Květoslav Šimek
15. června 2022 • 10:30

Koňský „plavec“ Talent vstupuje do sezony. Hrdina Velké dřel i v bazénu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáctiletý ryzák Talent, vítěz Velké pardubické steeplechase se Slavia pojišťovnou 2021, vstupuje do sezony. V sobotu se s Marcelem Novákem v sedle představí ve druhé kvalifikaci na 132. ročník nejprestižnějšího domácího dostihu nad překážkami. „Zimu přestál bez problémů, vypadá hodně dobře, je natěšený,“ říká trenérka Hana Kabelková, historicky čtvrtá žena, která se zapsala do listiny vítězů Velké pardubické. Na startu kvalifikace bude sedm koní, včetně nejlepšího z roku 2019 Theophila z Dostihového spolku iSport-Váňa.



Talent se představí v nové sezoně poprvé. Kvůli dřívějším problémům s nohama se klasicky připravoval hlavně v bazénu a na vodním pásu. „Rychlostní cvalové práce s ním moc dělat nejdou, ve vodě je to pro něho šetrnější,“ připomněla Hana Kabelková. „Zatím nebude připravený na sto procent, bude se zlepšovat dostih od dostihu. Ale je natěšený, vypadá hodně dobře, tak uvidíme, kam nás to pustí.“

V sedle nebude Pavel Složil, který s Talentem na podzim ve Velké pardubické vyhrál. „Má povinnosti v Meranu,“ říká Kabelková. „Martin Liška je po zranění, o víkendu si zkusí jen jeden dostih. Takže jsme se domluvili s Marcelem Novákem, který už v minulosti s Talentem také jel a zná ho.“ Spolu ostatně vyhráli kvalifikaci v roce 2019.

Talent s žokejem Pavlem Složilem vyhrál 131. Velkou pardubickou
Talent s žokejem Pavlem Složilem vyhrál 131. Velkou pardubickou

Do druhé kvalifikace, Memoriálu Mjr. Miloše Svobody, je přihlášeno sedm koní. Trenér Josef Váňa na poslední chvíli škrtnul Aenease a překvapivě dohlásil Theophila, který před měsícem prohrál o nos v první kvalifikaci. O vítězství Del Reye tehdy rozhodovala až cílová fotografie.

Také Theophilos se musí obejít bez svého tradičního jezdce Josefa Bartoše. Po pádu v Meranu je na marodce, nahradí do Marek Stromský. Ambice v kvalifikaci mají také Northerly Wind (ž. Faltejsek, trenér Pavel Tůma), Dajuka (ž. Matuský, trenér Radek Holčák), Zataro (ž. Myška, trenér Stanislav Popelka) nebo Sacamiro (ž. Odložil, trenérka Eva Petříková).

V sobotu se poběží celkem osm dostihů, první ve 14 hodin. Dostihový program ovšem tentokrát v Pardubicích začíná už v pátek v 16 hodin. Vrcholem šesti pátečních dostihů bude Cena města Pardubic přes proutěné překážky, kde se poprvé pod trenérem Josefem Váňou představí šestiletý Edinson (ž. Velek). Rok neběhal, ale v Itálii a ve Francii ukazoval vysokou třídu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud