Květoslav Šimek
4. února 2024 • 11:43

Marný boj o život oblíbeného Váňova žokeje (†35), pád nepřežil

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polský žokej Dominik Pastuszka (†35) těžký pád v Itálii nepřežil. Zkušený rajťák, jehož služby na italských drahách často využívali i Josef Váňa se synem, byl po ošklivém karambolu na hipodromu San Rossore v komatu. Lékaři v Pise o jeho život bojovali marně. Zprávu potvrdil italský deník Italy 24 Press News.



Pastuszka se zranil ve čtvrtek během dostihu Oleandro Prize na 3 500 metrů. Jeho kůň War Brave zavadil o překážku a následky byly pro oba fatální. Pětiletý kůň musel být utracen a žokej s vážnými zraněními hlavy a hrudníku skončil v nemocnici v Pise.

V nemocnici Cisanello podstoupil operaci na neurochirurgii, poté byl převezen na jednotku intenzivní péče. Později byl prohlášen za klinicky mrtvého. Zanechal po sobě manželku a dceru. Podle agentury Ansa se trať v San Rossore netěší nejlepší pověsti. V lednu 2021 se tam po pádu těžce zranil Pietro Alberto Bocca, o čtyři dny později zemřel na následky vážného zranění hlavy.

Dominik Pastuszka patří ke zkušeným žokejům, pro italský tým Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Vánu mladšího odjezdil zejména v Itálii řadu dostihů. „Všichni si ho pamatujeme s širokým úsměvem, hrozně fajn, všem pomáhal,“ vzpomínají na Pastuszku lidé z branže.

Do Itálie odešel ve čtrnácti letech, začal pracovat u svých příbuzných v dostihových stájích v Pise. Prvním trenérem, který ho posadil na překážkového koně, byl Paolo Miliani. Po přestěhování do Merana působil u Paola Favera a Raffaele Romana, jeho služby často využívali i čeští trenéři. Nejenom v Itálii vyhrál řadu významných dostihů.

V roce 2015 měl Pastuszka nahradit Josefa Váňu staršího v sedle Hipo Japea ve Velké pardubické. „Říkám si, že Polák by si s Polákem mohl rozumět,“ komentoval tehdy Váňa. „V Gran Premiu jel Pastuszka taky koně, s kterým potřeboval být vpředu. A na Hipo Japeovi se nic jiného taky nedá vymýšlet.“ Ke spolupráci tehdy nakonec nedošlo, v sedle Hipo Japea byl Petr Tůma.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud