3. června 2023 • 23:15

Plochodrážní GP v Praze obhájil Slovák. Čech neuspěl, získal jediný bod

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plochodrážní Grand Prix České republiky v Praze vyhrál stejně jako před rokem slovenský jezdec Martin Vaculík. Ve finálové jízdě zvítězil před Dánem Leonem Madsenem, Australanem Jackem Holderem a obhájcem titulu mistra světa Polákem Bartoszem Zmarzlikem. Český závodník Václav Milík neuspěl, získal jediný bod.



„Sen se stal skutečností. Co k tomu mohu více říct? Jsem vážně strašně šťastný. Praha je pro mě vážně speciálním místem. Miluju to město a mám tady spoustu kamarádů. A pokaždé, když tady jedu, je to pro mě něco mimořádného. Bylo úžasné, jakou podporu jsme měl od diváků, hlavně těch slovenských a českých, moc si toho vážím,“ uvedl na tiskové konferenci po závodě Vaculík.

Třiatřicetiletý Vaculík zachránil v průběhu večera na oválu břevnovského stadionu Markéta postup mezi nejlepší osmičku až ve svém posledním, pátém vystoupení základního rozpisu. Jízdu vyhrál a zajistil si místo v semifinále. V něm se pak skvělým manévrem prodral ze třetího místa na první. Ze hry tím dostal jasného vítěze základní části Brita Dana Bewleyho, který za pět jízd ztratil pouhé dva body. Ve finále pak Vaculík nejlépe odstartoval a udržel za zády dotírajícího Madsena.

„Věděl jsem, že v té páté rozjížďce je potřeba vyhrát a dosáhnout na tři body, ale povedlo se mi to. V semifinále se mi pak podařil manévr, který určitě i samotného závodníka zahřeje u srdce, když se něco takového povede,“ pochvaloval si Vaculík, jenž se v celkovém pořadí posunul na průběžné čtvrté místo, z něhož ztrácí bod na třetího Holdera, šest na druhého Švéda Fredrika Lindgrena a devět na průběžného lídra seriálu Zmarzlika.

Madsen se v úvodních dvou závodech neprosadil, ale dnes si spravil chuť. „Měl jsem zkraje sezony problémy s motory a snažili jsme se zjistit, v čem je problém. Teď to ale vypadá, že už jsme ten problém vyřešili. Snad mám pravdu. Jsem moc šťastný za to, jak to dnes dopadlo, je to výborný výsledek a bude to i povzbuzení pro mé sebevědomí,“ prohlásil dánský plochodrážník.

Holder si stejně jako naposledy ve Varšavě vyjel pozici na stupních vítězů. V polské metropoli byl před polovinou května druhý. „Minule jsem se dostal do finále, dnes se mi to podařilo zopakovat, což je parádní. Jsem z toho vážně nadšený,“ netajil svou spokojenost Holder.

Na divokou kartu jedoucí Milík odmazal nulu na kontě až při závěrečné jízdě a zůstal v poli poražených jako poslední šestnáctý. „Strašně mě to mrzí. Na závod jsem se moc těšil a udělal jsem všechno, abych byl připravený, ale máme teď problémy s motory. A dnes to byl už pátý závod, co se s tím potýkáme. Zkrátka mi to nejelo, teprve až ta pátá jízda byla náznakem nějakého zlepšení,“ litoval Milík.

Podobně jako on prožili nepovedený večer - byť s větším bodovým ziskem - i dva velikáni. Trojnásobný mistr světa i vítěz Grand Prix v Praze z let 2013 až 2015 Brit Tai Woffinden jasně ovládl hned první jízdu, ale v dalších čtyřech přidal jediný bod. Australan Jason Doyle, světový šampion z roku 2017, jenž na Markétě vyhrál v letech 2016 a 2017, dnes dvakrát spadl. Nakonec byl devátý, když na jeho úkor postoupil do semifinále jen díky většímu počtu vítězných jízd Brit Robert Lambert.

Jan Kvěch a Eduard Krčmář, kteří byli připravení v rolích náhradníků, se na dráhu nedostali.

GP České republiky, závod MS na ploché dráze v Praze:

Finále: 1. Vaculík (SR), 2. Madsen (Dán.), 3. J. Holder (Austr.), 4. Zmarzlik (Pol.), ...16. Milík (ČR).

Pořadí MS (po 3 z 10 závodů): 1. Zmarzlik 50 bodů, 2. Lindgren (Švéd.) 47, 3. J. Holder 42, ...18. Milík 1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud