7. května 2023 • 16:40

Nástupce Theophila do akce! Na hlavě pracujeme celou zimu, hlásí Váňa

Autor: , nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřletý valach Great Storm poprvé vyběhne v barvách Dostihového klubu iSport-Váňa. V pondělí v Pardubicích poběží dostih přes proutěné překážky Cenu Slavia pojišťovny o 90 tisíc korun. „Ať se proběhne, stejně časem bude skákat velké skoky, tak ať si to vyzkouší,“ říká trenér Josef Váňa. Vrcholem dostihového pondělí bude Cena města Pardubic - Úvodní cross country Koroka.



Nástupce Theophila, vítěze Velké pardubické z roku 2019, nebude v devítihlavém startovním poli favoritem. Podle Josefa Váni si půjde hlavně pro zkušenosti. Stejně tak si pro ně měl jít šestnáctiletý Erik Linhart. Jenže ho na poslední chvíli vyřadila nemoc, podle všeho zaskočí Oleksandr Ryzhak.

„Erik je klučina, který k nám chodí čtyři či pět roků, druhým rokem má amatérskou licenci,“ informuje Váňa. „S Pepčou měsíc a půl trénoval ve Francii. Časem bude přínosem pro náš turf, protože žokejové nejsou. Je to chytrý kluk, takže jezdeckou licenci si možná dodělá při škole. Je velice šikovný. Koně zná, jezdil ho při poslední práci.“

Díky amatérské licenci bude mít Great Storm čtyřkilovou úlevu. V dostihu na 3200 metrů (start ve 13 hodin) se představí další syndikátní kůň – pětiletá Ramsya (Hvězda-Olehla) s Adamem Čmielem, která v Pardubicích v polovině dubna vyhrála rovinu čtvrté kategorie.

Stejně jako Theophilos měl i Great Storm problémy s „disciplínou“. V minulé sezoně v Itálii dvakrát vyklopil ze sedla Josefa Bartoše. Podle Váni se trable vyřešily. „To je dávno všechno pryč, celou zimu pracujme na hlavě. Chodí každý den do výběhu po práci, dostává žrát málo ovsa, takže mu to nehoní palici.“

Hlavní dostih dne, Úvodní cross country Koroka se startuje v 16.05 hodin. Poběží ho sedm koní, mimo jiné desetiletý Imphal (Zámecký vrch) s Jaroslavem Myškou, kteří byli na podzim na startu Velké pardubické.

Cena Koroka, trojnásobného vítěze Velké (1969, 1971 a 1972), se poprvé běžela už v roce 1963. Celkem bude na programu osm dostihů. „Pozvali jsme všechny vítěze Velké pardubické, tohle setkání je už tradicí a těší nás, že do Pardubic stále jezdí takové osobnosti, jako například František Vítek, Pavel Liebich nebo již šestaosmdesátiletý Josef Vavroušek, který doposud drží rekord nejmladšího vítěze Velké pardubické,“ dodal ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud