10. července 2020 • 04:45

Neonacisté v UFC? Německý expert varoval před dvěma bojovníky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svět bojových sportů je bohatý na mnoho výrazných person. V dobrém i špatném smyslu slova. Ty největší organizace proto kontrolují, koho do své stáje přijímají. Nejdůkladnější je v tomto směru UFC, které se snaží vyvarovat přijímaní kontroverzních osobností. V případě dvou nových členů z Německa ale nejspíš pochybilo. „UFC v uplynulém týdnu podepsala dva bojovníky spojené se sítí neonacistů,“ upozorňuje spisovatel Robert Claus.



MMA dlouhou dobu bojovalo o uznání jakožto profesionální sport. Aby se zbavilo nálepky krvavých bitek, muselo se výrazně profesionalizovat. Největší zásluhu na tomto vývoji měla jednoznačně americká organizace UFC, která přišla s přísnými pravidly nebo i kontrolami dopingu. Nejenom to, nejslavnější organizace se snaží své hvězdy vybírat tak, aby nedělaly ostudu. I tak ale musí šéf UFC Dana White občas reagovat na excesy svých bojovníků.

I nejslavnější gladiátor Conor McGregor mu už nadělal spoustu komplikací. Teď je slavná stáj před dalšími problémy, ukázalo se totiž, že dvě nové posily mají za sebou kontroverzní minulost. Jedná se o německé zápasníky Tima Feuchta a Niklase Stolzeho.

Oba dva už mimochodem vidělo bojovat i české publikum, a to na turnajích organizace Oktagon MMA. Feucht zápasil loni na turnaji Oktagon 14,  Stolze v roce 2018 na akci Oktagon 7 a letos měl v Ostravě vyzvat jednu z hlavních tváří česko-slovenské společnosti, Gábora Borárose.

Na background obou bojovníků upozornil na Twitteru německý novinář a spisovatel Robert Claus, který se problematice extremistů ve sportu věnoval už v knize Hooligans: Svět mezi fotbalem, násilím a politikou.

„UFC v uplynulém týdnu podepsala dva bojovníky spojené se sítí neonacistů v čele s Benjaminem Brinsou a jeho Imperium Fight Teamem v Lipsku,“ napsal na Twitteru.

Německý MMA zápasník Timo Feucht
Německý MMA zápasník Timo Feucht

Stolze, rodák z Magdeburgu, v Imperium Fight Teamu často trénoval. „Politicky toho o něm není moc známo, postoj IFT je ale jasný. Podporují volební kampaně strany AfD a jsou spojováni s několika případy krajně pravicového násilí,“ píše Claus. O Stolzeho krajanovi Timu Feuchtovi se už déle dobře ví, že v minulosti působil v ultrapravicovém chuligánském týmu VfB Lipsko a účastnil se násilného řádění ve čtvrti Connewitz v roce 2016.

Za osobu spojující oba novice UFC označuje Claus třicetiletého Benjamina Brinsu, bojovníka s přezdívkou Hooligan a vedoucího Imperium Fight Teamu. „Neonacista Brinsa je klíčovou figurou v této extrémistické síti. Je to muž s kontakty na motorkářský gang Hell's Angels. Na začátku minulého desetiletí byl považován za velký talent německého MMA, jeho smlouva s UFC byla ale zrušena kvůli jeho ultrapravicovým postojům,“ uvádí Claus.

Bude zajímavé sledovat, jaké odezvy se spisovatelovo upozornění dočká.  „Jak bude UFC reagovat tentokrát? Stále má šanci sladit svůj sport se společenskými hodnotami a nenechat bojovníky z pravicových a krajně pravicových skupin zápasit,“ dodává odborník na extremismus ve sportu.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud