Martin Hašek
1. února 2018 • 18:30

Olympiáda a televize: ČT přišla o vysílací hodiny, biatlon překříží hokej

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradiční olympijský hodokvas pro české diváky výrazně mění tvář. Hlavní porce programu ze zimních Her v Pchjongčchangu bude sice nadále k dispozici, včetně přenosů ve virtuální realitě, ovšem na placeném kanálu Eurosport. Veřejnoprávní Česká televize si vyjednala 190 hodin živého vysílání. „V porovnání se Soči budeme vysílat tak třetinu,“ upozorňuje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.



Kompletní televizní program olympiády minutu po minutě, ČT Sport, Eurosport 1 a Eurosport 2 najdete ZDE »

V pravém horním růžku svítí olympijské kruhy a hned pod nimi bliká číslo odpočtu do příštího pátku, kdy budou zimní olympijské hry v Pchjongčchangu zahájeny. „Na olympiádu myslím čím dál tím víc. Když člověk zapne Eurosport, běhají tam ty dny…“ líčila rychlobruslařka Martina Sáblíková týden předtím, než vyrazila do Koreje.

Těšit se můžou i čeští diváci, musí se ale připravit na to, že tradiční servis veřejnoprávní České televize bude tentokrát značně omezen, právě ve prospěch komerčního Eurosportu.

Evropská vysílací unie EBU totiž prohrála boj o vysílací práva na olympijské hry pro roky 2018 – 2024. Mezinárodní olympijský výbor upřednostnil nabídku společnosti Discovery Communications, která v Evropě provozuje sportovní kanál Eurosport, v hodnotě 1,3 miliardy eur (téměř 35 miliard korun).

Přímé přenosy ze ZOH 2018:
EUROSPORT 900 hodin
ČESKÁ TELEVIZE 190 hodin

Tato placená stanice se tak pyšní mottem „Domov olympijských her“ a právě na televizních kanálech Eurosportu nebo na jeho internetových platformách budou moct diváci sledovat každou minutu Her. Nebude to ale zadarmo, jak jsou zvyklí z vysílání České televize.

Eurosport můžou sledovat lidé, kteří využívají nabídek běžně dostupných kabelovek, můžou si taky koupit přístup na internetový Eurosport Player. Měsíční vstup stojí 6,99 eur (177 korun), roční v současnosti 29,99 eur (760 korun).

„Pchjongčchang 2018 jsou první olympijské hry našeho průlomového dlouhodobého partnerství s MOV. Chceme předefinovat zážitky z olympijských her pohlcujícími příběhy, bezkonkurenčními analýzami a all-screen strategií, která osloví nové a mladší publikum,“ řekl Jean-Briac Perrette, prezident a generální ředitel Discovery Networks.

Eurosport nabízí možnost sledovat vybrané přenosy ve virtuální realitě prostřednictvím aplikace Winter Olympics Eurosport VR, která je ode dneška k dispozici na telefonech se systémem iOS a Android za 0,99 eur (25 korun). Bude také dostupná pro Samsung Gear VR, Google Daydream a Windows Mixed Reality headsets v jejich obchodech s aplikacemi.

Eurosport nabízí českým divákům panevropský program s využitím českých komentátorů ve studiu. Program Eurosport 1 se bude soustředit na sporty na sněhu a na ledu mimo hokej. Zápasy hokejového turnaje se budou většinou vysílat na programu Eurosport 2. Celkové počty? 900 hodin živých přenosů a celkem přes 4000 hodin vysílání.

Olympijská bonanza na kanálech soukromé stanice ale znamená problémy pro evropské veřejnoprávní stanice. V Česku přibližně šedesát procent domácností sleduje sport na volně dostupných kanálech České televize. Ta však bude muset pracovat v omezených podmínkách.

„Všechny televize v Evropě vlastně poprvé stály v situaci, že si práva koupil vysílatel, který je nechtěl prodávat dál, ale měl od MOV nařízeno, že musí zprostředkovat volně dostupně sto hodin ze zimní olympiády,“ vysvětluje šéf ČT sport Ponikelský.

Jak se bude vysílat možné křížení akcíFoto Sport

Pro Českou televizi to byla kritická situace, protože z posledních zimních Her v Soči odvysílala rekordních 726 hodin a využívala i internetové streamy. Její management tak začal s Discovery vyjednávání, v kterém dosáhl vylepšených podmínek. „Skončili jsme na sto devadesáti hodinách živého vysílání ze zimní olympiády s tím, že můžeme všechno jednou zopakovat. Byla to i jedna z našich podmínek, protože časový posun by znemožnil divákům to u nás vidět,“ uvedl Ponikelský.

Česká televize také nemůže využít programu ČT 2 a veškeré přenosy tak bude prezentovat jen na ČT sport. Na internetu může pouštět streamy jen z přenosů, které vysílá v televizi. To znamená, že v případě časové shody atraktivních soutěží si veřejnoprávní stanice bude muset vybírat.

„Ač se to snažíme naplánovat, už dneska tam vidíme určité kolize v tom, že dobíhá biatlon, a už začíná hokej s Koreou,“ upozorňuje Ponikelský.

Hokej na ČT sport (přenosy základní skupiny):
15.2. 13:10 s Koreou
17.2. 4:10 s Kanadou
18.2. 8:40 se Švýcarskem

Ve čtvrtek 15. února zahajují čeští hokejisté olympijský turnaj zápasem s domácím výběrem. Zápas sice startuje v dobrém čase, deset minut po třinácté hodině. Diváci České televize ale zřejmě začátek zápasu neuvidí, protože v té chvíli bude zrovna vrcholit vytrvalostní závod biatlonistů.

„První třetinu nebudeme moct vysílat ani na internetu, protože ji nemáme,“ vysvětluje Ponikelský. „Budeme se rozhodovat podle toho, jak se bude závod vyvíjet. Záleží i na rozlosování. Favorit může klidně být až na konci, takže bychom pak do biatlonu vstoupili z hokeje.“

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud