15. října 2010 • 09:26

Putin podepsal Formuli 1, bude se jezdit v Rusku

Autor: čtk, jrš, ab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhou dobu zakázaný sport se dere na výsluní. Formule 1 patřila v Rusku k zábavě pro „vyšší“ společnost, skoro nikdo ji nesledoval. Pořádky se mění. Včera podepsal premiér Vladimir Putin smlouvu s Berniem Ecclestonem, promotérem F1. První závod by měl v Soči odstartovat v roce 2014.



Za čtyři roky bude Rusko hodně sledované. Tedy zejména černomořské letovisko Soči. V něm se uskuteční zimní olympijské hry a závod formule 1. „Je nezbytné a racionálně efektivní využít zařízení, které zůstane po olympiádě,“ vysvětlil Vladimir Putin důvod pořádání GP na jihu země.

Ruský premiér potvrdil dohodu s místními úřady a organizátory F1. Soči bude nejprestižnější motoristický seriál pořádat v letech 2014 až 2020. Jakým způsobem? Trať se postaví ze silniční sítě v olympijském parku. Díky tomu bude zapotřebí dostavět jen část okruhu. Náklady na postavení supermoderního místa v Imeretinské dolině se odhadující na 200 až 600 milionů dolarů (asi 3,5 až 10 miliard korun).

RUSKO A F1
O formuli 1 snil už sovětský vůdce Leonid Brežněv po moskevské olympiádě v roce 1980.
Reálněji se od počátku tisíciletí pro tento účel zvažovala výstavba okruhu v okolí ruské metropole.
Ovšem moskevské úřady však nechtěly Ecclestoneovi postoupit práva na reklamu, televizní přenos a lístky.
V říjnu 2008 začala výstavba okruhu Moscow Raceway ve Volokolamsku, asi 100 kilometrů od Moskvy, který byl zamýšlen i pro formuli 1. Následně však zasáhla krize.
Podle expertů chyběly peníze, anebo podpora úřadů. Na závodech v Soči se však mají podílet i přední ruské firmy, včetně koncernů Lukoil a Rusal.

Charakteristika trati byla už konzultovaná s německými experty, projektantem zřejmě bude Hermann Tilke − dvorní architekt okruhů F1. Za pořádání je třeba zaplatit každý rok dalších 40 až 50 milionů dolarů (850 milionů korun) „Jsem si jistý, že se závod bude pořádat na skvělém obvodu. Je tu všechno, co potřebujeme. My jsme z nového kontraktu velice šťastní,“ tvrdil Bernie Ecclestone, jenž si včera odpoledne podal ruku s Putinem.

Formule 1 nebyla v Rusku ještě v devadesátých letech moc sledovaná. Přímé přenosy nebyly pravidlem, záznamy se objevovaly jen ve večerním televizním zpravodajství. Během komunistického režimu sloužila F1 jako terč urážek − zábava bohatých podnikatelů. Do ideologie se nehodila. Největší zlom přišel až v letošním roce, kdy do stáje Renault přišel Vitalij Petrov. Když na jaře předjel v jedné GP Michaela Schumachera, ihned se stal velkou celebritou.

„Představovat formuli 1 v Rusku je čistá utopie. Všichni ji už znají. Před zahájením výstavby tratě pro F1 bychom ale měli ještě postavit několik okruhů pro pořádání národních závodních sérií,“ přál si Ivan Samarin, pilot ze šampionátu Formula 2. „Pořádání takové akce je investicí do budoucna. Investoři by měli nějakou dobu počkat než jim přinese zisk.“

Ruský premiér Vladimir Putin diskutuje s Berniem EcclestonemFoto Reuters
V Rusku nemá pořádání akcí pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace žádnou tradici. V létě se však zde poprvé uskutečnil závod Evropského poháru tahačů na zcela novém okruhu, který stojí osmdesát kilometrů od města Smolensk. „Jednalo se o první závod v Rusku se statutem FIA. Když jsme tam přijeli, dráha se dodělávala na poslední chvíli. Ještě ve středu chyběl asfalt v paddocku a vedle trati byly díry, které se musely zasypat,“ vykresloval Jan Kalivoda, manažer české stáje Buggyra. „Během slavnostního ceremoniálu při otevíračce se cvičila spartakiáda v tradičních krojích. Transparenty se slogany věčného Ruska rovněž nechyběly.“

Nejlidnatější země světa bude zřejmě „terčem“ dalších sportovních akcí. Reklamní potenciál je v těchto místech velice lákavý. „V tahačích závodí Renault a MAN. Marketingový dopad na prodejnost těchto továrních značek byl skvělý. Prodejnost se jim v Rusku několikanásobně zvýšila. I atmosféra byla parádní. Diváci ohromě fandili svým závodníkům,“ popsal Kalivoda.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud