Jiří Uhlíř
25. dubna 2014 • 14:47

Šampionát WRC je motivace, říká pilot Černý. Pomáhá mu i Kresta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Největší talent české rallye scény má jasné plány. V evropském šampionátu chce v letošním roce ovládnout juniorskou třídu, v příští sezoně bojovat o přední příčky v elitní kategorii ME a poté… „O tom už raději nebudu mluvit, je to předčasné,“ dodal s úsměvem Jan Černý. Narážel tím na šampionát mistrovství světa WRC. „Dostat se tam je pro mě motivace. Ale musíme postupovat postupně.“



Několikanásobnému domácímu šampionu v kategorii dvoukolek se v letošním roce daří – v Lotyšsku i v Irsku vyhrál, v průběžném pořadí juniorské kategorie má 77 bodů, zatímco druhý Nor Petter Kristiansen o 31 méně. Třiadvacetiletý pilot upřednostnil evropský seriál před domácími soutěži.

„Myslím si, že mám dost času na to, abych v nadsázce řečeno závodil v Čechách kolem kašny. Je potřeba jezdit venku, v Čechách je to furt dokola. Evropský šampionát je kvalitní mezistupeň,“ vysvětluje Černý, který závodí s podporou českého zastoupení Peugeotu.

Pakliže v letošním roce vyhraje titul, zajistí mu promotér ME v příští sezoně start v seriálu nejméně ve dvou závodech s vozem vyšší kategorie R5. „To už bychom mohli bojovat o umístění v absolutním pořadí,“ tvrdil Černý, který jezdí s vozem Peugeot 208 R2. Černý se představil v Portugalské rallye v rámci mistrovství světa, další plánované starty v MS ale zrušil. Důvodem jsou peníze.

„Jedna soutěž ve světovém šampionátu vyjde zhruba na milion a půl. Evropa je levnější, ne však o moc. Peníze jsou tu na prvním místě. Pakliže chcete ukázat, že jste top jezdec, potřebujete je,“ věděl Černý, který by se měl představit na Azorských ostrovech, Barum rallye a Bohemia rallye v Mladé Boleslavi.

S přípravou mu pomáhá také Roman Kresta. Legendární český pilot, který závodil za tovární tým Ford M-Sport, funguje jako externí poradce. Černému radí s nastavením vozu nebo s jezdeckým stylem. „Kresta je jeden s nejschopnějších lidí s citem nastavit vůz. Říká mi, kdy brzdit, kdy řadit. Není to jako v autoškole, je to o detailech. Je velkou pomocí,“ věděl Černý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud