6. října 2008 • 22:13

Tomíčkův Memoriál vyhrál Hancock

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Američan Greg Hancock se stal vítězem 40. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka na ploché dráze v Praze. V opakovaném finále porazil obhájce loňského vítězství Poláka Grzegorze Walaseka, třetí skončil další polský závodník Thomas Jedrzejewski.



Luboš Tomíček, vnuk slavného plochodrážního jezdce, na jehož počest se závod jezdí, skončil ve finále na čtvrté pozici.

Do Prahy nakonec nepřijela největší hvězda Dán Nicki Pedersen. Vedoucí muž mistrovství světa upadl o víkendu v závodu polské ligy a svou účast na Markétě zrušil.

"Vždy je důležitější vyhrát finále, výsledky před tím nejsou až tak důležité. Asi jsem měl největší touhu být v poslední jízdě nejrychlejší," řekl po finále Hancock. Dráha na Markétě mu sedí, přesto vyhrál Tomíčkův Memoriál poprvé. Jen litoval, že nepřijel Pedersen. "To litovali asi hlavně fanoušci, protože jeho je velmi těžké porazit," dodal.

Hancock, ale i Slovinec jezdící s maďarskou licencí Matej Ferjan, třetí muž nedělní Zlaté přilby v Pardubicích, od začátku potvrzovali roli favoritů. Ferjan chyboval až v poslední jízdě, v níž z jeho pohledu už o nic nešlo, Hancock prohrál jen jednou. Skvěle se dařilo i Tomíčkovi, který ztratil bod pouze s Ferjanem, ale v přímém souboji dokázal porazit i třetího muže průběžného pořadí mistrovství světa Hancocka.

Všichni tři už měli před svými posledními jízdami jisté finále. Až v poslední sérii se rozhodlo o zbývajících finalistech a díky vítězství si místo v boji o medaile zajistili Walasek a Jedrzejewski.

Výborně měl rozjetý závod další z polských jezdců Karol Zabik, ale ve své třetí jízdě upadl a přestože se do memoriálu vrátil, stihl se dostat pouze na osmou pozici.

Finále odstartoval nejlépe Walasek, který o vedení bojoval s Hancockem, ale jízda musela být po dvou kolech přerušena, neboť po lehkém kontaktu s Ferjanem upadl Tomíček. Maďarský jezdec byl diskvalifikován. Při druhém startu vyrazil nejlépe Hancock a pořadí se až do cíle nezměnilo ani na jednom místě.

Walasek měl smůlu, že první finálová jízda, v níž vedl, byla přerušena, přesto byl spokojený. "I když se mi v začátku moc nedařilo," poukázal na zisk pouhých čtyři body po třech jízdách. Pak ale dvakrát vyhrál. "Závěr se mi povedl a jsem spokojený, i když jsem nevyhrál," prohlásil.

Smíšené pocity prožíval v cíli Tomíček. Šest týdnů totiž nezávodil, protože po pádu v dánské lize na konci srpna utrpěl otřes mozku a lékaři mu doporučili ukončit sezonu. "Myslel jsem, že se už letos nesvezu, takže jsem rád, že jsem tady nakonec mohl jet," uvedl.

Mrzelo ho ale, když už byl ve finále, že se nedostal na stupně vítězů. "Motorka jela rychle a dalo se závodit, takže škoda čtvrtého místa. Ale po tom pádu jsem potřeboval trochu vyladit motor, jenomže na to nebyl čas," uvedl. "Takže jsem rád, že jsem se vrátil, a užíval jsem si to. Bude se mi v zimní přestávce dobře spát," usmíval se.

Výsledky:
1. Hancock (USA), 2. Walasek, 3. Jedrzejewski (oba Pol.), 4. Tomíček (ČR), 5. Ferjan (Maď.), 6. Lindgren (Švéd.), 7. Šitera (ČR), 8. Zabik (Pol.).

Články odjinud


Články odjinud