Květoslav Šimek
21. září 2023 • 16:00

Uvidí Brad Pitt sesazení krále? L’Estran s Bartošem zabojují o zápis do historie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřikrát za sebou Gran Premio v Meranu vyhráli. Nejprestižnější a nejštědřeji dotovaný italský dostih přes překážky o 250 tisíc euro. Josef Bartoš s L’Estranem, kterého pro stáj Scuderia Aichner SRL připravuje trenér Josef Váňa mladší, už se zapsali do historie. Podobný kousek se nikomu dřív nepovedl. O víkendu budou bojovat o pátý triumf v řadě. A mezi čestnými hosty by mohl být i slavný herec Brad Pitt. V nedalekém Alto Adige je na dovolené a na 84. ročník Gran Premio byl oficiálně pozván.



Sesadit desetiletého krále L’Estrana bude chtít hned několik nažhavených rivalů. Největším vyzyvatelem je sedmiletý ryzák First of All s Janem Faltejskem z české stáje Dr. Charvát, kterého připravuje Pavel Tůma. Před rokem skončil First of All druhý, letos ze tří startů v Meranu všechny vyhrál. V květnu porazil i L’Estrana. Nad překážkami má vůbec skvostnou bilanci – dvanáct vítězství z osmnácti startů.

„Páté vítězství v řadě? Bude to hodně těžké, protože Firts of All je skvělý steepler a teď je lepší než my,“ říkal nedávno žokej Josef Bartoš. „Celou sezonu je lepší. Ale my ještě naladíme formu a L’Estran bude dobře vědět, co ho čeká.“

First of All prohnal L’Estrana v Gran Premiu už před rokem. V dešti a bahně skončil s žokejem Felixem de Gilesem druhý. „Bál jsem se jich až ke konci, protože za poslední překážkou jsem byl hodně dlouho vepředu a L’Estran už neměl motivaci s někým bojovat,“ popisoval Bartoš. „First of All šel hodně zvenčí, a tak ho moc necítil. Bál jsem se, že přilítne, ale kůň naštěstí makal až do konce, nezadíval se na publikum, vydřel to.“

Na startu bude mít král L’Estran hodně silnou „ochranku“. Trenér Josef Váňa do Gran Premia posílá další čtyři zástupce stáje Scuderia Aichner SRL. Konkrétně to budou Gangster de Coddes s Janem Kratochvílem (loni třetí), Piton des Neiges s Dominikem Pastuszkou, Sternkranz s Lukášem Matuským a Andoins s Ondřejem Velkem. A poběží také Fly Filo Fly s Oleksandrem Ryzhakem (Scuderia Tania-Váňa), který je rovněž připravovaný Josefem Váňou mladším.

Zajímavé bude sledovat, co ukáže francouzský bělouš Polinuit. Lídr mezinárodního seriálu Crystal Cup je přihlášený i do Velké pardubické, která se poběží 8. října.  V Meranu bude mít svěřenec trenéra Francoise Nicolla v sedle Angela Zulianiho.

Ovládli Pardubice i Merano 

(Rok vítězství, kůň se kterým zvítězili)

Jan Faltejsek 

Velká pardubiká 

Gran Premio

Orphee des Blins (2012, 2013, 2014)
Charme Look (2016)
Tzigane du Berlais (2018)

Al Bustan (2017)

Josef Bartoš 

Velká pardubická

 Gran Premio

Decent Fellow (2006)
Sixteen (2008)
Theophilos (2019)

L’Estran (2019, 2020, 2021, 2022)

Jan Kratochvíl 

Velká pardubická  

Gran Premio

No Time To Lose (2017)

Mazhilis (2016)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud