6. listopadu 2023 • 11:50

Nominace na MS žen ve florbale: šestnáctiletá kometa i tradiční opory

Autor: ham
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měsíc před začátkem světového šampionátu odtajnila ženská florbalová reprezentace dvacítku vyvolených hráček, které vyrazí směr Singapur bojovat o cenné kovy. Jinak kouč Lukáš Procházka příliš nepřekvapil. Jeho kádr je mix zkušených hráček, které už si na mistrovství světa zahrály, a dravého mládí. Cílem jeho sestavy je protrhnout sérii čtvrtých míst na MS, která trvá už od bronzového MS 2011. 



Velkolepý podnik ženského mistrovství se podruhé v historii podívá mimo hranice evropského kontinentu. Hostitelem prosincového turnaje se stejně jako v roce 2005 stal asijský stát Singapur. Právě tam budou chtít české reprezentantky prolomit dobu bramborovou a dlouhé čekání na velký úspěch v seniorském turnaji.  

Trenér Procházka bude chtít těžit z úspěšného šampionátu juniorek, kde Češky loni braly stříbro. Ze sestavy, která ve finále nestačila na Švédsko, figuruje ve výběru pět hráček. 

Nechybí naopak další tradiční opory. V brance se národní tým znovu spolehne na Janu Christianovou. Gólmanka extraligového Chodova zaklekne do branky a znovu by měla být hlavní oporou reprezentace. V Singapuru vytvoří dvojici s brankářkou švédského Lund IBK Lenkou Remešovou. Nedostalo se na naopak na talentovanou Moniku Šolleovou, hvězdu MS juniorek, která dostala prostor na několika předchozch akcích reprezentace.

„I když na posledních akcí dostala prostor Monika Šolleová, tak Remy (Lenka Remešová) přesně věděla, na čem je a že i tak pořád hraje o šanci nominovat se na mistrovství světa. Nakonec jsme se rozhodli pro ni i proto, že jsme usoudili, že potřebujeme trochu víc zkušeností,“ objasňuje český trenér Procházka. 

Kapitánkou a tahounkou výběru je znovu hvězdná Eliška Krupnová ze švédského Pixba Wallenstam. Mírným překvapením je nominace stále teprve šestnáctileté liberecké komety Karolíny Klubalové, která stejně jako další parťačky zazářila na MS juniorek. 

„Vstoupila skvěle do sezony v klubu a po tom, co jsme viděli její výkony teď v Turku, jsme se rozhodli ji nominovat. Potřebujeme univerzální hráčku s takovým mindsetem a nastavením, jaké má. Myslím si, že týmu může dodat ten poslední chybějící element, řekněme, zdravé drzosti a možná trochu nesvázanosti,“ komentuje Procházka volbu hráčky, která v závěru šampionátu oslaví sedmnácté narozeniny.

Na turnaj se ale nepodívají sestry Radka a Simona Korbelářovy. Ty nečekaně skončily v Tatranu a jejich následná více než měsíční zápasová pauza před přestupem do Bohemians donutila pětačtyřicetiletého kouče vynechat trutnovské odchovankyně už z nominace na EFT. Talentované hráčky nakonec nefigurují ani ve finálním výběru pro Singapur. 

Turnaj bude v jižní Asii bude probíhat od 2. do 12. prosince. Češky svou pouť na MS započnou proti Polsku 3. 12., o den později je čeká bitva se Švédkami a základní skupinu uzavřou federálním derby se Slovenkami. 

Český tým do turnaje vstupuje po sérii pěti čtvrtých míst v řadě. Cílem celé sestavy je tak prolomit dobu bramborovou. Čekaní na cenný kov ze světového šampionátu trvá už od roku 2011, kdy Češky braly bronz, tento historický úspěch si ze současného kádru pamatují pouze kapitánka Krupnová a brankářka Christianová. 

Nominační video: 

Nominace České reprezentace na MS žen 2023 v Singapuru 

Brankářky: Jana Christianová (Florbal Chodov), Lenka Remešová (IBK Lund, Švéd.).

Obránkyně: Vendula Beránková (Piranha Chur, Švýc), Nela Jiráková (Endre IF, Švéd.), Kristýna Lechnerová (UHV Skorpion Zollbrück, Švýc.), Michaela Mechlová (SB-Pro, Fin.), Magdaléna Plášková (Florbal Chodov), Šárka Staňková (1. SC Vítkovice), Ivana Šupáková (Zug United, Švýc.).

Útočnice: Anna Brucháčková (Bulldogs Brno), Eliška Chudá (Florbal Chodov), Vanessa Rebecca Keprtová (KAIS Mora, Švéd.), Karolína Klubalová (FBC Liberec), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam, Švéd.), Michaela Kubečková, Vendula Maroszová (obě 1. SC Vítkovice), Denisa Ratajová, Martina Řepková (obě Zug United, Švýc.), Karolína Suchá (Täby FC, Švéd.), Eliška Trojánková (Piranha Chur, Švýc.).

Program MS žen 2023 v Singapuru

Skupina B

Neděle 3.12. 
Česko - Polsko 11:45

Pondělí 4.12. 
Česko - Švédsko 10:00

Úterý 5.12. 
Česko - Slovensko 12:00

Pátek 8.12.
Čtvrtfinále 10:00 (V případě přímého postupu ze skupiny budou Češky hrát v tento čas)

Sobota 9.12.
Semifinále/O umístění 

Neděle 10.12.
O medaile 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud