9. července 2021 • 21:42

Pět zlatých medailí! Švédka dominovala na MS, šéftrenér chválil české výkony

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švédská orientační běžkyně Tove Alexanderssonová získala na mistrovství světa v Česku zlaté medaile ze všech pěti závodů, do kterých nastoupila. Dnešní přidala na klasické trati v kokořínských skalních údolích nedaleko Heřmánek na Českolipsku. V kategorii mužů zvítězil Kasper Harlem Fosser. Češi Miloš Nykodým a Jana Knapová byli shodně osmí. Nejlepším umístěním českého týmu na celém šampionátu byla tři pátá místa ze štafet.



V posledních letech neporazitelná Alexanderssonová má z mistrovství světa už 15 zlatých a celkem 27 medailí. Do závodu vybíhala jako poslední, postupně si vybudovala náskok téměř tři a půl minuty, do cíle v čase 77:11 doběhla téměř tři minuty před druhou ruskou závodnicí Natalií Gemperlovou. Třetí byla Švýcarka Simone Aebersoldová, která ztratila na vítězku více než tři a čtvrt minuty.

Závod na klasické trati, který pro ženy měřil vzdušnou čarou 9,6 a pro muže 13,6 kilometru, rozhodovaly volby postupů na delších úsecích mezi kontrolami. Často bylo třeba volit mezi o dost delším oběhem skalních srázů či údolí po cestě nebo náročném stoupání či klesání volně terénem. Všechny tři ženy na medailových příčkách volily na prvním dlouhém postupu dlouhé obíhání ze severu.

Tove Alexanderssonová zářila na mistrovství světa v orientačním běhu
Tove Alexanderssonová zářila na mistrovství světa v orientačním běhu

Osmá Knapová opustila stejnou trasu dříve a překonávala několik údolí, na druhé kontrole tak ztrácela tři minuty na Alexanderssonovou a dvě na třetí Aebersoldovou. Jinak než medailistky volila i na několika dalších kontrolách. „Bylo tam hodně voleb, ne všechny jsem odhalila správně,“ řekla v cíli Knapová. Na sedmé kontrole ji doběhla norská závodnice, což jí v závěru pomohlo nepolevit.

Šéftrenér české reprezentace Jan Šedivý chválil i třinácté místo Terezy Janošíkové a patnácté Denisy Kosové.

Suverénně do mužského závodu vstoupil mladý Nor Fosser. Už na třetí kontrole po dlouhém postupu doběhl tři minuty před sebou startujícího Švýcara Mathiase Kyburze, který získal ve čtvrtek zlato ve Smržovce na krátké trati, a dalšího Nora Magne Daehliho, jenž vyběhl šest minut před ním. Vzájemná spolupráce pak trojici přinesla medaile, Kyburzovi stříbrnou a Daehlimu těsně bronzovou. O 17 vteřin za ním skončil výborně běžící Švýcar Daniel Hubmann, který ale musel celý závod odběhnout sám.

Po doběhu si Fosser chválil unikátní české terény, pískovcové skály a hluboká údolí. V roce 1972, kdy Česko také hostilo MS v orientačním běhu v nedalekých Starých Splavech reprezentoval Norsko jeho dědeček Per Fosser. „Byl jsem ohromený už v roce 2018, kdy jsem tu byl na Světovém poháru,“ řekl novinářům. Připustil, že i jemu dva závodníci běžící s ním pomohli, motivovali ho, aby nepolevil. Na trati strávil téměř 96 minut, jen on a stříbrný Kyburz stihli závod pod 100 minut. Závodníci od 37. místa už v lese strávili přes dvě hodiny, poslední Makedonec přes tři hodiny.

Z Čechů nejlépe zaběhl Nykodým, který si osmým místem vylepšil dosavadní maximum na mistrovství světa. V cíli byl spokojený, že vybral jen jednu špatnou volbu postupu a měl dost energie. Naopak zklamaný byl po doběhu šestnáctý Vojtěch Král, který volil často špatně. Nepříliš spokojený byl i s celým šampionátem, ze kterého si chtěl odnést medaili. „Všechny závody kromě štafet jsem hodnotil, jako že se mi nepovedly. Nebyl to propadák, ale ani žádný zázrak,“ řekl po doběhu. Tomáš Kubelka skončil ve čtvrté desítce.

Jako úžasné výsledky hodnotil šéftrenér Šedivý dvě osmá místa z dnešní klasické trati. Na pořádné hodnocení celého šampionátu je podle něj brzy. „Myslím, že jsme se výborně najedli, ale chyběl tomu ten medailový dezert. K absolutní radosti bohužel kousíček chyběl,“ řekl novinářům. Pravděpodobně o bronzovou medaili na krátké trati se Knapová připravila oražením chybné kontroly, což vedlo k její diskvalifikaci. Blízko k medaili měly i obě lesní a smíšené sprintové štafety, které skončily páté.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud