Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvojnásobná vítězka Velké pardubické Sixteen: Krůček od smrti!

Autor: jík

VIDEO | Na tuhle klisnu si pamatuje snad každý. Sněhobílá bojovnice dvakrát vyhrála Velkou pardubickou. Je to měsíc, co Sixteen vybojovala nejtěžší dostih svého života. Jen o vlásek unikla smrti!

„Je to malá kobylka s velkým srdcem,“ prozradila o bělce pedagožka zemědělské univerzity Lucie Starostová, která se o ni na školním statku v pražském Suchdole stará.

Na břiše má Sixteen snad půlmetrovou jizvu, pozůstatek operace. Ale její tmavé oči se už zase usmívají. Když přijde návštěva, čtverácky ji šťouchá čumákem, mlsně šmejdí po kapsách. Zkoumá, zda hosti nesou dárky, pamlsky. Může, už nezávodí, je v důchodu.

Něco se děje!

Je to pár týdnů, co Sixteen začala před šestou večer chodit po boxu, kopat kolem sebe. Byla nervózní a flemovala.

„To koně dělají, když jim není dobře. Myslela jsem, že je naštvaná, že se věnuji kobylce naproti. Dávala jsem jí cukr, mrkev, vůbec nic si nevzala. Tak jsem jí vyvedla ven, jestli se nechce povodit, napást. Nechtěla,“ vzpomíná paní Starostová.

Dnes už se má Sixteen čile k světu.
Video se připravuje ...

Vrátila Sixteen do stáje a ona si lehla. „Bylo vidět, že je zle. Změřila jsem jí teplotu a hned volala veterináře.“ Ten přijel hned, dostihovou legendu filmového producenta Jaroslava Boučka začali léčit.

Odvrácená tragédie

Bělka dostala infuze, ale její stav se nelepšil. „To je znamení, že jsou střeva neprůchozí. Bylo v nich ticho. Zorganizovali jsme převoz na kliniku do Heřmanova Městce,“ vypráví ošetřovatelka.

Po deváté vyrazili, po půlnoci dorazili na místo. Paní docentka Mezerová na sonu zjistila, že je stav vážný a hned přikročila k operaci. „Měla vnitřní kýlu a utrhnul se jí závěs slepého střeva a tlustého. Uskřinula a stala se neprůchozími,“ vysvětlila.

Josef Bartoš s bělkou Sixteen na trati Velké pardubické. Legendární klisna nakonec do cíle nedoběhla
Josef Bartoš s bělkou Sixteen na trati Velké pardubické. Legendární klisna nakonec do cíle nedoběhla

Vše se povedlo a Sixteen se pomalu zotavuje. „Kdybychom ji večer neobjevili, tak by to asi do rána nepřežila. Byla blízko smrti,“ odhaduje Lucie Starostová.

Naštěstí v Suchdole udělali všechno pro to, aby to tak fatálně nedopadlo. A třináctiletá Sixteen dělá všem radost dál. Žije si jako královna, kterou opravdu je.