8. května 2014 • 13:02

Váňa jede vydělávat do Francie, v sázce bude přes půl milionu

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostihový trenér Josef Váňa se odhodlal k dalšímu dobrodružství ve Francii, kde se každý den běhá z českého pohledu o pohádkové dotace. Jeho dvojice pětiletých koní, Kai a No Time To Lose se pokusí prosadit mezi svými vrstevníky ve steeplechase a v proutěných překážkách, v dostizích s celkovou dotací 20 tisíc euro (540 tisíc korun).



Výsostní postavení kolébky turfu Anglie je nezpochybnitelné, ale druhou Mekkou dostihů v Evropě je zcela jistě Francie. Josef Váňa tam se svými svěřenci mířil už v minulosti. V letech 2002 až 2006 tam jeho koně vybojovali pět vítězství. V sobotu se Váňa vrací na závodiště ve Štrasburku.

„Jedeme to zkusit, ale konkurence bude velká, jezdí tam se svými svěřenci i přední francouzský trenér Guillaume Macaire,“ očekává Váňa náročnější konkurenci než na italských drahách, kam míří naprosto pravidelně.

Minulou neděli byla zahájena sezóna v Meranu na závodišti Maia, místu českým dostihům zaslíbeném. Ze čtyř startů si připsali Váňovi koně dvě vítězství. V letošním roce už jich přivezli pět. V minulém roce ale pořadatelé v Itálii nevypláceli dotace a Váňova stáj se kvůli tomu dostala na pokraj krachu.

„Už je to lepší, ještě mi chybí něco málo vyplatit z Říma, ale jinak už je to vyplacené. Zaplatili už první měsíc letošního roku,“ těší Váňu zlepšená italská platební morálka. Letošní sezónu na Apeniském poloostrově si pochvaluje především jeho syn.

„Za čtyři měsíce mám na kontě patnáct vítězství, zatímco v celém minulém roce jsem jich posbíral dvacet. Italské úspěchy jsou pro mě motivací do další práce,“ prozrazuje s radostí v hlase Váňa mladší.

I jeho čeká start ve Štrasburku.

„Bude to náročné, přece jen v Itálii není konkurence taková, ale musíme se s tím porovnat. V minulém startu tam byl Hetman Polny třetí, tak snad se nám tam také podaří uspět,“ vysvětluje Váňa mladší.

Jeho samotného čeká náročné cestování. Ve čtvrtek odpoledne jezdí v Pardubicích, v sobotu ve Štrasburku a v neděli opět v Meranu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud