zlatoFOTO: Reuters

    Už je to 200 let, co vzal student William Webb Ellis do ruky míč při hře, které se tehdy říkalo fotbal, a začal tak historii ragby. Mistrovství světa ve Francii kulaté výročí oslaví, jak se patří. Chcete si globální svátek taky užít? Tady je pár základních informací, které vám usnadní sledování televizních přenosů.

  • JAK SE TO BODUJE


    Nejlepší je položit pětku za soupeřovu brankovou čáru v brankovišti, za což se logicky uděluje pět bodů. Další dva body může tým získat takzvanou konverzí, neboli kopem po pětce, který je zahráván v ose, kde byla pětka položena, míč se musí trefit do horní části branky ve tvaru H. Třemi body je ohodnocen trestný kop. A tři body lze získat taky za drop, kdy hráč provede kop v otevřené hře na bránu tak, že pustí míč na zem a kopne do něj po odrazu.

    Rozhodčí Karl Dickson uděluje červenou kartu Rozhodčí Karl Dickson uděluje červenou kartuFoto Reuters

  • JAK JE TO S VAREM


    I v ragby se sporné záběry zkoumají na videu, na rozdíl od fotbalového VAR se zde systému říká TMO (television match official). Oproti fotbalu je výhodou, že diváci v televizi i na stadionu můžou slyšet komunikaci rozhodčích v přímém přenosu. Přezkoumávat se budou i případné tvrdé zákroky. Pokud hráč dostane nejdřív žlutou kartu, musí hřiště opustit na deset minut, rozhodčí se ale na základě televizního záběru během té doby může rozhodnout a udělit hráči červenou.

    I v ragby se sporné záběry zkoumají na videu I v ragby se sporné záběry zkoumají na videuFoto Reuters

  • JAKÉ JSOU PŘEZDÍVKY


    Kdo by neznal All Blacks? Ale jak se říká dalším týmům? Jihoafričané jsou Springboks (antilopy). Australanům se říká Wallabies, což je druh klokana, kterého kdysi přivezli ze své cesty fotbaloví Bohemians. Argentinci jsou Pumas (pumy), Francouzi a Italové pak prostě modří - Les Bleus a Azzurri. Japoncům se říká Sakura, nebo také Cherry Blossoms (Třešňové květy) či Brave Blossoms (Statečné květy).

    Nový Zéland patří tradičně mezi hlavní favority MS, podle českého trenéra Miroslava Němečka získají zlatoFoto Reuters

  • CO TO JE SKLÁDKA

    Pouze hráč, který nese míč, může být skládán soupeřem. Skládka nastává, když hráč s míčem je držen jedním, či více hráči soupeře, a je složen na zem - má jedno, či obě kolena na zemi, sedí na zemi, nebo je na jiném hráči, který je na zemi. K zachování kontinuity hry musí hráč nesoucí míč tento míč uvolnit ihned po skládce, skládající hráč musí uvolnit skládaného a oba hráči se musí odvalit od míče. Toto umožňuje ostatním hráčům bojovat o míč, čímž nastává nová fáze hry.

    Irský ragbista Hugo Keenan v tréninkuFoto Reuters

  • CO TO JE RUCK


    Ruck se vytvoří, jestliže je míč na zemi a jeden, čí vice hráčů, z každého mužstva, kteří stojí na nohou, jsou blízko kolem něj. V rucku hráči nesmí hrát míč rukama, k čemuž musí používat pouze své nohy, či musí postupovat vpřed tak, aby se míč objevil u poslední nohy spoluhráčů v rucku. V tomto okamžiku může být míč zvednut.

    Nový Zéland patří tradičně mezi hlavní favority MS, podle českého trenéra Miroslava Němečka získají zlatoFoto Reuters

  • CO TO JE MAUL


    Maul nastane, když je hráč s míčem držen jedním, čí vice hráči soupeře, a jeden, či více spoluhráčů, je přivázán (maul tedy potřebuje minimálně tři hráče). Míč nesmí být na zemi. Tým v držení míče se může pokoušet získat území tlačením soupeře směrem k jeho brankové čáře. Míč může pak být předáván vzad mezi hráči v maulu a eventuálně přihrán hráči, který není v maulu, nebo hráč s míčem může maul opustit a běžet s ním.

    Eben Etzebeth v akciFoto Reuters

  • BODOVÁNÍ VE SKUPINÁCH


    Za vítězství jsou 4 body, za čtyři pětky položené v zápase se uděluje další bod. Za remízu jsou 2 body, za porážku o 7 či méně bodů 1 bod a za porážku o 8 a více bodů není bod žádný.

    Francouzský ragbista Antoine Dupont v akciFoto Reuters

  • CO ROZHODUJE PŘI STEJNÉM POČTU BODŮ VE SKUPINĚ

    1. Vzájemný zápas

    2. Rozdíl skóre

    3. Rozdíl položených a obdržených pětek

    4. Celkový počet bodů v zápasech

    5. Celkový počet pětek

    6. Ragbyový žebříček

    Rozhodčí Ben O'Keeffe Rozhodčí Ben O'KeeffeFoto Reuters

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud