Martin Hašek
26. dubna 2021 • 14:27

Volby ČOV mají termín, Neusser protestuje: Kejval se bojí diskuze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

O předsedovi Českého olympijského výboru se rozhodne 24. května. Volby se uskuteční v sídle organizace tzv. distanční formou, tedy bez diskuse a bez svolání řádného plánu. ČOV to vysvětluje omezeními kvůli epidemiologické situaci. Filip Neusser, vyzývatel současného předsedy Jiřího Kejvala, ale takovou formu kritizuje.



Vyjde další rána do klobouku? Příprava voleb do vedení Českého olympijského výboru se rozjíždí už počtvrté.

Volby byly na podzim dvakrát odloženy kvůli epidemii koronaviru, únorový termín padl na poslední chvíli na základě dvou předběžných opatření pražského Městského soudu, která si vynutili předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl a prezident Autoklubu Jan Štovíček. Vrchní soud ovšem minulý týden vyhověl odvolání ČOV a obě předchozí usnesení označil za nezákonné.

„V návaznosti na tato pravomocná usnesení Výkonný výbor ČOV na svém zasedání dne 15. 4. 2021 rozhodl svolat nové volby na 24. 5. 2021, protože nechce, aby byla omezována činnost jeho volených orgánů mimo jiné proto, že nezákonným rozhodnutím soudu došlo k omezení činnosti ČOV de facto na tři měsíce,“ vysvětlila mluvčí ČOV Barbora Žehanová.

Kejvalův protikandidát Filip Neusser ale kritizuje, že mají volby proběhnout distanční volbou, bez diskuze a bez pléna delegátů ve chvíli, kdy už například atletický svaz či běžkařský úsek lyžařského svazu uspořádaly řádné valné hromady. Stejné plány má i fotbalová FAČR.

„Jiří Kejval přesto stále trvá na distanční volbě. Potvrzuje se tak, že má strach z diskuze. Má strach se postavit před delegáty a nechat svobodně všechny vyjádřit svůj názor, to by mohlo být velmi nepříjemné pro celé vedení Českého olympijského výboru,“ uvedl Neusser. „ČOV v čele s předsedou Jiřím Kejvalem, je kritizován a dokonce žalován třemi spolky, včetně stížnosti na ÚHOS. O takto skandálních věcech se na půdě ČOV nemůže svobodně diskutovat.“

ČOV se drží platného usnesení Pléna ČOV z pětadvacátého února, které schválilo sedmdesát z devětasedmdesáti delegátů a jen čtyři byli proti.

„Tento formát voleb schválil i Mezinárodní olympijský výbor. Předmětné rozhodnutí je tedy legitimní, k jeho realizaci nedošlo pouze na základě nezákonného soudního rozhodnutí a vyhlášení voleb za jiných podmínek by termín jejich konání opět posunulo, nejdříve na červen nebo červenec, což by zasahovalo do neodkladných příprav a odletu na olympijské hry v Tokiu,“ sdělila Žehanová. „Žádná instituce rovněž nemůže ČOV garantovat, jaká bude v následujících týdnech pandemická situace, resp. případná opatření.“

Neusser tvrdí, že distanční volba odporuje stanovám olympijské organizace, což podle něj může ovlivnit legitimitu výsledků.

„Stanovy ČOV distanční volbu neznají, dle nich probíhají volby v řádném plénu.  V případě provedení voleb v rozporu se stanovami, nebude jejich výsledek platný,“ uvedl Neusser. „Vyzývám opět pana předsedu a Výkonný výbor ČOV ke svolání Pléna a provedení řádných voleb.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud