Květoslav Šimek
10. října 2012 • 16:55

Kdo chce svrhnout z trůnu Velké pardubické krále Tiumena?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prorvat vše silou, přetlačit jezdce a sám si najít cestu. Co na tom, že to skoro vždycky skončí pádem? Trenérka Hana Kabelková si v nejsmolnějším období tvrdohlavého hnědáka Trezora sama přejmenovala: „Tohle není žádná dostihová formule! Tohle není Trezor, tohle je normální Zetor!“  Ty časy jsou pryč. „Dostihový traktor“ je špičkově vyladěný a bude největším soupeřem Váňova Tiumena ve Velké pardubické.



Může to být pikantní rodinná bitva. Tiumen, trojnásobný vítěz Velké pardubické, je totiž strýčkem osmiletého Trezora, který letos suverénně vyhrál obě kvalifikace, v nichž startoval.

Trezorova matka Trebia je Tiumenova sestra, oběma koluje v žilách krev legendárního derby vítěze a úspěšného plemeníka Masise.

„Právě díky původu mě Trezor v Polsku zaujal,“ vzpomíná trenérka Hana Kabelková, která hnědáka připravuje ve Vápenném Podolu nedaleko Pardubic pro majitele Viléma Němce (Stáj Epicos). „I když to s jeho nákupem nebylo tak jednoduché…“

Na dražbu ročků do Wroclawi totiž Kabelková před sedmi lety původně vyrazila pro jiné koně. „Měla jsem finanční limit, na žádného z nich jsem nedosáhla,“ líčí trenérka.

„Trezor tam tehdy byl také, ale měl zavázanou nohu, protože se zranil při transportu. Sice mě zaujal, nevypadal špatně a měl dobrý původ. Ale nekoupila jsem jej hned, to bych si netroufla.“

Josef Váňa s Tiumenem nakonec Taxis zvládl, žokej Šimůnek na Zulejce už tolik štěstí nemělFoto Jaroslav Legner (Sport)


Teprve měsíc po dražbě Hana Kabelková do hřebčína volala znovu. „Ubezpečovali mě, že kůň už je v pořádku. Tak jsme se na něj i s majitelem a jeho manželkou jeli podívat. Udělali jsme si takový výlet.“

Vilém Němec tehdy Trezora nakonec opravdu koupil, přibližně za 90 tisíc korun. Na slibnou kariéru to však dlouho nevypadalo. Máma Trebia sice měla vynikající rovinovou třídu, ale Trezor na rovinách běhat nechtěl.

„Zlobil v boxech, prorážel je, vzpínal se,“ vzpomíná Kabelková. „Jezdce kolikrát někam úplně odvezl… A když jsme s ním přešli na překážky, tak měl strašnou smůlu. Skoro každý dostih upadl.“ Kolikrát ani ne vlastní vinou.

Velkou Pardubickou pojede Trezor podruhéFoto Diana Ronovská

Jenže jak chtěl Trezor všechno tvrdošíjně prorazit a prorvat silou, vždycky se přimotal ke karambolu. V letech 2008 a 2009 nedokončil šest dostihů v řadě za sebou, často byl pomlácený. Právě tehdy mu trenérka začala říkat Zetor.

Série nehod málem skončila tragicky. Před třemi lety se Trezor v zimě na tréninku v Pardubicích polekal projíždějících běžkařů, převrátil se a zle si natloukl. „Podle všeho měl otřes mozku a zlomené žebro,“ líčí Kabelková.

„V prvních dnech ani nemohl vyjít z boxů, motal se, chvílemi kolaboval. Bylo to hodně blbý, ale dostal se z toho. Je to ocelový tvrďák! Pády jej nezlomily. A po tom nejhorším se všechno najednou otočilo, smůla jej konečně pustila a Trezor se čapnul i na dráze.“

Velký souboj mezi Tiumenem s žokejem Josefem Váňou a Sixteen s Josefem Bartošem (vlevo)Foto ČTK

Před dvěma lety doběhl těsně druhý v prestižní Ceně Labe, poté se prosadil i v Itálii a ve Francii. Zaujal i při své loňské premiéře na Velké pardubické. Do závěru šel mezi nejlepšími, ale na poslední těžké překážce, Havlově skoku, vyhodil Bohuslava Mátla ze sedla. Do cíle chyběly už jen tři proutěné překážky…

„Jezdec mi pak říkal, že ho měl plné ruce, síly měl Trezor dost,“ litovala trenérka. „Byla to škoda, dlouho jsem se s tím vyrovnávala. Ale teď už je znovu nabitý, má za sebou poslední těžkou práci a je až nepříjemný, jak má přebytek energie. Věřím, že to tentokrát dopadne lépe.“

 

TREZOR
- narodil se 20. března 2004 ve stáji SK Moszna v Polsku, stejně jako jeho strýc Tiumen

- otec In Camera (Irsko), matka Trebia (Polsko) je sestrou Tiumena

- pro stáje Epicos jej v Železných horách připravuje Hana Kabelková

- Velkou pardubickou pojede podruhé, v roce 2011 ji s Bohuslavem Mátlem nedokončil po pádu na Havlově skoku

- v sedle bude mít anglického žokeje Liama Treadwella, který v roce 2009 vyhrál Velkou národní v Liverpoolu. Ve Velké pardubické bude mít Treadwell premiéru, ale s Trezorem letos dvakrát suverénně vyhrál kvalifikaci.

KDO CHCE Z TRŮNU SVRHNOUT KRÁLE

TREZOR
8letý tmavý hnědák valach Kurz na vítězství: 4:1l Už loni byl černým koněm dostihu, ale padl a nedokončil. Za poslední tři ední roky však vyzrál k a je jedním z ím nejlepších ch překážkářů u nás. Letos absolvoval dvě kvalifikace a v obou zvítězil o šest délek, jako nejvážnějšího soupeře vážnějšího ho bere i Josef Váňa.

KLAUS
7letý tmavý hnědák valach Kurz na vítězství: 7,77:1l Trenér Čestmír Olehla posílá do dostihu dvojici koní a právě Klause si vybral ybral jeden z nejlepších českých žokejů Jaroslav Myška. Klaus z patnácti startů v kariéře čtyřikrát nedokončil. Když ale doběhne do cíle, tak zpravidla na prvním, nebo druhém místě. Loni nedokončil.

Váňa ukazuje, po kolikáte už na Velké zvítězil.Foto Jaroslav Legner (Sport)


SIXTEEN
12letá bělka Kurz na vítězství: 11:1l Zkušená klisna měla už loni běžet naposledy, letos by se měla loučit se skvělou kariérou ou definitivně. Velkou vyhrála v letech 2007 a 2008, poté posbírala dvě druhá a jedno třetí místo. Letos závodila jednou a skončila sedmá. I loni ji ale všichni odepisovali a scházelo jí půl délky k vítězství.

UNCLE JUNIOR
11letý hnědák valach Kurz na vítězství: 12:1l Zkušený irský překážkář, který se letos vydal startovat vat také do Francie na dostihy Crystal cupu, jehož vrcholem je právě Velká pardubická. V dubnu v Punchestownu vyhrál dostih na 6600 metrů, když nesl neuvěřitelnou hmotnost 79,5 kilogramu. Loni na podzim vyhrál také cross country v anglickém Cheltenhamu.

Trezor je jeden z nejlepších překážkářůFoto Diana Ronovská


VALLDEMOSO
8letý ryzák valach Kurz na vítězství: 11:1l Další česká překážková hvězda, loni byl ve Velké pardubické těsně třetí. Letos byl v kvalifikacích dvakrát za Trezorem a Roninem, vyhrál v Albertovci. V sedle bude mít žokeje Andrése, který vyhrál v roce 2007 a letos odešel z domovské stáje, neboť chtěl jezdit právě Valldemosa ve Velké.

Tiumen (vpravo) dokázal vloni obhájit s Josefem Váňou vítězství. A i letos patří mezi hlavní favority.
Tiumen (vpravo) dokázal vloni obhájit s Josefem Váňou vítězství. A i letos patří mezi hlavní favority.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud