Zdeněk Janda
28. dubna 2022 • 18:55

Přestup roku. Kanonýr Curney bude hrát za Spartu! Ta chce do superfinále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve florbalovém prostředí je to velká událost. Kanonýr Jiří Curney, trojnásobný mistr ligy a držitel několika individuálních rekordů, po letech mění působiště. Od nové sezony bude sázet góly za Spartu! 32letý útočník tak po devíti letech opouští Mladou Boleslav, s kterou nedávno slavil triumf v superfinále. „Cítil jsem, že potřebuju nový impuls a změnu,“ hlásí ikona florbalové Superligy. Sparta tedy získává TOP hráče a s ním její ambice letí nahoru.



I fanoušci, kteří florbal až tolik nesledují, jeho jméno dobře znají. Je synonymem pro neudržitelného kanonýra, který sype góly ze všech pozic. Takový florbalový David Pastrňák…

„Přichází k nám s jednoznačnými cíli. Očekáváme od něj, že nám pomůže postoupit do superfinále. Nejen svými body, ale i zkušeností. Má obrovskou chuť uspět a my víme, že dokáže strhnout celou kabinu,“ tvrdí Václav Culka, generální manažer Sparty.

Ta si v posledních letech buduje image úspěšného klubu, který umí koncepčně pracovat, dokáže zapracovávat mladé a jde postupnými kroky nahoru, aby si jednou splnil sen. Titul!

Právě Curney, přezdívaný Karas, k tomu má výrazně pomoct. „Samozřejmě vnímám, že se Sparta jako klub neustále posouvá. V Superlize patří do špičky, je pravidelným účastníkem semifinále. V letošním play off byla k postupu do superfinále zase o kousek blíž,“ říká Curney.

A dobře ví, o čem mluví, protože právě se Spartou se Boleslav utkala. A měla s ní spoustu práce, postoupila až v šesti zápasech, což se florbalovému kolosu tak často nestává… „Z týmu cítím hladovost, hráči se chtějí posouvat, dělají pro to všechno. Což mě láká,“ těší Curneyho, který je dlouhodobě postrachem obran všech týmů.

Jiří Curney (vlevo) bude od nové sezony působit ve Spartě
Jiří Curney (vlevo) bude od nové sezony působit ve Spartě

Sparta si může oddechnout, že tentokrát bude florbalový střelec hrát za její barvy… Bývalý reprezentant je mašinou na body, aktuálně jich má (v součtu s play off) 930! Takže tisícovka je blízko. Tuhle bájnou metu by měl překonat ve sparťanském dresu.

„Tisícovka mi tam svítí už delší dobu a pár lidí mi to říkalo. Samozřejmě by to bylo pěkné, neříkám, že jsem nad tím nepřemýšlel. Každopádně teď jsou pro mě důležité týmové úspěchy,“ dodává útočník, který s florbalem začínal v Třinci. Čtyřikrát si zahrál i na mistrovství světa.

Teď, po třicítce, si poprvé vyzkouší angažmá v Praze. Klubová politika je mu sympatická. „Nadstandardní práce klubu je vidět i u mládežnických kategorií, což dokazují výsledky. Prostředí pro rozvoj hráčů je tu dobře nastavené,“ těší ho.

Právě v mládeži jde Sparta neustále nahoru, o čemž svědčí i to, že historicky první titul pro klub nedávno vybojovali dorostenci. Napříč kategoriemi má navíc Sparta zastoupení i v reprezentačních výběrech.

Koncepční práce je především dílo Jaroslava Berky, dlouholetého sportovního šéfa a předtím i kouče, jenž klub po dlouhých letech opouští. Muž, jenž v roli asistenta i hlavního trenéra dovedl juniorskou reprezentaci ke dvěma zlatým medailím na mistrovství světa v řadě, má před sebou totiž největší výzvu. Převzal jako hlavní kouč florbalovou reprezentaci.

Teď se pražský klub bude muset obejít bez něj, ale z nastavené cesty nebude uhýbat. Není to jediná změna. Áčko Sparty nově přebírá Marek Vojta, který nahradil Ondřeje Kašpárka.

Vojta, uznávaný florbalový odborník, působí v pražském klubu tři roky, nyní jeho zodpovědnost v pozici hlavního trenéra ještě stoupne. Právě i jeho osoba je důvodem, proč se Curney rozhodl pro Spartu.

„Jednoznačně. Máru jsem vnímal ještě v době, kdy netrénoval ve Spartě. Slyšel jsem na něj jenom dobré věci, které se vždy potvrzovaly. Na vzájemnou spolupráci se těším, protože je jeden z mála trenérů v lize s obrovským know-how. Věřím, že i mně pomůže k individuálnímu zlepšení,“ vyhlíží nová posila spolupráci s trenérem.

Na hřišti přebere pozici klíčového lídra po kapitánovi Milanovi Garčarovi, který se z pozice hráče posouvá na střídačku jako asistent trenéra. Kariéře dává sbohem. „Od Karase (Curneyho) očekáváme, že náš klub posune stejně jako Milan (Garčar), když k nám přišel. Nejen svou hrou, ale i zápalem, zkušenostmi a tím, že pomáhal hráčům kolem sebe,“ dodává klubový GM Václav Culka.

Sparta se v posledních pěti letech vždycky dostala do semifinále. Zahraje si tentokrát vysněné superfinále?

Jedno ví jistě. Pomůže jí k tomu nejlepší kanonýr soutěže.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud