31. prosince 2012 • 04:00

Řepka, Bílek, Růžička... Sportovci jdou do boje o prezidenta!

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SILVESTR 2012 | Jeden je Japonec, druhý počmáraný, třetí strávil posledních pár let objímaním stromů na Vysočině. Zatraceně, to tenhle stát nemá nějaké lepší kandidáty na prezidenta? Ale samozřejmě, třeba v říši sportu. Sport Magazín si před Silvestrem představil, co kdyby se do voleb přihlásila poněkud nečekaná sedmička. Koho byste na Hrad vybrali vy?



FRANZ STRAKA

Franz StrakaFoto Koláž iSport.cz

Předlohou pro Straku byl český prezident Václav KlausFoto Profimedia.cz
Proč ho volit: Protože lidi se dneska málo smějou. A on si vážně myslí, že svět byl stvořen Adamem a Evou.
Proč ho nevolit: Protože někteří lidé ze Slavie (toho času vysoko na společenském řebíčku) si prezidentskou milost nezaslouží.
Koho by chtěl za premiéra: Kouzelníka Žita. Oblečeni do mystických rouch spolu v nově postaveném templu šavlozubého mravenečníka vyčarují kejkli číslo sedm: Paclík si na facebooku přidá Křetínského mezi přátele.
Se kterým zahraničním politikem by si nejvíc rozuměl: S Dalajlámou. Protože tatarákem ho ještě nikdo neuctil.
Co by v prezidentské funkci udělal jako první: Přejmenoval by Strakovu akademii na Akademii Franze Straky. Stejně to tak bylo původně myšleno.
Úryvek z novoročního projevu: „Achtung, achtung. Ruším daně, finančák a osoby jiného pohlavního styku. A je mi bratwurst, co si o tom myslíte.“
Politický vzor: John F. Kennedy. Kvůli jediné Kennedyho větě z roku 1963: „Ich bin ein Berliner.“

RADEK ŠTĚPÁNEK

Radek ŠtěpánekFoto Koláž iSport.cz

Předlohou pro Štěpánka byl československý a později český prezident Václav HavelFoto Profimedia.cz
Proč ho volit: Jako ctitel historie a tradic by si prezidentskou inauguraci odbyl v havlovsky krátkých kalhotech.
Proč ho nevolit: Známého protidrogového bojovníka Komorouse zneklidňuje, že Štěpánek dosáhnul svého největšího grandslamového úspěchu na trávě.
Koho by chtěl za premiéra: Iva Kaderku, současného šéfa tenisového svazu. Jako podřízeného by ho hrozně tepal – na Hradě by musel kartáčkem na zuby čistit toalety, stříhat drápky kastelánově pekinézovi a před zahraničními návštěvami předvádět břišní tanec zahalený pouze do třpytek.
Se kterým zahraničním politikem by si nejvíc rozuměl: S Angelou Merkelovou. Jakmile by ji naučil vítězný červí tanec, nepustila by ho při dámské volence z parketu.
Co by v prezidentské funkci udělal jako první: Nechal by si vyrobit oblek z české vlajky.
Úryvek z novoročního projevu: „Slibuji věrnost strašidelné České republice. Slibuji, že budu zachovávat její strašidelnou Ústavu a strašidelné zákony.“
Politický vzor: Ronald Reagan. Zaprvé ho Radkův kamarád Jágr jako malý nosil vyfoceného v žákovce. A zadruhé byl Reagan původně herec. Komik. Jako Štěpec.

JOSEF VÁŇA

Josef VáňaFoto Koláž iSport.cz

Předlohou pro Váňu byl československý prezident Tomáš Garrigue MasarykFoto Profimedia.cz
Proč ho volit: Druhý Masaryk! V Lánech by se poprvé od TGM otevřely stáje. Vojsko by se díky Váňovi zbavilo drahých gripenů a obnovilo by kavalerii. Její šéf je jasný. Moderní pětibojař David Svoboda zvládá vše potřebné včetně plavání, hodící se k odvěké české armádní disciplíně – ústupu.
Proč ho nevolit: V kuloárech se šušká, že by na Hradě působil jenom jako nastrčený bílý kůň.
Koho by chtěl za premiéra: Pavla Béma, který je ohleduplný ke zvířatům. Alespoň podle odposlechů s lobbistou Janouškem, ve kterých Bém tvrdí, že „mrtvej kůň je vyřešenej“.
Se kterým zahraničním politikem by si nejvíc rozuměl: S Putinem. Nedovzdělaný Rus lehce uvěří, že Anton Čechov napsal hru Strýček Váňa o šampionovi Velké pardubické.
Co by v prezidentské funkci udělal jako první: Pustil by si film Kopytem sem, kopytem tam.
Úryvek z novoročního projevu: „Kurňa, nebuďte přece všichni tak nasraný. Taky nemám peněz jak sraček, ale v životě už bylo hůř. Nesundávejte rajtky, když je klisna ještě daleko.“
Politický vzor: František Josef I. Vládnout až do 86 let jako vytrvalý rakouský císař? To pro nezmara Váňu nebude problém. Hlavní ale stejně je, aby se mu toho roku 2038 podařil správný nájezd na Taxis. 

TOMÁŠ ŘEPKA

Jeden je Japonec, druhý počmáraný, třetí strávil posledních pár let objímaním stromů na Vysočině. Zatraceně, to tenhle stát nemá nějaké lepší kandidáty na prezidenta? Ale samozřejmě, třeba v říši sportu.Foto Koláž iSport.cz

Předlohou pro Řepku byl československý prezident Klement GottwaldFoto Profimedia.cz
Proč ho volit: Vlaďka Erbová první dámou? Kam se hrabe Sarkozyho Carla Bruni! A první prezidentská známka s naběhlou žílou na krku by byla větší sběratelská rarita než Modrý Mauricius.
Proč ho nevolit: Případný blikanec při oficiální návštěvě Palestiny či Afghánistánu přivodí polosmrt celé republice.
Koho by chtěl za premiéra: Vladimíra Franze nebo Ondřeje Synka. S prvním navštěvují stejný tatérský salón, se druhým sdílejí motto Rodina, základ státu.
Se kterým zahraničním politikem by si nejvíc rozuměl: S Barackem Obamou. Pozval by ho k sobě do Černošic.
Co by v prezidentské funkci udělal jako první: Zrušil povinnost platit alimenty. A znárodnil Kozlovnu.
Úryvek z novoročního projevu: „Ten týpek, kterej tu byl přede mnou, trpěl nějakým komplexem. Stejně v týhle bramborový politice chcete jenom debílky. No nic, kde tu máte forbes?“
Politický vzor: Klement Gottwald. Alespoň podle Gottwaldovy památné řeči v poslanecké sněmovně Národního shromáždění roku 1929: „My se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se tam chodíme učit, jak vám zakroutit krk.“ No není to Řepkovská rétorika?

VLADIMÍR RŮŽIČKA

Vladimír RůžičkaFoto Koláž iSport.cz

Předlohou pro Růžičku byl československý prezident Gustav HusákFoto Profimedia.cz
Proč ho volit: Jmenovat soudce? Žádný problém. Těm v pruhovaném už přece vymyslel desítky jmen.
Proč ho nevolit: Protože by byly po celém Pražském hradu na stolech zespoda přilepené žvýkačky.
Koho by chtěl za premiéra: Artura Štaidla. Protože je zvyklý pracovat s mladými.
Se kterým zahraničním politikem by si nejvíc rozuměl: S Jožo Rážem. Že to tak úplně není politik? Nevadí. Hlavní je, že je taky sešívaný.
Co by v prezidentské funkci udělal jako první: Místo uniforem by hradní stráži nakázal oblékat svetr se soby. Osvědčil se.
Úryvek z novoročního projevu: „Já řikám jednu věc. Jsem zase o krok před Hadamczikem!“
Politický vzor: Nikita Chruščov. Jeden z největších choleriků mezi politiky moderní éry. Sovětský předák byl při návštěvě OSN v roce 1960 tak rozzlobený, že mlátil svou botou o stůl. To Růžičkovi půjde.

BARBORA ŠPOTÁKOVÁ

Barbora ŠpotákováFoto Koláž iSport.cz

Předlohou pro Špotákovou byla britská předsedkyně vlády Margaret ThatcherováFoto Profimedia.cz
Proč ji volit: Zlepšily by se vztahy se strategicky důležitým Finskem, kde je Bára populární. To by dramaticky pomohlo dovozu brusinek, rakytníku řešetlákového a tradičních kulinářských specialit z Laponska.
Proč ji nevolit: Protože víc by jí slušela monarchie a titul Královna Matka.
Koho by chtěla za premiéra: Fanánka ze Tří sester. Pamatujete si na jeho písničku Do Evropy nechceme? To by se líbilo i Klausovi s vrchním podržtaškou Hájkem.
Se kterým zahraničním politikem by si nejvíc rozuměla: S venezuelským prezidentem Hugem Chávezem. Oba mají rádi zdánlivě neslučitelné: vojenské uniformy, punk a polévku z tuřínů.
Co by v prezidentské funkci udělala jako první: Zapila by to U Pinkasů.
Úryvek z novoročního projevu: „Ve středu jsem na Kovárně, ve čtvrtek jsem na Kovárně, i v pátek jsem na Kovárně, v sobotu zas na Kovárně. Ve středu jsem na Kovárně, ve čtvrtek jsem na Kovárně, i v pátek jsem na Kovárně, v sobotu zas na Kovárně.“
Politický vzor: Margaret Thatcherová. Té přece říkali Železná lady. A od ní je k Železného lady už jen coby oštěpem hodil.

MICHAL BÍLEK

Michal BílekFoto Koláž iSport.cz

Předlohou pro Bílka byl československý prezident Edvard BenešFoto Profimedia.cz
Proč ho volit: Protože by kvůli novému místu konečně přestal dělat trenéra fotbalového nároďáku.
Proč ho nevolit: Od Václava Klause by to byl až příliš velký skok. Zatímco Klaus je euroskeptik, Bílek je nenapravitelný EUROoptimista. Byl jím i po výprasku 1:4 od Rusů.
Koho by chtěl za premiéra: Milana Baroše. Politika je plná přeběhlíků, ale tenhle neuteče. Nikdy. Nikomu.
Se kterým zahraničním politikem by si nejvíc rozuměl: Se šéfem OSN Pan Ki-munem. Bílek by jako první ze všech podepsal jakýkoliv pakt o neútočení.
Co by v prezidentské funkci udělal jako první: Na oslavu by roztrhal svůj oblek.
Úryvek z novoročního projevu: „Vím, že mě nemáte rádi. Nikdo mě nemá rád. Ani já ne. Ale vezmu si z toho ponaučení.“
Politický vzor: Winston Churchill. Protože si už u nároďáku upravil slavný Churchillův citát o politicích: „Opravdová trenéřina je schopnost předpovídat, co se stane zítra, za týden, za měsíc, za rok. A taky schopnost vzápětí vysvětlit, proč se stalo něco úplně jiného.“

Josef Váňa
Josef Váňa

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud