16. dubna 2013 • 07:07

Čech byl 100 metrů od exploze. Pět minut jsem ležel, popsal svůj strach

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na vlastní oči a velmi zblízka viděl tragické události na maratonu v Bostonu český běžec Mario Junek. V rozhovoru pro Českou televizi popsal, že byl zhruba 200 metrů před cílem, když se ozvala první detonace, následována druhou explozí. „Asi pět minut jsem ležel a pak jsem v šoku doběhl do cíle,“ řekl.



Junek byl jedním ze třinácti českých startujících na bostonském maratonu, který se řadí mezi nejlepší na světě. V pondělí na jeho start nastoupilo bezmála 30 tisíc atletů. Ti, kteří probíhali cílem v čase 4:09, na svoje zážitky nikdy nezapomenou.

„Viděl jsem dým a jak to lítalo, lidi a ohrádky, raději jsem sebou praštil na silnici. Viděl jsem zraněné lidi, že to bouchlo v sektoru pro diváky a zasáhlo to asi i některé běžce, kteří běželi blízko diváků,“ řekl v televizním rozhovoru svědek tragédie.

Co se dělo pak? „Nastala panika, policie měla dost co dělat. V cíli je vždycky nejvíc diváků. Bylo to tam dost policistů, i civilní policisté, začali okamžitě organizovat, kam mají lidi utíkat, začaly tam najíždět záchranky. Kolem cíle je hodně zdravotnického personálu, protože tam lidi padají vysílením. Během minuty začali zdravotníci najíždět,“ podotkl Junek.

Průběh maratonu popsal jako velice přátelský a přívětivý. Kolem trati vyhrávaly kapely, diváci povzbuzovali běžce a nabízeli jim občerstvení. To se ale v několika vteřinách krátce před třetí hodinou odpoledne severoamerického času změnilo.

„V centru je zmatek, snaží se lidi z centra dostat pryč. My jsme nastoupili na stanici, která projíždí centrem, tam už metro ani nezastavilo,“ přidal další detaily český vytrvalec.

V cíli maratonu bylo v době výbuchů něco málo přes 17 tisíc běžců. Pár minut po útocích ještě časomíra běžela, ale vzápětí byl maraton logicky zastaven.

„Závodníci za mnou už nedobíhali do cíle. Půl kilometru před tím byla odbočka, pak závodníky zastavili, odklonili a vedli je rovnou k autobusům. Celé to místo bylo uzavřené a závod byl zrušen,“ dodal Junek.

V cíli maratonu v americkém Bostonu se dnes udály dvě silné exploze. Podle policie zemřeli dva lidé, jiné zdroje uvádějí tři mrtvé. Dalších 100 lidí utrpělo zranění.
V cíli maratonu v americkém Bostonu se dnes udály dvě silné exploze. Podle policie zemřeli dva lidé, jiné zdroje uvádějí tři mrtvé. Dalších 100 lidí utrpělo zranění.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud