Petr Dias
Premium
25. června 2018 • 18:30

Legenda „Monster“ Kníže o MMA bez pravidel i cestě k českému Conorovi

Autor: Petr Dias
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen krvavá řež bez pravidel. To už je hluboká minulost. Z MMA se za poslední dekádu stal celosvětový fenomén, který spolehlivě plní obří arény. Z bojovníků pak uctívaní borci patřící mezi špičku sportovních celebrit. A tahle rovnice začíná platit také v českém měřítku. I díky zápasníkům, kteří vzešli z dob divokých bitek, kdy se smělo skoro vše. K těm vůbec nejrespektovanějším patří Petr „Monster“ Kníže. Přes dvacet let válčí a nemá dost. I ve čtyřiceti letech stále nadupaná legenda, co hodně pamatuje. Jak se dostal od juda k MMA, měl by Lukáš Krpálek šanci v oktagonu, nebo jak vypadaly první zápasy bez pravidel v Česku?



Někdy to na mě dolehne. A uvědomím si, jak ten čas letí. Ne, nechci být sentimentální, to vůbec. Nicméně je pravda, že jsem toho už zažil poměrně dost. Když ale slyším slova o legendě, musím se trochu pousmát. Poslouchám to nějakých dvanáct patnáct let, takže zůstávám v klidu. Už to ani nevnímám, neřeším.

Je potřeba si uvědomit, že zabralo určitý čas, než se MMA u nás dostalo na nějakou úroveň. Ultimátní zápasy sice naplno přišly v roce 1997-98, ale kolem se motalo jen pár lidí, kteří tomu moc nerozuměli. Vlastně tenkrát tomu nerozuměl nikdo. Byl tady Petr Macháček, co dělal thaibox, judisti, karatisti, boxeři, jenomže jste nenašli nikoho, kdo by se obecně zajímal o souhrn všech bojových umění. A bez toho se dělat MMA skutečně nedalo.

Podle metodiky se to rozjelo mnohem později. Nejdřív se někdy od roku 2003 dělal free fight, pak se to postupně přejmenovalo na MMA. S příchodem pravidel a materiálů z venku se začaly vyrovnávat velké rozdíly. Dřív zápasníci uměli jen jednu nebo dvě věci, další techniky šly úplně mimo ně, teď se trénovalo všechno. A bylo to znát.

Každý si honil ego, až přišlo UFC

Řada lidí se na MMA pořád dívá jako na drsnou, nelítostnou zábavu, která má se sportem málo společného. A já dokola opakuju: jasně, je to tvrdý sport, ovšem má své limity, pravidla. Na druhou stranu to i chápu, protože začátky vážně byly divoké. A někdo na to stále slyší.

Myšlenka ultimátních zápasů původně vznikla z rivality mezi Japonci a Brazilci, kteří si chtěli navzájem dokázat, kdo z nich je lepší. Byla to hlavně doba Hélia Gracie. Když padla řeč o legendách, právě jemu by dokonale seděla. Ať se proti němu postavil kterýkoli Japonec, všechny porážel. Vlastně se tomu nemůžeme moc divit. Brazílie je obrovská země a tam se rvou všichni, do dneška. Jen se jeďte podívat třeba do Sao Paola, rychle zjistíte, že tam není zrovna moc bezpečno.

Magazín Fight!

Rozhovory s Karlosem Vémolou, Patrikem "Rytmusem" Vrbovským, Sandrou Maškovou, Lukášem Krpálkem a mnoha dalšími osobnostmi najdete v magazínu Fight!

Objednávejte přes SMS zde »

Volně prodejný speciál Sport Fight můžete objednávat i přes SMS Volně prodejný speciál Sport Fight můžete objednávat i přes SMSFoto Sport

U nás ty začátky taky nebyly bůhvíjaké. Vlastně to bylo jen o tom, že se lidi chtěli jen porvat. Nic víc. A dost to ovlivnily galavečery, které se tady pořádaly. Tyhle akce totiž pořádali týpci, co měli prachy a celé to zafinancovali. Z jediného důvodu. Aby si zvýšili kredit a hráli si na rádoby mafiány. To byl největší problém! Celé to pak fungovalo tak, že místní boss, co to organizoval, nasadil svoje kluky a samozřejmě chtěl, aby vyhráli. Asi si dokážete představit, jak takový večer končíval. Jednou velkou bitkou.

Těch prvních deset let bylo u nás asi nejhorších. Kolem Prahy se vždycky motali technicky nejvyspělejší zápasníci, takže to mělo nějakou úroveň. Jinde to nestálo za nic. Podstata tehdejších akcí ovšem zůstávala stejná všude. Každý si jen honil ego.

Jako komplexní sport se začalo MMA vnímat až ve chvíli, kdy se dostalo UFC do Evropy. Pokud se nemýlím, první galavečer proběhl už v roce 2002 v Londýně, naplno se to rozjelo až po roce 2007. Samozřejmě každý věděl, co je to za organizaci. Že tahle značka je úplný top. Každý si rychle uvědomil: hele, je tady potenciál, aby se mezi tu elitu mohl dostat i někdo od nás. A najednou šly nesmyslné bitky stranou, lidi se začali MMA konečně věnovat jako sportu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud