16. dubna 2013 • 00:35

Smrti unikl o vteřiny. Čech na vlastní oči sledoval tragédii v Bostonu

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český maratonec Mario Junek může mluvit o obrovském štěstí, které měl v cíli bostonského maratonu. Do cíle se blížil v čase 4:09, tedy přesně v minutě, kdy místem otřásly dvě po sobě jdoucí exploze. Tlaková vlna ho srazila na zem, od místa výbuchů stál podle vlastních odhadů zhruba sto metrů!



Mario Junek neuvedl, zda je zraněný. Ve vysílání České televize ale řekl, že na zemi ležel zhruba pět minut. Na vlastní oči viděl, jak se z prostoru cílové rovinky hrnou oblaka kouře. Dějiště se podle jeho svědectví rychle změnilo v místo velkého zmatku. Maraton se mu podařilo dokončit.

Junek byl jedním z třinácti českých atletů, kteří se bostonského maratonu zúčastnili, a nejen on, ale i dalších dvanáct atletů by mělo být v pořádku. Jedenáct z nich má na oficiální stránce bostonského maratonu u svých jmen cílový čas, což značí, že se dostali do cíle bezpečně a dříve, než se tragédie odehrála.

U Pavla Prunnera je pouze mezičas, ale to může být způsobeno chaosem, který v Bostonu po výbuších panoval. Zbytek závodníků byl totiž po explozích odkláněn do okolních ulic. Prunner navíc běžel pomaleji, takže v cíli téměř jistě nemohl být.

Dva čeští běžci byli na start přihlášeni, ale nestartovali.

„Pokud my máme informaci, tak mezi zraněnými ani mrtvými nikdo z Čechů není,“ sdělil český generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. O incidentu mluvil s honorárním konzulem v Bostonu Igorem Lukešem, který se prý s některými účastníky zná osobně.

„Podle informací, které má od nich, jsou všichni v pořádku,“ citoval ho Dvořák. „Na tom místě teď panuje docela zmatek a jistě se nedá všechno říkat se stoprocentní jistotou,“ upozornil nicméně.

I česká běžkyně Barbora Soukupová pro server iSport.cz uvedla, že mrtví a zranění byli pravděpodobně spíš z míst pro diváky. Televizní záběry ukázaly, že v době explozí probíhaly cílovou rovinkou desítky běžců. V cíli byla zhruba polovina z necelých 30 tisíc maratonců.

Čas 4:09 je průměrným časem běžce v cíli bostonského maratonu. Americké úřady už nezastírají, že mají strach z teroristického útoku. Bomby měly explodovat v odpadkových koších, kde byla nalezena i třetí nálož. Tu technici zneškodnili.

Tragédie v Bostonu. V cíli tamního maratonu explodovaly dvě nálože. Na místě jsou dva mrtví, nemocnice hlásí i šest lidí v kritickém stavu. Zraněno bylo víc než sto lidí
Tragédie v Bostonu. V cíli tamního maratonu explodovaly dvě nálože. Na místě jsou dva mrtví, nemocnice hlásí i šest lidí v kritickém stavu. Zraněno bylo víc než sto lidí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud