Jiří Uhlíř
20. dubna 2010 • 15:58

Proč zatím kulhající pes Schumacher nezáří?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA - Z nejúspěšnějšího jezdce historie F1 je zatím kulhající pes, kterého předbíhají dravá štěňata. Michael Schumacher věděl, že v prvních závodech nebude vyhrávat, ale s takovým malérem nejspíš nepočítal.



V GP Číny se ze sedminásobného mistra světa stala překážka, kterou mnoho soupeřů lehce překonalo. „Jsem pomalý,“ přiznal Schumacher. Deník Sport hledal důvody, kde se comeback hvězdného pilota zadrhl.

1 Technika a pravidla
Ještě se neaklimatizoval. Michael Schumacher se vrací do F1 po třech letech a za tu dobu jsou formule I zcela jiné. „V loňských monopostech se udělaly největší změny za posledních třicet let. Jsou delší, těžší, I s předním a zadním spojlerem," tvrdil Tomáš Richtr, expert na F1. A podle mnohých neudělal německý pilot s mercedesem od prvního testování ve Valencii I velký pokrok. „Jeho výkon v Číně byl průměrný. Jak v tréninku tak v závodě dělá stejné chyby," prohlásil Niki Lauda, trojnásobný mistr světa.

2 Minimální testování
Jedna věc se mu nemůže vyčíst - Schumacher je mistrem v nastavování vozů. Vnímá na monopostu každou nuanci, během jízdy dokáže změny bravurně popsat. Zpětná vazba k mechanikům je excelentní. Jenže v současné I době jsou testy velmi omezené. Před sezónou jsou jen čtyři oficiální a pak už vůbec. Dříve měl I k dispozici desetitisíce testovacích kilometrů, teď o takovou výhodu přišel. To mu určitě nepomohlo.




3
Pomalý Mercedes
Čekaly se lepší časy. Stáj Mercedes se přetrans-formovala z mistrovské BrawnGP, ale letošní verze I monopostu se nepovedla. Přitom mají stejný motor jako v McLarenu. „Oni nejvíce ztrácí na stabilitě a trakci. Michael má problémy v pomalých I zatáčkách. Potíže jsou také v oblasti šasi a aerodynamiky, auto není výkonné," viděl chyby Richtr. I Rozsáhlé úpravy se plánují v příštím závodě GP Španělska. „Přepočítali jsme se, plánujeme udělat I velké změny," potvrdil šéf týmu Ross Brawn.

4 Věk
Rojí se pochybnosti, zda Schumacher specifickou zátěž ve formuli 1 ustojí. Na startu jsou sice jeho vrstevníci - o dva roky mladší Pedro de la Rosa a Rubens Barrichello, jenže Španěl a Brazilec jedou bez přestávky. Jednačtyřicetiletý Němec začíná po tříleté přestávce znovu. Už není v produktivním věku a návrat do motoristického sportu mu může dělat problémy. Nepomůže mu ani výborná fyzická příprava a psychická odolnost.

5 Silný Rosberg
Kdyby byl jeho jezdeckým kolegou mladíček HOlkenberg z Williamsu, rozdíl by nebyl tak patrný. Nico Rosberg ale nasadil pekelné tempo. O sedmnáct let mladší týmový kolega poráží Schumachera ve všech směrech. „Michael je opravdu slabý oproti Nikovi," potvrdil Lauda. Překvapení neskrývá ani Rosberg: „Před sezónou jsem chtěl být na stejné úrovni jako Michael, teď jsem dokonce lepší. Chtěl bych s Michaelem bojovat také více na trati," prohlásil.

6 Nové pneumatiky
S nimi si sedminásobný světový šampión zatím neví vůbec rady. V Číně se na pneumatikách do přechodných podmínek opravdu trápil. Předtím však na nich skoro vůbec nejezdil. Nedokázal odhadnout, jak s nimi zacházet. Hodně mu to klouzalo. Dříve ve Ferrari mu během trénování pokropili trať vodou, aby si na ně zvykl. Teď takové možnosti nemá a je to vidět. Nyní si Schumacher stěžuje, že na gumách nemohl jet agresivně a lehce se opotřebují.

Michael Schumacher si svůj návrat na závodní tratě představoval jinak Michael Schumacher si svůj návrat na závodní tratě představoval jinakFoto ČTK/AP


7
Pekelná konkurence
Situace v šampionátu F1 je za poslední léta nejvyrovnanější. Dříve Schumacherovi sekundovalo jen pár jezdců a jeden tým. Teď jich je několik. Button, Alonso, Hamilton, Vettel... Tihle všichni mohou být mistry světa. Navíc v Číně Schumachera předjel i nováček Petrov. „V televizi jeho výkon vypadal strašně, kdyby však do toho auta posadili někoho jiného, devět z deseti lidí by s ním nabouralo. Schumacher ho zatím testuje, na titul s ním bude útočit až v roce 2013," tvrdil Richtr.

8 Přehnané očekávání
Jeho návrat byl jednou z největších událostí v historii sportu. Hned po Vánocích prohlásil, že plánem je útok na osmý triumf. Namlsaní fanoušci ho chtěli hned od prvního závodu vidět na medailových pozicích. To se ale nestalo. Tlak veřejnosti bude stoupat. Není člověkem, který podléhá stresu. Už teď je na něm ale vidět, že ho dotazy kolem špatných výsledků začínají štvát.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud