21. prosince 2012 • 12:48

NEJ 2012: Mezi objevy patří Darida i zázračná Franklinová

Autor: ab, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem se ještě o ně zajímal jen málokdo, dnes už jejich jméno znají tisíce fanoušků. Server iSport vybral pětici sportovních objevů roku 2012. Koho byste zvolili vy?



Simona Baumrtová

Simona Baumrtová se raduje v cíli závodu na 100 metrů znak na mistrovství světa v IstanbuluFoto Profimedia.cz
Plaveckou hvězdu už Česko dlouho nemělo. O to více zaujala jednadvacetiletá rodačka z Chomutova, která se na olympijských hrách dokázala dvakrát probojovat do semifinále. Již před nimi vybojovala bronz za mistrovství Evropy, ale největší úspěchy se zrodily až na konci roku. Nejprve přivezla čtyři medaile z mistrovství Evropy v krátkém bazénu, o pár dní později pak přidala zatím největší úspěch dosavadní kariéry - ve světové konkurenci na světovém šampionátu v Istanbulu vybojovala bronz na znakařské stovce.

Jeremy Lin
Usměvavý Jeremy Lin zažil raketový vzestup popularityFoto EPA

Jméno tohoto třiadvacetiletého rozehrávače neznal ještě před rokem skoro nikdo. Mladík s tchajwanskými kořeny nikdy neprošel draftem a v New York Knicks dlouho vysedával jen na lavičce. Kvůli zranění spoluhráčů se však dostal do hry a v NBA rozpoutal LINsanity (insanity = šílenství). V prvních šesti zápasech nastřílel víc bodů, než dokázali dát Michael Jordan nebo Koby Bryant ve svých začátcích. Po sezoně se na další tři roky upsal Houstonu, kde si přijde na 25 milionů dolarů.

Gabriela Soukalová
Biatlonistka Gabriela Soukalová se raduje ze třetího místa v závodu Světového poháru ve slovinské PoljuceFoto ČTK/AP

Až v úplném závěru roku o sobě dal vědět kromě plavkyně Baumrtové další objev. Česká biatlonistka prožila v prosinci víkend snů, když ve třech závodech Světového poháru obsadila všechna tři místa na bedně. To všechno navíc 50 dní před startem "domácího" mistrovství světa. Sportovní geny má třiadvacetiletá půvabná blondýna po rodičích. Oba jsou biatlonoví trenéři, matka má dokonce medaili ze štafety běžkařek na olympiádě 1984 v Sarajevu. Ostatně i Soukalová původně začínala s během na lyžích, ale skončila u biatlonu.

Missy Franklinová

Plavkyně Missy Franklinová patřila mezi největší osobnosti londýnské olympiádyFoto Profimedia.cz
Tato teprve sedmnáctiletá plavkyně začala sbírat úspěchy již v loňském roce. Naplno však její hvězda vyletěla v tom letošním na olympijských hrách v Londýně. Tam dokázala sympatická Američanka z bazénu vylovit celkem pět medailí, z toho čtyři zlaté, čímž se stala druhou nejúspěšnější sportovkyní her. V současné době je držitelkou čtyř světových rekordů - na 200m znak a jako členka štafety 4x100m, v obou případech v krátkém i dlouhém bazénu. Oba rekordy v dlouhém bazénu překonala právě v Londýně.

Vladimír Darida

Z Vladimíra Daridy se během jednoho roku stala opora Plzně i stabilní reprezentantFoto Barbora Reichová Sport
Jednadvacetiletý mladík skvěle zapadá do výborně fungujícího fotbalového stroje jménem Viktoria Plzeň. Západočeský odchovanec si v létě odbyl překvapivou premiéru i v národním mužstvu a na EURO naskočil v základní sestavě do čtvrtfinále s Portugalskem. Reprezentační bilance nadějného záložníka v národním týmu je po letošku 9 startů a žádný gól. Za Plzeň nastoupil v 41 utkáních a trefil se šestkrát. Už v létě západočeský klub ho odmítl prodat za 150 milionů korun do ruského Krasnodaru. V Plzni se snaží udržet svůj klenot.

Simona Baumrtová se raduje v cíli závodu na 100 metrů znak na mistrovství světa v Istanbulu
Simona Baumrtová se raduje v cíli závodu na 100 metrů znak na mistrovství světa v Istanbulu

Vstoupit do diskuse
0

Dejte nám like a sledujte nás!

.
instagram
Články odjinud