Martin Hašek
6. listopadu 2010 • 08:08

Ondřej Synek slaví titul mistra světa!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skifař Ondřej Synek je mistrem světa. Na novozélandském jezeře Karapiro v noci na dnešek vyhrál finálový závod po suverénním průběhu jízdy o téměř dvě sekundy a délku lodě před domácím hrdinou Mahé Drysdalem, který vyhrál čtyři předchozí šampionáty.



Synkovi se povedl start, nenechal se vyprovokovat razantním nástupem Brita Alana Campbella a od poloviny trati bez zaváhání mířil k vítězství.

„Už ráno jsem věděl, že to bude hodně dobrý, protože jsme se super vyspal,“ řekl Synek deníku Sport z Nového Zélandu. „Byl jsem dobře odpočatý, mohlo to zhatit jenom počasí.“

Páteční program na šampionátu zásadně ovlivnil vítr, který na rozlehlém jezeře způsoboval velké vlny, v nichž zůstaly naděje mnohých favoritů. V sobotu však byly podmínky regulérní.

„Kdyby bylo jako včera, tak je to špatný. Na takové podmínky bych měl blbou dráhu, určitě bych nevyhrál,“ říká Synek. „Ale po sto metrech jsem věděl, že to dokážu, jelo se mi perfektně.“



Synek nakonec vyhrál v čase 6:47,49 sekundy, Drysdale skončil druhý, třetí dojel Cambell. Synek je prvním českým veslařským šampionem v olympijské disciplíně v historii. Michal Vabroušek vyhrál v letech 1998, 2000 a 2002 na neolympijském skifu lehkých vah.



Druhá medailové naděje nevyšla. Skifařka Mirka Knapková se sice ještě na polovině trati držela na třetím místě, ale pak odpadla a musela se spokojit se čtvrtou příčkou. Překvapivě vyhrála Švédka Frida Svenssonová, která vedla od startu a odolala i závěrečnému náporu běloruské favoritky Jekatěriny Karstenové.

„Soupeřky byly dnes evidentně lepší,“ uznala Knapková. „Před startem jsem se cítila dobře. První půlku jsem jela v pohodě. Podle plánu jsem se připravovala, že budu útočit v druhé polovině. Pět set metrů před cílem mi ale trošku došly síly. Teď tady sedíme a rozebíráme, proč...“

Muži:

Skif
: 1. Synek (ČR) 6:47,49, 2. Drysdale (N. Zél.) 6:49,42, 3. Campbell (Brit.) 6:49,83.

Ženy:

Skif: 1. Svenssonová (Švéd.) 7:47,61, 2. Karstenová-Chodotovičová (Běl.) 7:47,79, 3. E. Twiggová (N. Zél.) 7:49,64, 4. Knapková (ČR) 7:56,38.

 

VIZITKA
Jméno a příjmení: Ondřej Synek

Datum a místo narození: 13. října 1982, Brandýs nad Labem

Výška a váha: 199 cm, 100 kg

Klub/trenér: Dukla Praha/Milan Doleček st.

Největší úspěchy: MS 2010 (Hamilton, jezero Karapiro) - zlato, OH 2008 (Peking) - stříbro; MS 2007 (Mnichov) - stříbro; MS 2005 (Gifu), 2006 (Eton) a 2009 (Poznaň) - bronz (vše skif); MS 2003 (Milán) - bronz (dvojskif); ME 2010 (Montemor-o-Velho) - zlato (skif); ME 2007 (Poznaň) - zlato (osma); 5x celkový vítěz SP (2003 dvojskif, 2005, 2007, 2008 a 2010 skif)

Ocenění: 2x vítěz ankety Posádka roku o nejlepšího veslaře ČR (2007 a 2008)

Rodina: svobodný, se svou přítelkyní očekává v blízké době narození prvního potomka

Ostatní: s veslováním začal ve 13 letech v oddíle Kondor Brandýs nad Labem, odkud si jej v roce 1999 vytáhl do pražské Dukly trenér Doleček;

v sezonách 2002-04 závodil ve dvojskifu s Dolečkem mladším, v roce 2005 usedl do skifu a uvedl se výhrou v závodě SP v Etonu;

nástupce nejúspěšnějšího tuzemského veslaře všech dob Václava Chalupy, jehož na skifu dokázal jako první český závodník po 14 letech porazit;

v letošní sezoně je na skifu suverénní - vyhrál všechny tři závody SP i ME i MS; jeho zálibami jsou různé sporty, motorky, film nebo hudba.

Zlaté úspěchy českého veslování na OH a MS:

OH 1952 (Helsinky): Karel Mejta, Jiří Havlis, Jan Jindra, Stanislav Lusk a Miroslav Koranda (čtyřka s kormidelníkem)

Senzace veslařských disciplín. Posádku třeboňských mladíků, kteří začínali na rybníku Svět, před OH prakticky nikdo neznal. Do Helsinek se kvalifikovala bez jakéhokoliv trenérského vedení, aby i v olympijském závodě nakonec zůstala neporažena. Za sebou nechala daleko slavnější čtyřky Švýcarska, USA nebo Británie.
S podobným scénářem pořadatelé vůbec nepočítali, takže třeboňská parta se při vyhlášení musela obejít bez československé hymny.

OH 1960 (Řím)
: Václav Kozák a Pavel Schmidt (dvojskif)

Oba veslaři spolu usedli do dvojskifu roku 1959 a ihned začali dýchat na záda v této disciplíně dlouho zcela suverénní sovětské dvojici Alexander Berkutov, Jurij Ťukalov. Své úhlavní soky prohnali již téhož roku na ME v Maconu, kde skončili druzí, na olympiádě však dopadl závod obráceně.
Na jezeře Lago Albano čs. posádka nejprve soupeře vyprovokovala k ostrému tempu a po dokonale takticky zvládnuté jízdě jim nakonec nadělila třísekundové manko.

MS 2000 (Záhřeb): Michal Vabroušek (skif lehkých vah)

Český závodník patřil na přelomu tisíciletí ve své kategorii ke světové elitě. Před šampionátem v neolympijských disciplínách v Záhřebu měl na svém kontě už dvě stříbra, v Chorvatsku se pak konečně dočkal vysněného titulu mistra světa. Ve finále nedal soupeřům šanci a zvítězil způsobem start-cíl.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud