29. září 2015 • 14:14

Váňa vzdal Velkou pardubickou. Fyzicky už to nedám, říká

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká pardubická se příští neděli uskuteční bez Josefa Váni v sedle. Legendární žokej zvažoval start kvůli zdravotním problémům svého stájového jezdce Jana Kratochvíla. Nakonec ale účast vzdal, do sedla tmavého hnědáka Hipo Japea angažoval polského jezdce Dominika Pastuszku.



Teprve potřetí za třicet let se bude Josef Váňa na Velkou pardubickou jen dívat. V roce 2000 nestartoval kvůli pozdnímu podání přihlášky, v roce 2007 ho na start nepustilo zranění. Tentokrát byla případná účast v dostihu pro dvaašesátiletého muže nouzovou variantou, kterou ale nakonec zavrhnul.

„Zkoušel jsem vyjet naplno na kopec a málem jsem se zblil…“ popisuje Váňa expresivně. „Já bych to nedal… Jak jsem sjel ten vrch, bylo mi špatně, bylo jasné, že fyzicky to nemám šanci zvládnout. S Tiumenem jo, ale s tímhle koněm ne.“

Váňa kvůli zranění svého stájového jezdce Jana Kratochvíla uvažoval, že ve Velké pardubické pojede na hnědákovi Hipo Japeovi, ten však v dostihu potřebuje pevnou ruku a navíc je potřeba s ním od začátku jet ve vysokém tempu v čele.

„Sednout si na koně, na kterého se necítím, si nemůžu dovolit vůči panu Komárkovi, s kterým jsme vyhráli dvě Velké pardubické,“ uvedl Váňa, který Viktorovi Komárkovi připravil šampiony Velké pardubické Vronského (1997) a Chalka (2001).

Kratochvíl si 23. srpna při pádu v Netolicích zlomil stehenní kost. Přesto se snažil dát se pro Velkou pardubickou dohromady. „Byl ale na kontrole u našeho pana doktora Tomana a ten mu to těžce nedoporučil. Nohu má o dva centimetry hubenější a pan doktor je přesvědčený, že bez svalového korzetu by to neměl šanci zvládnout,“ uvedl Váňa.

Na Hipo Japea si tak ve Velké pardubické sedne polský jezdec Dominik Pastuszka, dvojka italského trenéra Paola Favera. O víkendu dojel Pastuszka v prestižním Gran Premiu v Meranu s Frolonem čtvrtý.

„Říkám si, že Polák by si s Polákem mohl rozumět,“ usmívá se Váňa v upomínce na původ Hipo Japea. „V Gran Premiu jel Pastuszka taky koně, s kterým potřeboval být vpředu. A na Hipo Japeovi se nic jiného taky nedá vymýšlet.“

Váňa počítá do Velké pardubické ještě se Zarifem, kterého pojede žokej Josef Bartoš, a s Rabbit Wellem, v jehož sedle bude Josef Váňa mladší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud