Květoslav Šimek
2. září 2022 • 13:40

Žokej Bartoš už trénuje, kvalifikaci vynechá. Zasvítí Night Moon?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další dobrá zpráva z českého turfu. Zkušený žokej Josef Bartoš (41), který se dává dohromady z těžkého pádu v Itálii, už je zpátky v sedle. V tréninkové centrále Josefa Váni znovu aktivně pomáhá s přípravou koní na vrcholy překážkové sezony doma i v Itálii. V poslední kvalifikaci na 132. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se Josef Bartoš sice v sobotu ještě nepředstaví, ale jeho návrat do dostihů je na spadnutí. Tahákem poslední kvalifikace bude souboj matadora Talenta, loňského vítěze Velké, s vycházející hvězdou Night Moonem.



Josef Bartoš se ošklivě zranil začátkem června v italském Meranu. Trojnásobný vítěz Velké pardubické měl nadvakrát zlomený hrudní obratel. Dohromady se dával klidem. „Operovat to nešlo, protože od sedmého obratle dolů už mám v hrudi tři prošroubované,“ popisoval pro deník Sport a web iSport.cz.

Teď už je Bartoš zpátky v tréninku. Zatím ovšem ne v sedle dvanáctiletého hnědáka Theophila (DK iSport-Váňa), se kterým v roce 2019 Velkou pardubickou vyhrál. Ten v sobotu v Pardubicích běhat bude, v rámci tréninku půjde Cenu deníku Právo. Vůbec poprvé ho povede Pavel Složil mladší – pro změnu vítěz poslední Velké s Talentem (DS Kabelkovi).

Tahákem poslední kvalifikace bude souboj vycházející překážková hvězdy – teprve šestiletého Night Moona (Dr. Charvát), se zkušenou konkurencí. Urostlý ryzák, kterého ve Dvorcích připravuje trenér Pavel Tůma, dosud nenašel v pardubických krosech přemožitele. Čtyřikrát startoval, čtyřikrát zvítězil. K tomu nad překážkami přidal dalších šest vítězství v Meranu nebo Pise. Z dvanácti překážkových startů má deset vítězství! A k tomu jedno druhé a jedno čtvrté místo.

„Night Moon je velice šikovný a inteligentní koník,“ pochvaloval si na konci minulé sezony žokej Jan Faltejsek, který znovu bude v jeho sedle. „Ještě se má pořád co učit, ale půjde mu to dobře.“

Kvalifikaci půjde Night Moon poprvé. A srovnání se zkušenou konkurencí nemohlo být lepší. Ve Velké ceně města Pardubic – Euro Equus bude i jedenáctiletý Talent, který před rokem Velkou pardubickou vyhrál a tři kvalifikace už v minulosti ovládl. Tu poslední letos v červnu s Marcelem Novákem. Tentokrát už v Talentově sedle znovu bude Pavel Složil mladší.

Kvalifikační podmínky zatím splnilo dvacet koní. Poslední šanci vybojovat si právo startu ve 132. ročníku Velké pardubické v sobotu budou mít Lombargini (EŽ Praha) s Janem Odložilem a Imphal (Quartis-Zámecký Vrch) s Jaroslavem Myškou. Oba připravuje Stanislav Popelka. Stejně tak Godfrey (DS Pegas) s Benoitem Claudicem a Laverno (Pecka-Horse) s Marcelem Novákem. Ti ovšem zatím v plánech pro překážkový vrchol sezony nefigurují. Na startu čtvrté kvalifikace bude deset koní.

Dostihy v Pardubicích se budou běhat už dnes. Páteční program začíná v 15 hodin, v sobotu se první dostih běží ve 13 hodin. Kvalifikace startuje v 16.45.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud