25. listopadu 2022 • 10:30

Softbalisté budou na MS čelit i tanci haka. Jaký mají tajný trumf?

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští softbalisté vstoupí v sobotu do mistrovství světa a na úvod v Aucklandu vyzvou Nový Zéland. Před zápasem proti sedminásobným šampionům tým trenéra Jaroslava Korčáka na vlastní oči uvidí tradiční tanec haka v podání domácích hráčů. Česká reprezentace má svůj tajný trumf v podobě pálek s novou technologií.



„Chceme postoupit ze skupiny a usilovat o historické medaile pro náš tým,“ řekl k cílům českého výběru trenér Korčák. „Skupina má jasného favorita, což jsou obhájci titulu z Argentiny, outsiderem jsou pak Filipíny. My, Nový Zéland, USA a Kuba si ve čtyřech zahrajeme o další dvě postupová místa,“ doplnil reprezentační trenér.

Češi se na úvod šampionátu střetnou s Black Sox stejně jako před třemi lety, kdy turnaj hostily Praha a Havlíčkův Brod. Národní tým tehdy prohrál 0:9. Vedle výkonu soupeře budou reprezentanti čelit před úvodním zápasem i tradičnímu tanci haka. „Měl jsem možnost ji vidět už na mistrovství světa juniorů v roce 2018. Šampionát se ale teď hraje na jejich domácí půdě a to tomu dodá ještě větší efekt. Moc se na to těším,“ uvedl univerzál Vojtěch Buchner.

Vedle něj by Češi měli spoléhat na nadhazovače Michala Holobrádka a Jakuba Osičku. Oba letos získali s Břeclaví mistrovský titul. „Házet budou hlavně oni, čemuž naprosto rozumím. Je to nejlepší evropský tandem. Formu ukázali i v extralize,“ podotkl Buchner.

Postupující týmy si do další fáze přenesou dosažené výsledky. První dva celky z druhé fáze se utkají o titul, týmy z třetího a čtvrtého místa zabojují o bronz. Češi jsou jedenáctinásobní mistři Evropy, ale na světovém šampionátu skončili nejlépe šestí v roce 2000.

„Na mistrovství světa nemůžeme podcenit nikoho. Zároveň ale věřím, že i my budeme strašákem,“ řekl Korčák, jehož tým má na MS tajný trumf.

Češi měli před startem možnost vyzkoušet si zcela nové pálky značky Easton. Jedná se o legendární produkt s názvem Synergy, který dostal novou verzi. „Zázračně se nám to povedlo vyjednat. Češi si mohli jako jedni z mála tuto technologii osahat s předstihem,“ prohlásil Daniel Vavruša, který dlouhodobě prodává vybavení pro pálkovací sporty.

Softbalové pálky se ničily, fyzikálně totiž nevydržely odrážet ve velké rychlosti těžký míč. A tak po několika letech firma Easton přišla konečně s odolnou pálkou pro mužský fastpitchový softbal. Navázala na model Synergy, který před několika lety nadchl hráče tím, jak je pevný a skvěle odráží. „S těmito pálkami je opravdu spokojenost. Jsou tvrdší a mají dobrý odraz. Myslím, že to bude mít komerční úspěch,“ prohlásil Korčák.

Český tým si nové Synergy vzal s sebou na mistrovství světa. „Právě na Novém Zélandu se pálky budou oficiálně prezentovat. Jsem rád, že čeští softbalisté jí mohli vyzkoušet mnohem dříve. Myslím, že o ní bude velký zájem,“ dodal Vavruša.

Program českých softbalistů na MS (SEČ):

26. listopadu (01.30): Nový Zéland - Česko

26. listopadu (23.00): Česko - Kuba

28. listopadu (01.30): Česko - USA

29. listopadu (04.30): Česko - Argentina

30. listopadu (03.00): Česko - Filipíny

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud