Jan Jaroch
24. ledna 2024 • 09:30

Řežba v derby K+S. Vztek Siniakové, pak jásala. Chladné podání rukou

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už se zdálo, že Barbora Krejčíková beze slov vyšle ke Kateřině Siniakové otázku: Neudělala jsi náhodou chybu? Pár měsíců poté, co její bývalá parťačka iniciovala rozchod páru sedminásobných grandslamových šampionek, se ty dvě střetly ve čtvrtfinále Australian Open. Byla to tuhá řežba na dvě a půl hodiny s velkým obratem. Siniakové už tekly nervy, když spolu s domácí světovou jedničkou Storm Hunterovou prohrávaly 1:4 ve třetí sadě. Svým temperamentem však dokázala vybudit česko-australský pár k velkému obratu a triumfu 4:6, 7:5, 6:4. U sítě za to sklidila jen chladné podání ruky od Krejčíkové…



V horkém podvečeru nebyl dvorec Margaret Courtové pro 7500 diváků zdaleka ani z poloviny zaplněný, přesto se hrálo na deblové poměry v hezké atmosféře. „Zaznělo i pár výkřiků Aussie, Aussie, Aussie. To se i Katce muselo líbit,“ usmála se šťastná Storm Hunterová, když na druhý mečbol zápasu uklidila volej daleko z dosahu soupeřek.

Drama prvního českého derby Siniaková – Krejčíková po rozchodu páru mezi diváky na jižní polokouli příliš nerezonovalo, napětí však bylo na kurtu citelné. „Velmi těžký zápas a pro mě vůbec nic příjemného,“ přiznala Siniaková v rozhovoru na kurtu.

Krejčíková se Siniakovou vyhrály poslední dva ročníky čtyřhry při Australian Open. A už dopředu bylo jasné, že pouze jedna z nich si šanci na obhajobu udrží. Když se potkaly před utkáním u sítě, vyhýbaly se olympijské vítězky pohledy. Při rozehrávce ale hrála jedna na druhou.

Dlouho se zdálo, že to bude Krejčíková, po dva sety nejlepší tenistka na kurtu, kdo bude slavit. Spolu s Němkou Laurou Siegemundovou byly neustále vepředu, vytvářely si šance.

To Siniaková začala pomalu, při jejím servisu přišly se Storm Hunterovou o výhodu brejku (2:2), v koncovce vstupní sady pak úřadovala Krejčíková. Na setbol proti podání Hunterové vytasila jeden ze svých rychlých liftovaných forhendů, který Australanka nedokázala vrátit do kurtu. „Dobřééé. Let´s go,“ zakřičela z plna hrdla a zatínala pěst po zisku úvodního setu 6:4.

Soupeřky jim vrátily úder ve druhém dějství. Dost bolestivě. Krejčíková se Siegemundovou nedokázaly využít jediný z pěti brejkbolů i faktu, že temperamentní Siniakové pomalu pochodovaly nervy. „Můžeš mi něco poradit?“ křikla jednu chvíli nasupeně po prohrané výměně do boxu, kde seděli její slovenský trenér Peter Huber a přítel Tomáš Macháč, sám deblový semifinalista z Melbourne.

Proti podání Krejčíkové neměly favoritky australských fanoušků nadále žádnou šanci, za stavu 5:5 ale podruhé prorazily podání Němky a Hunterová set dopodávala na 7:5, byť musela odvracet těžký stav 0:40. Česká parťačka ji však podržela, když Krejčíkovou nachytala na síti přeběhem na její krosový úder.

Zápas se hrál velmi ohleduplně, bez klasických nástřelů do těla či přehnaného projevování vítězných emocí. I tak bylo vidět, co pro Češky tohle derby znamená. Obě šéfovaly svým novým týmům. Krejčíková v poklidu, čertík Siniaková už tolik ne.

Zvlášť poté, co se pro ni třetí set začal velmi zle vyvíjet. Za stavu 0:2 si ke svému boxu začala stěžovat, zřejmě kvůli tomu, že si příliš klidná Hunterová na rozdíl od ní během výměn nekřikne, že půjde po míčku. „Tak jí něco řekněte, do prdele. Zase beze slova,“ láteřila směrem k hráčskému boxu. Za stavu 0:3 už hodila raketou. V šestém gamu se po vlastní dvojchybě, jíž nabídla soupeřkám brejkbol na 5:1, zase ironicky peskovala: „Výborně hráno, ty vole. Fakt super!“

Svým temperamentním vystupováním se jí ale také podařilo vyhecovat Australanku a turnajové trojky se nadechly k velkému obratu. Vyrovnaly na 4:4 a v další hře získaly klíčový brejk proti podávající Krejčíkové, která si do té doby servis obhajovala bez sebemenších potíží.

Siniaková šla posléze duel dopodávat. Na první mečbol ještě vyrobila dvojchybu, při tom druhém už ale Hunterová spolehlivě zasáhla na síti. Následovalo radostné obětí vítězek, u sítě Siniaková prohodila cosi ke Krejčíkové. Té však do řeči nebylo, tudíž následovalo chladné podání ruky a odchod.

Ani na třetí pokus totiž nedokázala Krejčíková ve čtyřhře dospělých Siniakovou porazit. A otázka, zda náhodou bývalá parťačka neudělala s rozchodem chybu, nebyla v tu chvíli aktuální.

Vstoupit do diskuse
6
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud