3. října 2015 • 23:17

Kocumová ovládla extrém a je šampionkou ve Spartan Race!

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zuzana Kocumová se stala nejlepší ženou světa v extrémním překážkovém závodě Spartan Race. Bývalá úspěšná běžkyně na lyžích ovládla závod v americkém středisku Squaw Valley, když byla nejlepší na 23kilometrové trati s převýšením 1500 metrů.



Na olympiádě v Naganu dovezla českou štafetu běžkyň na lyžích na 6. místě. Po ukončení kariéry začala působit jako komunální politička v Liberci, ale sport neopustila. I proto nyní Zuzana Kocumová zazářila v extrémním překážkovém závodě Spartan Race, když se stala šampionkou ve světovém finále.

Na trati u kalifornského jezera Lake Tahoe byla nejlepší v náročné zkoušce, která si v posledních letech získala velkou oblibu u vrcholových i amatérských sportovců. Cílem bylo zdolat 23 km s převýšením 1500 metrů, kde nejprudší stoupání mělo šílený sklon 40%. K tomu byly na trase rozmístěny překážky, které připomínaly dril z výcviku armádních jednotek – tahání závaží, plazení v bahně pod ostnatým drátem, či zdolávání horolezecké stěny.

Sen se stal skutečností

Kocumová patřila do širšího okruhu favoritek, jelikož letos vyhrála mistrovství Evropy, přesto neodjížděla s nejvyššími ambicemi. „Asi jsem ve snu,“ radovala se poté, co na trati bojovala 2 hodiny a 53 minut. To vše v nadmořské výšce 2800 metrů. „Měla jsem obavy, protože loni to trvalo nejrychlejší ženě čtyři a čtvrt hodiny. A také má Amerika překážky, které v Evropě vůbec nejsou. Břemena byla strašně těžká,“ uvedla v cíli 36letá šampionka.

Závodnice, jež se v roce 1999 stala juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích, uspěla navzdory tomu, že vrcholový sport opustila kvůli genetické vadě imunity. Se systematickým tréninkem ale nepřestala. Pravidelně se zúčastňuje řady otevřených závodů. Jako cyklistka například vyhrála i Jizerskou 50 a opět potvrdila, že je ve vynikající kondici.

„Nikdy jsem si nemyslela, že skončím na mistrovství světa ve Spartan Race. První závod v této sérii jsem absolvovala náhodou, když se kamarád zranil a zoufale za sebe sháněl náhradu do týmu. Po závodě jsem musela uznat, že to byl snad nejsilnější zážitek ze závodu, co jsem kdy zažila. Kombinace běhu, ale i všech dalších disciplín, které dokonale prověří šikovnost, sílu, obratnost, ale svým způsobem i taktiku, je jedinečná,“ popsala šťastná Kocumová.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud