Květoslav Šimek
31. července 2019 • 12:12

Dostihový smutek, Registanu museli uspat. Byla nejbohatší v historii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klisna Registana, dvojnásobná vítězka Velké pardubické a nejbohatší klisna české historie, musela být ve 23 letech uspána kvůli těžké střevní kolice. Hvězda stáje Wrbna Racing, která pod vedením trenéra Čestmíra Olehly sahala i po vítězství ve slavném Cheltenhamu, přivedla po dostihové kariéře na svět sedm potomků.



„Jedinečná kobyla,“ vzpomínal trenér Olehla, který je podepsán i pod úspěchy legendárního Železníka. Ten vyhrál Velkou pardubickou čtyřikrát. „Železník byl srdcař, který miloval Pardubice. Kdežto Registana zaběhla skvěle všude, byla to paní profesorka. Uměla v těžké pardubické oranici, na rychlé půdě v Německu i na těžkých skocích v Itálii. A kdyby s ní žokej Gehm nechyboval v Cheltenhamu (listopad 2004), prosadila by se i v Anglii.“

Přehled všech vítězů Velké pardubické a historie dostihu »

Na návštěvě ve stájích v roce 2003: Registana a vrchní stájník Petr Juránek
Na návštěvě ve stájích v roce 2003: Registana a vrchní stájník Petr Juránek

Registana v kariéře běžela 33 dostihů, 21 jich vyhrála. Ve Velké pardubické triumfovala v letech 2003 a 2004 s Peterem Gehmem. Na dotacích vydělala 10 444 608 korun a stále zůstává nejbohatší klisnou v historii českého turfu. Za celou kariéru spadla jenom jednou. A to když útočila na hattrick ve Velké pardubické 2005. Škobrtla na druhé překážce.

Po skončení dostihové kariéry (2006) odešla do chovu, na svět přivedla sedm potomků. Nejlépe si z nich vedli Reki (Look Honey), vítěz wroclavského Crystal Cupu. A Reaper (Sholokhov), který vyhrál šest překážkových dostihů.

Posledního potomka přivedla Registana na svět v roce 2017, od té doby si užívala zasloužené penze nedaleko Prahy v obci Korkyně spolu s Ducem, Sadomisem a dalšími bývalými hvězdami stáje Wrbna.

Velký příběh Registany si přečtěte ve čtvrtečním deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud