11. října 2010 • 04:59

Stromský si odřel nohu, ale Váňa protest ustál

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdřív přišel finiš jak z filmu, potom půlhodinové čekání na verdikt rozhodčích, ale na konci se opět ozval jásot publika oslavujícího Josefa Váňu. Deset dní před svými osmapadesátými narozeninami slavný žokej zopakoval loňskou pohádku, v sedle hnědáka Tiumena obhájil vítězství ve Velké pardubické a svůj historický rekord vylepšil na sedm jezdeckých a osm trenérských triumfů.



Jako šampiona ho však potvrdil až výrok dostihové komise, která dlouho zkoumala protest poraženého soupeře.

Tiumen s Josefem Váňou už krájeli poslední metry k cílovému mezníku, ale vítězství bylo ještě stále v sázce. Věčný smolař Marek Stromský pobídl statečného bělouše Amant Grise k poslednímu útoku a když dva koně proběhli cílem, tribuny zašuměly úžasem.

Ani samotní žokejové si nebyli jistí, kdo vyhrál. „Ptal jsem se Marka: Tak co, co myslíš?“ líčí Váňa. „On říká: no, myslím, že jsem vyhrál já. A já říkám: Tak tos nevyhrál, chlapče!“

První výsledky daly Váňovi za pravdu. Tiumen byl v cíli podle časomíry o setinu sekundy dřív. Výrok dostihové komise označil rozdíl mezi oběma koni jako nos. Cílová fotografie však odhalila, že ve skutečnosti byl Tiumen s Váňou v cíli první o pouhou koňskou nozdru...

Podívejte se na dramatický finiš:

Trvalo však ještě několik desítek minut, než se z předmětu slovního hecování staly oficiální výsledky. Stromský hned po doběhu podal proti výsledkům protest kvůli incidentu asi dvě stě metrů před cílem.

Marek Stromský ukazuje odřenou holinku ze souboje s Josefem VáňouFoto Barbora Reichová (Sport)

„Pan Váňa mi zkřížil dráhu, musel jsem brát Amanta úplně doleva. Já jsem byl uvnitř, on mě tlačil na bariéru. Určitě to bylo nechtěné, ale bylo tam tísnění,“ vysvětloval Stromský.

Dostihová komise zasedla a nešlo o formalitu. Váňa jezdil po travnaté dráze a občas vítězně zaťal pěst, ale oficiální výsledky byly na vážkách. Mezi oběma koni opravdu došlo k jednání na hranici pravidel. Žokej Stromský měl jako důkaz kontaktu s bariérou bílou skvrnu na své pravé botě.

„Jednoznačně to byla chyba Josefa Váni. V dostihu neudělal žádnou, ale v cílové rovince ano,“ řekl František Vítek, dvojnásobný vítěz Velké pardubické.

"Pana Váni si nesmírně vážím a věřím, že to provedl neúmyslně, ale prostě Amant Grise přivřel na bariéru a tím ho jednoznačně poškodil," myslí si i trenér Amant Grise Radek Holčák

"Stromský musel vzít koně zpět, a pak soupeře obíhal z druhé strany. Vzhledem k tomu, že mu pak k vítězství scházelo pět centimetrů, je evidentní, jak by dostih dopadl, kdyby k tomuhle incidentu nedošlo," uvedl Holčák pro server paddock-revue.cz.

Atmosféra houstla. Lidé na tribunách, kam se včera vměstnalo 37 000 diváků, spořádané čekali na verdikt dostihové komise, ale napětí viditelně rostlo. Přízeň přítomné veřejnosti byla však zjevná: „Pepa! Pepa!“ ozývalo se hromové volání.

22 minut od doběhu dostihu trvalo, než moderátor do mikrofonu prohlásil: „Josef Váňa, sedminásobný vítěz Velké pardubické!“

Závodiště zaplavil jásot, Váňa vyskočil na stupně vítězů a lidem v ochozech ukázal vítězných sedm prstů. Obecenstvo šílelo. Váňa není obyčejný žokej, je to jejich hrdina, nezpochybnitelný král jejich srdcí.

Cílová fotografie Velké pardubické - Josef Váňa (nahoře) vyhrál o nozdru
Cílová fotografie Velké pardubické - Josef Váňa (nahoře) vyhrál o nozdru

„Když jsem tam dole stál a představil si, že by komise rozhodla, byť spravedlivě, ve prospěch druhého koně, tak si myslím, že by odsud neodešli,“ řekl Miroslav Petráň, předseda představenstva pořádajícího Dostihového spolku.

„Cítil jsem napětí v davu. Když stojíte dole a vidíte, jak je Pepa Váňa populární, nedovedu si představit, že by komise vynesla jiný výrok.“

Tříčlenná dostihová komise ve zdůvodnění svého rozhodnutí tvrdí, že Tiumen Amant Grise tísnil, ale že situace neměla vliv na výsledek dostihu. Těsný doběh byl podle komise způsobený tím, že Tiumen v posledních metrech zpomalil.

„Pan Váňa přestal po předjetí Amant Grise jezdit, Tiumen se zastavil a až k cílovému mezníku si neuvědomil, že by ho mohl předběhnout jiný kůň,“ řekl Jiří Holík, předseda dostihové komise.

Sám Váňa nepochyboval, že mu vítězství zůstane i po jednání rozhočích.„Já jsem se díval na záznam. Kdyby Marek chtěl, tak měl kolem bariéry místo na dva koně, ne na jednoho. Kdyby protest uznali, sám bych se tomu smál,“ řekl Váňa.

Marek Stromský tak po dvou letech znovu slavil vítězství ve Velké pardubické marně. V roce 2008 s Amant Grisem proběhli první cílem, ale pak byli diskvalifikováni kvůli minutí točného bodu.

„Pro mě to byl ale perfektní den. Já jsem strašně šťastný. Mám to jako v pohádce,“ řekl Stromský smířlivě. Druhé místo je pro něj i tak znamená konec drtivé série, v posledních pěti letech po Velké pardubické třikrát smutnil nad úmrtím svého koně.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud