28. srpna 2023 • 22:38

Volejbalová paráda! Češky přehrály na ME Ukrajinu, ve čtvrtfinále Srbsko

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

České volejbalistky po dvanácti letech postoupily do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Proti Ukrajině ztratily v Bruselu vedení 2:0 na sety, ale pak zmobilizovaly síly a díky galapředstavení kapitánky Michaely Mlejnkové, která nakonec nasbírala 21 bodů, vyhrály rozhodující sadu 15:12. Ve čtvrtfinále se ve středu od 20:00 opět v belgické metropoli utkají s úřadujícími mistryněmi světa ze Srbska.



České volejbalistky, které předchozí čtyři osmifinále ME prohrály, do duelu s Ukrajinou vstoupily lépe. Díky výborné obraně, solidnímu útoku a ukrajinským chybám se dostaly v úvodní sadě do vedení 18:11. Pak sice měly slabší pasáž a Ukrajina vyrovnala na 22:22, ale poslední tři výměny znovu získaly Češky ve svůj prospěch a dostaly se do vedení.

Také ve druhé sadě si vedly lépe, po několika bodech Heleny Havelkové odskočily na 21:16. Koncovku této sady pak o chvíli později ovlivnila sporná challenge, kdy český tým viděl na videu lehkou teč ukrajinského bloku, ale arbitři rozhodli, že útok Gabriely Orvošové mířil přímo do autu. Vzápětí Češky dostaly eso o pásku, Valková nečistě nahrála a Ukrajinky snížily na 21:22. Svěřenkyně Jannise Athanasopulose si ale nenechaly sadu vzít a znovu zvítězily 25:22. „První dva sety nám fungovalo všechno a Ukrajinky podle mě nebyly ve své kůži,“ řekla České televizi Mlejnková.

Ukrajinské volejbalistky za nepříznivého stavu nesložily zbraně, ztratily zábrany v útoku a převzaly iniciativu. České hráčky nebyly tak důrazné, třetí set prohrály 20:25 a ve čtvrté sadě dokonce utrpěly debakl 10:25. Českému týmu se podobně jako v úvodním duelu s Ázerbájdžánem totálně rozpadla hra, nefungovalo nic, měl jen osmnáctiprocentní úspěšnost útoku.

Za stavu 6:14 trenér Athanasopulos začal posílat na palubovku náhradnice. „Začali jsme ztrácet hlavu, pochybovali jsme. Rozhodli jsme se, že necháme odpočinout základní sestavu, aby restartovala svou mysl před pátou sadou,“ přiblížil kouč v nahrávce pro média.

České volejbalistky si v osmifinále ME poradily s Ukrajinou
České volejbalistky si v osmifinále ME poradily s Ukrajinou

Set zahájily lépe Ukrajinky. Využily slabších chvil Havelkové a Orvošové a vedly 3:1. Pak se však dostala k síti kapitánka Mlejnková a začala řádit. Složila každou nahrávku, která na ni mířila, a výrazně přispěla k vedení 10:5. „Už jsem si v hlavě říkala, že už nechci nikdy zažít prohrát, když vedu 2:0. Řekla jsem si, že za každou cenu chci vyhrát,“ svěřila se Mlejnková. V letech 2013 a 2017 byla u toho, když české volejbalistky na ME ztratily vedení 2:0 v osmifinálových duelech s Francií a Běloruskem.

Ostatní se tolik neprosazovaly, ale potřebné body přidaly a Česko dotáhlo zápas do vítězného konce. Mečbol proměnila odvážným útokem Havelková. „Jsem hrozně šťastná a myslím, že všechny z nás, že jsme otočily hrozně rozjetou Ukrajinu, která ve třetím a čtvrtém setu předvedla strašně dobrý volejbal. Řekla bych, že nás uzalejvala. Měli jsme hrozné problémy je ubránit, ony byly najeté a o to je cennější, že jsme je v pátém setu dokázaly takhle zašlápnout a ten pátý set vyhrát,“ ocenila.

Jen těžko hledal slova po zápase šťastný trenér Athanasopulos. „Ještě tomu nevěřím, je to jeden z největších úspěchů od té doby, co jsme sem přišli. Jsem velmi šťastný hlavně kvůli tomu, jak se zápas vyvíjel. Je to velmi cenné vítězství proti velmi těžkému soupeři,“ řekl.

Nyní jeho svěřenkyně narazí na favoritky ze Srbska. „Bude nejdůležitější se nezaleknout hvězd, které tam mají. Jsou tam zkušené hráčky, které hrají v nejlepších světových ligách. Já bych našemu týmu a našim mladým hráčkám popřála, ať se nikdo nezalekne a ať bojuje, jak bojoval dneska,“ řekla Havelková, která je v pětatřiceti letech suverénně nejzkušenější hráčku týmu. „Ten zápas bude zajímavý. Srbky jsou favoritky, nemáme co ztratit, to nám vyhovuje,“ dodala Mlejnková.

Osmifinále mistrovství Evropy volejbalistek v Bruselu:

Česko - Ukrajina 3:2 (22, 22, -20, -10, 12)

Rozhodčí: Lopes Pinto (Portug.), Cesare (It.). Čas: 138 min. Diváci: 361.

Sestava a body Česka: Havelková 19, Pavlová 3, Orvošová 20, Mlejnková 21, Koulisiani 5, Valková 3, libera Digrinová/Dostálová - Hodanová 3, Brancuská 2, Pelikánová, Jedličková 1, Bukovská. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Ukrajiny: Krajdubaová 26, Milenková 17, Dorsmanová 10.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud