3. října 2012 • 12:36

Velkou pardubickou mohou jet i zahraniční koně, vítěz vydělá 1,92 milionu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkomplikovat cestu Josefa Váni za devátým triumfem ve Velké pardubické letos můžou i zahraniční koně. Podle organizátorů by se na startu 122. ročníku steeplechase v sobotu 13. října mohli objevit ostrovní koně nebo zástupci z Francie. Mezi přihlášenými se objevilo osm koní ze zahraničních stájí. Jasno bude tento pátek, kdy se uzavře startovní listina prestižního dostihu.



„Zatím máme potvrzeny tři zahraniční majitele,“ řekl na tiskové konferenci Vladimír Tlučhoř, předseda představenstva Dostihového spolku Pardubic. Na mysli měl koně Uncle Junior, Doctor Pat z Irska a Maljimara z Francie, všechno vítěze překážkových dostihů.

Váňa se pokusí s Tiumenem vyhrát počtvrté za sebou, ale tušil, že v případě startu zahraničních soupeřů nebude mít roli jednoduchou.

„A pokud dotáhnou francouzského krosaře, tak to nebude snadné, ale myslím, že ho sem nedají. A když, tak děláme vše, ať to těm Angličanům, Francouzům a Irům zase natřeme,“ řekl Váňa.

„Všichni zahraniční koně jsou letošní vítězové a specialisté na cross country, takže jsou to po dlouhé době určitě dobrý koně, ale zatím je zbytečné o tom diskutovat. Směrodatná bude startovní listina,“ řekl majitel Tiumena Ivo Köhler.

Loni zahraniční konkurence na startu chyběla, o rok dříve běžel a neuspěl anglický Mr Big, jehož chystal Charlie Mann, vítěz Velké pardubické z roku 1995.

Zkušený Váňa sice nesnižoval případné kvality zahraničních koní, ale věděl, že v náročném dostihu rozhoduje jeho znalost a zkušenosti.

„Kros je specifický, zkušenost koní na dráze je znát. Když kůň zná dráhu, tak má velkou výhodu. Ví, jak ošulit skoky, které se nemusí skákat naplno, šetřit síly a na konci přidat,“ řekl Váňa.

Letošní Velká pardubická se pojede netradičně v sobotu. Důvodem je kolize s plochodrážní Zlatou přilbou. Letošní rok by měl být ale výjimkou.

„Žádala jsem plochodrážníky, aby brali ohled na to, že pardubická se jezdí druhou neděli v říjnu a je to tradice, pro nás je důležitější a přesahující rámec města i Česka a mám informace, že na to berou ohled,“ řekla Štěpánka Fraňková, primátorka Pardubic.

Dostih na 6900 metrů letos po devíti letech zvýšil dotaci z dřívějších 4,5 na 4,8 milionu korun. Vítěz dostane 1,920 milionu korun. „Věřím, že to půjde mílovými kroky dopředu a když budu moci pomoct, tak vždycky pomůžu,“ řekl Váňa.

Vítěz zvedne nad hlavu novou trofej. Skleněný pohár nahradí dílo Michala Froňka ze studia Olgoj Chorchoju. Na tmavém jehlanovitém podstavci je zlatá korunka, kterou tvoří půdorys dráhy.

„Ta stará už nebyla důstojná, tahle vypadá dobře,“ řekl Váňa a trofej si prohlédl, potěžkal v ruce, ale fotit se s ní ještě nechtěl.

Josef Váňa se ženou Pavlou na premiéře filmu o českém žokeji
Josef Váňa se ženou Pavlou na premiéře filmu o českém žokeji

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud