15. listopadu 2022 • 09:56

Požehnané pálky vs. přírodní magie. Softbalisty čeká MS, navštívil je kněz

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po třech letech konečně čeká na softbalisty mistrovství světa. A bude to velkolepá událost. Uskuteční se totiž na Novém Zélandu a čeští hráči vyzvou v úvodním duelu domácí tým, který na ně vyrukuje s tancem haka. „Chceme postoupit ze skupiny a usilovat o historické medaile pro náš tým. Máme totiž čtyři nadhazovače s rychlostí 125 km/h, což jsme nikdy neměli. A k tomu velmi talentované pálkaře,“ prohlásil kouč Jaroslav Korčák.



Turnaj začíná 26. listopadu. Ve skupině se Češi kromě Nového Zélandu ještě střetnou s týmy Kuby, USA, úřadujících šampionů z Argentiny a proti Filipínám. „Chceme ukázat, že náš systém přípravy a práce s mládeží funguje,“ řekl Gabriel Waage, předseda České softballové asociace.

Češi budou spoléhat na své skvělé nadhazovače. Michal Holobrádek se zúčastnil minulého šampionátu a patřil k oporám. Letos společně s Jakubem Osičkou získal extraligový titul s týmem Locos Břeclav.

„Jsou to asi nejlepší nadhazovači v Evropě. Letos na amerických turnajích rovněž prokázali svoji kvalitu. Určitě budou fungovat dobře,“ hlásil Marek Malý, který umí jak rychle nadhazovat, tak silně odpalovat. Podobnou univerzálnost nabízí i Vojtěch Buchner, finalista extraligy s týmem Mostu.

V útoku se bude celek opírat také o talentované hráče, jako jsou kapitán Tomáš Klein, Mikuláš Klas nebo George Harris. „Máme sice mladé softbalisty, ale rozhodně ne nezkušené. Za sebou mají mnoho mezinárodních turnajů a účastní se také lig v USA. Doma mají skvělé statistiky a hodně homerunů,“ řekl kouč Jaroslav Korčák.

Čeští softbalisté míří na MS
Čeští softbalisté míří na MS

Tým vsadil také na duchovní rozměr přípravy. Těsně před odletem dorazil do tréninkové haly na Eagles Praha starokatolický kněz Petr Jan Vinš. „Požehnání může být pro hráče krokem, ke kterému se mohou upnout. Prosili jsme nejenom za sportovní úspěch, ale také aby se nezranili a zachovali si hodnoty, které chtějí reprezentovat,“ prohlásil.

„Jsem z věřící rodiny, chodil jsem do kostela, někteří naši hráči také. Křesťanství je součástí naší kultury a kdo jiný než český tým na zahraničních akcích by ji měl reprezentovat. Jsem rád, že došlo na žehnání pálek, dělali jsme něco takového zcela poprvé. V prvním utkání nastoupíme proti Novému Zélandu, který vyrukuje s tancem haka a s přírodní magií,“ prohlásil Korčák.

Z šestičlenné skupiny postupují tři celky, ve druhé skupině je pak favoritem Japonsko, Austrálie nebo Kanada. „Já budu spokojený s medailí. Takhle to mám. Ano, jsou lepší týmy na světě než jsme my. Ale já chci medaili,“ dodal Malý.

MS na Novém Zélandu

Termín: 26.11. - 4.12.

Skupina A: Argentina, ČESKO, Filipíny, Kuba, Nový Zéland, USA.

Skupina B: Austrálie, Dánsko, Japonsko, Jižní Afrika, Kanada, Venezuela.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud