Květoslav Šimek
8. srpna 2022 • 18:24

Další úspěch českého chovu. Klasické Oaks vyhrála klisna z Napajedel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tříletá klisna Vignetta (stáj Cardboard, trenér Zdeněk Seménka) vyhrála s Adamem Florianem 77. ročník Oaks holdingu Rabbit CZ v Karlových Varech. Po výhrách Zamica (Velká jarní cena) a Gaspariniho (Slovenské derby) je to třetí klasické vítězství koně českého chovu v sezoně. Vignetta se narodila v hřebčíně Napajedla, otcem je plemenný hřebec Pouvoir Absolu.



„Jeli jsme do Karlových Varů s tím, že budeme kolem pátého místa. Klisna se zvedla v práci, ale že to bude až tak dobré, jsem nečekal,“ přiznal trenér Zdeněk Seménka v rozhovoru pro jezdci.cz. Vítězství v klasickém dostihu pro nejlepší tříleté koně si připsal poprvé v kariéře. Stejně tak žokej Adam Florian.

„Věděl jsem, že Vignetta v průběhu dostihu potřebuje být pokrytá koňmi z levé strany, jinak bočí,“ popisoval Florian. „Před distancí jsme měli slabou chvilku, klisna se mi trochu zastavila, ale po jedné pobídce bičem zase vypálila, strčila hlavu dopředu a bylo rozhodnuto. Jen jsem ji nechtěl vyjíždět úplně na doraz.“

I proto si myslí, že stále neukázala, co v ní vlastně je. Tříletá hnědka letos startovala pětkrát, poslední tři dostihy vyhrála. Předtím byla dvakrát třetí. „Stále nevíme, kde jsou její limity. Jen jsme tušili, že si ještě nesáhla na dno sil a myslím si, že i teď má ještě rezervy. Jen se jí musí podařit průběh dostihu.“

Klasické vítězství Vignetty je zatím největším úspěchem napajedelského plemeníka Pouvoir Absolu (Sadler's Wells), který je v chovu od roku 2013. Matka Vesponetta (Vespone) patřila k předním klisnám ročníku, což potvrdila druhým místem v Austrian Oaks 2013.

VÍTĚZOVÉ KLASICKÝCH DOSTIHŮ 2022

Velká jarní: Zamico – Milan Zatloukal (Rabbit Trhový Štěpánov, trenér Allan Petrlík)

České derby: Queen of Beaufay – Petr Foret (DS Pegas, trenér Dalibor Török)

Oaks: Vignetta – Adam Florian (Cardboard, trenér Zdeněk Seménka)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud