Jan Jaroch
26. ledna 2024 • 12:40

Djokovičův debakl: Byl jsem v šoku, jak špatně jsem hrál. Sinner jako Berdych

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáctý australský titul a pětadvacátý grandslam celkově? Teď ne! A Novak Djokovič to může vyčítat hlavně sám sobě. „Byl jsem v šoku, jak špatně jsem hrál. Jeden z mých nejhorších grandslamových zápasů,“ nešetřil sebekritikou šestatřicetiletý Srb, když v semifinále Australian Open kapituloval proti Janniku Sinnerovi 1:6, 2:6, 7:6 (6), 3:6. Mladý Ital vyzve v nedělním finále Daniila Medveděva.



Již před prvním semifinále v Melbourne se vědělo, že Djokoviče čeká zatím nejtěžší test. Dvaadvacetiletý Sinner ho zdolal ve dvou z posledních tří utkání, v turnaji do té chvíle neztratil ani set. I tak mnohé šokovalo, co se na Laverově stadionu odehrálo. Djokovič na Australian Open padl po šesti letech a 33 vítězných zápas. Předně však udivil způsob, jakým k tomu došlo. Za hodinu a čtvrt ztrácel Srb rychle 0:2 na sety, a ač v tiebreaku třetí sady smazal Srb mečbol, sebedůvěrou ryšavého Itala nezatřásl.

Djokovič v zápase vyrobil 54 nevynucených chyb, dvakrát tolik, co jeho přemožitel. Od nejlepšího tenisty historie, který v největších zápasech pravidelně bývá ve vrcholné formě, šlo o šokující představení. „Abych byl upřímný, tak jsem se tady od začátku na kurtech necítil moc dobře. A k maximálnímu výkonu, na který mám, jsem se ani jednou nepřiblížil. Někdo řekne, že semifinále je dobrý výsledek, ale já mám vyšší cíle,“ pravil Djokovič, jenž si nemyslí, že jeden špatný den by měl zvěstovat začátek konce jeho éry. „To, že jsem nepředvedl standardní výkon, nemusí hned něco takového znamenat,“ odmítl.

Sinner, rodák z Jižního Tyrolska a v mládí také špičkový lyžař, ho již na podzim zdolal ve finálovém turnaji Davis Cupu a také v základní skupině Turnaje mistrů. Triumf na tři vítězné sety má však ještě větší váhu. Djokovič si během melbournského střetu nevytvořil jediný brejkbol, což se mu stalo ve více než čtyřech stovkách zápasů na grandslamu teprve podruhé. Poprvé to zažil ve Wimbledonu 2017 proti Tomáši Berdychovi , tehdy však zraněný vzdal krátce po startu druhé sady.

„Začal jsem skvěle a dva sety jsem cítil, že se Novak necítí příliš dobře. Snažil jsem se proto dál tlačit. V neděli mě čeká první grandslamové finále a uvidíme, jak to půjde. Přijdu sem s úsměvem na tváři a pokusím se zahrát co nejlépe,“ vzkázal Sinner, ve 22 letech a 163 dnech nejmladší finalista Australian Open od roku 2008. Tehdy jím byl právě dvacetiletý Djokovič, který také získal premiérový grandslamový titul.

O 16 let později a 23 dalších grandslamových triumfů už coby veterán zle narazil. A Sinner se pokusí v neděli od 9.30 ráno českého času otevřít vlastní účet proti Daniilu Medveděvovi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud