9. října 2016 • 19:00

A jedem! Nebo ne? Favorit Velké s Váňou mladším v sedle odmítl běžet

Autor: pan, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako byste se chystali na svůj životní zápas a těsně před úvodním hvizdem jste zjistili, že se vám vlastně ani moc hrát nechce. S podobnými pocity dost možná vstupoval do Velké pardubické jeden z favoritů Rabbit Well s žokejem Josefem Váňou mladším. Pár vteřin po pokynu ke startu se totiž 10letý ryzák rozhodl, že se na 6900 metrů dlouhou trať prostě nevydá.



Podle kurzů patřil mezi tři největší favority závodu. Rabbit Well s žokejem Josefem Váňou mladším v sedle se mohl postarat o to, že slavné jméno se znovu objeví na nejvyšším stupni. Nestalo se. Svéhlavý kůň se totiž ani na úvodní metry nevydal a k běhu ho nepřesvědčil ani syn slavného otce.

Fanoušci na pardubických tribunách jen nevěřícně pozorovali marné snahy Josefa Váňi o to, přesvědčit svého koně k akci. Marně. Své počínání po pár vteřinách vzdal a smutně opouštěl po boku svého zvířete dráhu.

„Celý rok se s ním člověk piplá a pak to dopadne takhle… To jsou dostihy, co na to mám říct…“ smutnil Josef Váňa starší, který už nad Rabitt Wellem láme hůl a do příští Velké pardubické už s ním asi nepůjde. „To nemá cenu. Majitel zaplatil přihlášky a startovné, my se s ním celý rok serem a on pak udělá tohle…“

Pro pardubické diváky to však nebylo poslední překvapení, které na ně v  úvodu závodu čekalo. Na Taxisově příkopu spadl žokej Jakub Spáčil z Reapera, potomka dvojnásobné vítězky Registany.

Záhy přišel o naději na výhru i loňský diskvalifikovaný vítěz Nikas, který sice skočil Taxis, ale pak žokej Marek Stromský vypadl ze sedla.

Josef Váňa mladší: Theophilos může udělat spoustu radosti
Video se připravuje ...

Z vítězství se počtvrté v kariéře radoval na koni Charme Look Jan Faltejsek, který si vítězství zajistil závěrečným finišem v cílové rovince.  "Děkuji za skvěle připraveného koně. Bylo to super a moc pěkné svezení," řekl po dostihu České televizi Faltejsek, který třikrát ovládl pardubickou v letech 2012 až 2014 s Orphee des Blins.

Na druhém místě skončil Ange Guardian s žokejem Janem Kratochvílem. Třetí byl Zarif s Josefem Bartošem. Vítězný kůň vydělal majiteli, stáji Orling, dva miliony korun z pětimilionové dotace.

Podruhé za sebou nestartoval osminásobný vítěz steeplechase Josef Váňa starší, který by se ale rád v závodě objevil ve svých 64 letech příští rok. Letošní ročník se uskutečnil bez účasti koní trénovaných v zahraničí i bez žokeje z ciziny.

Vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek: Váňu nejde dohonit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud