19. července 2023 • 00:00

Golfový British Open slibuje napínavou podívanou. Ukončí McIlroy čekání na velký triumf?

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

The Open Championship, jak zní oficiální název British Open, letos oslaví už 151. ročník. Jde tak o nejstarší profesionální golfový turnaj v historii. Ve hře o poslední major této sezony bude celkem 156 golfistů a představit by se měla většina současné špičky. Obhájcem titulu z loňska bude Australan Cameron Smith, největšími favority pak spolu s ním budou podle odborníků Rory McIlroy a Jon Rahm. Čtyřdenní turnaj na hřišti Royal Liverpool v Anglii začne ve čtvrtek 20. července!



The Open Championship je spolu s US Open, Masters a PGA Championship jedním ze čtyř grandslamů PGA Tour. Jako jediný z nich se přitom každoročně odehrává v Evropě. Akce ovšem nemá stálé působiště, pravidelně se totiž střídají jednotlivá místa ve Velké Británii. Například loni se tak golfisté sešli na jednom z nejstarších golfových hřišť na světě v St. Andrews ve Skotsku, zatímco letos bude centrem dění hřiště poblíž anglického Liverpoolu, kde se grandslam naposledy konal před devíti lety. Hráči si v příštích dnech rozdělí prize money ve výši 20 milionů dolarů, tedy téměř 430 milionů korun. Šampion turnaje z toho dostane přes 76 milionů korun. Oproti loňsku pořadatelé odměny navýšily o 42 procent! Britský turnaj se tím zařadil k nejlépe výdělečným pro golfisty.

V loňském roce byl ve Skotsku nejlepší Cameron Smith, který všechny překvapil a po téměř dokonalém výkonu v konečném součtu zapsal dvacet ran pod par.  Pro tehdy osmadvacetiletého Australana šlo o první titul na golfovém grandslamu. Smith ve finále předčil druhého Američana Camerona Younga a nakonec třetího Roryho McIlroye ze Severního Irska, který na britské půdě naposledy slavil v roce 2014.

Čtyřiatřicetiletý Rory McIlroy bude zřejmě budit největší pozornost i nyní. Na British Open se pokusí ukončit své devítileté čekání na trofej z majoru. Lepší prostředí si k tomu ovšem nemohl přát. Právě na hřišti Royal Liverpool totiž slavil svůj poslední triumf. V případě úspěchu zarovná McIlroy počet svých titulů z majorů na pět. Jeho největším konkurentem by podle expertů měl být Španěl Jon Rahm, vysoko pomýšlejí také Američané Scottie Scheffler a Brooks Koepka. Zapomínat ale samozřejmě nelze ani na Smitha, který minulý týden vyhrál ceněný event v Londýně. Chybět naopak bude trojnásobný šampion British Open Tiger Wood, který se zotavuje z jarní dopravní nehody.  Kdo ovládne ikonický turnaj letos? Vsadit si na to můžete s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Články odjinud


Články odjinud