28. srpna 2016 • 15:58

VC Belgie vyhrál Rosberg, Hamilton po úžasné stíhačce dojel třetí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý pilot Mercedesu Nico Rosberg vyhrál dramatickou Velkou cenu Belgie formule 1 a snížil náskok týmového kolegy Lewise Hamiltona v čele mistrovství světa na devět bodů. Britský mistr světa udržel pozici lídra šampionátu, ačkoliv odstartoval až z poslední řady. V závodě obsadil třetí místo. Kromě Rosberga, který ve Spa-Francorchamps triumfoval poprvé v kariéře, jej porazil už jen Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu.



Třináctá Grand Prix sezony musela být zhruba na 15 minut přerušena po těžké nehodě Kevina Magnussena, při níž náraz poškodil svodidla. Dánský jezdec havaroval v šestém kole ve vysoké rychlosti v obávané zatáčce Eau Rouge. Z vraku vystoupil sám a vyvázl bez vážných zranění. Na trať vyjel zpomalovací vůz, ale brzy zavedl jezdce do boxů, protože oprava ochranné bariéry se protáhla.

V suverénním vedení byl v té době vítěz kvalifikace Rosberg, za ním ale nezůstal po dramatickém úvodu kámen na kameni. Hamilton už po šesti kolech poskočil z 21. na páté místo, po restartu závodu před ním byli vedle Ricciarda už jen Němec Nico Hülkenberg z Force India a Španěl Fernando Alonso z McLarenu, s kterými si pak trojnásobný světový šampion brzy poradil.

Rosberg z pole position odstartoval dobře a vyhnul se možným problémům. To Nizozemec Max Verstappen v red bullu o druhé místo přišel a navíc se zapletl do vzájemné kolize pilotů Ferrari Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena, kteří se v první zatáčce tlačili před něj.

Vettel nenechal finskému týmovému kolegovi prostor a způsobil kontakt, po němž zůstal stát napříč vozovky. O Räikkönenův vůz si zase poškodil přední křídlo Verstappen. Všichni tři spolufavorité museli k opravě do boxů, kde se na voze finského pilota dokonce objevily plameny.

Nico Rosberg ve Spa-Francorchamps triumfoval poprvé v kariéře
Nico Rosberg ve Spa-Francorchamps triumfoval poprvé v kariéře

V závodě plném předjížděcích manévrů a tvrdých soubojů se pak piloti Ferrari z druhé desítky pořadí probili na bodované pozice, Vettel skončil šestý a Räikkönen devátý. Belgický rodák Verstappen, který se díky druhému místu v kvalifikaci stal historicky nejmladším jezdcem v první řadě startovního roštu, v domácím závodě prožil ještě několik dalších těsných soubojů a kontaktů se soupeři a skončil těsně za bodovanými pozicemi jedenáctý.

Rosberg vyhrál pošesté v sezoně a vyrovnal se Hamiltonovi, celkem má na kontě 19 vítězství. Ricciardo si vyrovnáním nejlepšího letošního výsledku upevnil třetí místo před oběma soupeři z Ferrari. Z nich je na tom po belgické Grand Prix lépe Vettel.

Velká cena Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Franchorchamps:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:44:51,058 (prům. rychlost: 179,279 km/h), 2. Ricciardo (Austr./Red Bull) -14,1, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -27,6, 4. Hülkenberg (Něm./Force India) -35,9, 5. Pérez (Mex./Force India) -41,3, 6. Vettel (Něm./Ferrari) -46,7, 7. Alonso (Šp./McLaren) -59,8, 8. Bottas (Fin./Williams) -1:00,9, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:02,1, 10. Massa (Braz./Williams) -1:05,3.

Pořadí MS (po 13 z 21 závodů): 1. Hamilton 232 b., 2. Rosberg 223, 3. Ricciardo 151, 4. Vettel 128, 5. Räikkönen 124, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) 115, 7. Bottas 62, 8. Pérez 58, 9. Hülkenberg 45, 10. Massa 39.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 455, 2. Red Bull 274, 3. Ferrari 252, 4. Force India 103, 5. Williams 101, 6. McLaren 48, 7. Toro Rosso 45, 8. Haas 28, 9. Renault 6, 10. Manor 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud