11. října 2010 • 20:10

Majitel se neodvolá, vítězem zůstane Váňa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Majitel druhého koně v cíli Velké pardubické Amanta Grise Josef Hájek se neodvolá k dostihovému soudu Jockey Clubu kvůli spornému finiši. Vítězem jubilejního 120. ročníku slavné steeplechase tak zůstane Josef Váňa s Tiumenem.



"Tuhle parodii jsem nezačal a snažím se ji ukončit," řekl Hájek, proč se rozhodl neodvolat. "Nebolí mě to, ale mrzí. Jinak jsem strašně šťastný, že Amant Gris dokončil. Máme co slavit, je to fantastický kůň a pro mě je Amant Gris vítěz dvojnásobnej," řekl majitel Hřebčína Albertovec.

Ve finiši nedělního dostihu Váňa vedl, Stromský se začal podél bariéry dotahovat, ale koně stáhl a následně obíhal Váňu z druhé strany. Dotahoval, ale prohrál o centimetry. Váňa tvrdil, že soupeř měl u hrazení dost místa na předjetí, ale Stromský oponoval.




Hned po dostihu podal Hájek po dohodě s trenérem Radkem Holčákem a žokejem protest. Dostihová komise udělila Váňovi pokutu 500 korun za tísnění u hrazení, které však podle jejího mínění nemělo vliv na výsledky. "Ať si udělá obrázek každý sám. Je divné, když udělujete pokutu a na druhou stranu to neuznáváte," pronesl Hájek.

"Strašně dlouho jsem přemýšlel, v čem spočívá Váňova finta. Mně přišlo, že ta bandaska s mlíkem, s kterou jel, že se mu začala převrhávat na pravou stranu k bariéře," řekl Hájek v narážce na to, že měl Váňa Stromského tísnit na pravé straně. "A vzhledem k tomu, že to je bžunda, jak on řekl, tak další protest podávat nebudu."
Cílová fotografie Velké pardubické - Josef Váňa (nahoře) vyhrál o nosFoto Sport


Sedmapadesátiletý Váňa tak vyhrál Velkou pardubickou posedmé v kariéře. Amant Gris bude v historických tabulkách vedený jako druhý, pomyslný bronz letos získal Josef Bartoš s bělkou Sixteen.

Podat odvolání k Jockey Clubu případně Hájek musel do 48 hodin po skončení dostihového dne.

"Konec je podle dostihového řádu po vyhlášení posledního výroku," řekl ČTK prezident Jockey Clubu Václav Luka. Sedm dnů od podání musí Jockey Club zahájit projednání případu.
Sedm! Tolikrát dokázal Josef Váňa vyhrát Velkou pardubickouFoto Barbora Reichová (Sport)


Hodně těžce nesla závod Hájkova matka a majitelka Amanta Grise Alena Hájková. "Kdyby se to stalo v opačném pořadí a udělal by to náš kůň panu Váňovi, tak by verdikt byl jiný. Vznikla Váňománie. Tohle normálně bolí a víc k tomu není co říci," řekla Hájková ČTK.

Už na tribuně kolem sebe slyšela od odborníků i diváků, že měl vyhrát její kůň. Den po závodě měla hodně telefonátů, lidé z okolí jí říkali, že verdikt dostihové komise nechápou.

"Marek Stromský měl odřenou holínku, měl i z druhého místa radost, ale všichni věděli, že to je záměr pana Váni, protože nesnese, aby ho někdo porazil," řekla Hájková. "Pana Váni si nesmírně vážím, znám ho čtyřicet let, on je borec, ale co se včera stalo, tak to nebylo sportovní," dodala.

V roce 2008 projel Stromský s Amantem Grisem cílem Velké pardubické jako první, ale o vítězství přišel kvůli minutí točného bodu na trati. Jen o pár hodin později těžce nemocný majitel albertoveckého hřebčína Josef Hájek zemřel, o diskvalifikaci koně ale nevěděl.

"Nechtěl jsem se k tomu vracet, ale nestydím se říci, že Amant Gris je dvojnásobným vítězem velké a hotovo," řekl Hájek mladší.




Váňa s Tiumenem překonává jednu z překážek
Váňa s Tiumenem překonává jednu z překážek

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud